Facebook Poke en Snapchat: wat zijn de verschillen?
Gisteren schreven we over Facebook Poke, de nieuwste iPhone-app van Facebook. Concurrent Snapchat feliciteerde Facebook op een manier die Apple-gebruikers van het eerste uur zal aanspreken: “Welcome, Facebook. Seriously.” Het verhaal gaat dat Facebook in gesprek was met Snapchat en plannen had om de dienst over te nemen. Maar op het moment dat Snapchat ervoor koos om zelfstandig te blijven, ging Facebook snel met het idee aan de haal en maakte een concurrerende app.
Wat zijn precies de verschillen tussen Poke en Snapchat? Welke van de twee moet je hebben? Maar eerst beginnen we met een aantal interessante weetjes over de app. Zo blijkt Facebook Poke in slechts 12 dagen te zijn gebouwd door Director of Product Blake Ross “en een stel vrienden”.
Facebook beloofde afgelopen september dat ze de mobiele apps elke 4 tot 8 weken zouden updaten en dat nieuwe apps supersnel ontwikkeld zouden worden. Facebook zou daarbij kiezen voor een snelle release, in plaats van een compleet functionerende app. Facebook werkt nu met een vaste structuur wat de beschikbare tijd voor testen, stabiel maken en mooimaken betreft. Apps zullen daardoor snel beschikbaar komen, maar nog niet altijd perfect werken. Stabiliteits- en performance-updates komen tussendoor en hoeven niet te wachten tot er weer een grote release is gepland.
Een ander interessant weetje is dat de uitroep “Poke!” bij een push notificatie, de stem is van Mark Zuckerberg, CEO van Facebook. Zuckerberg zou zelfs een deel van de app hebben geprogrammeerd, iets wat hij de afgelopen tijd zelden meer deed.
Facebook Poke of Snapchat?
Poke en Snapchat zijn twee mobiele apps waarmee je tijdelijke berichtjes kunt uitwisselen. Omdat ze zichzelf na een paar seconden vernietigen zijn ze erg geschikt voor teksten of foto’s waarvan je liever niet hebt dat anderen ze gaan delen. Denk daarbij aan naaktfoto’s of sexting-berichtjes. De content verdwijnt meteen op het ontvangende toestel.
Het belangrijkste verschil tussen Poke en Snapchat is dat je bij Poke meer opties hebt. Naast foto’s en video’s kun je ook berichtjes sturen en iemand porren. Bij Poke wordt de locatie vastgesteld, bij Snapchat niet. Bij Poke kun je berichten van 120 karakters schrijven, bij Snapchat is een fotobijschrift maximaal 33 karakters lang. Bij Poke zit je vast aan tijdsintervallen 1, 3, 5 of 10 seconden, terwijl je bij Snapchat vrij bent om elke tijdsduur tussen 1 en 10 seconden te kiezen.
Er zijn ook overeenkomsten tussen beide apps: de content is bij beide diensten tussen de 1 en 10 seconden zichtbaar. Er geldt bij beide diensten een limiet op video’s van 10 seconden en er is een klok zichtbaar die aftelt van 10 naar 0. Beide apps waarschuwen bij het maken van een screenshot en bij beide apps kun je foto’s voorzien van tekst en handgeschreven krabbels.
Op het eerste gezicht lijkt Poke dus iets meer voordelen te hebben, met meer functionaliteit en langere berichten als belangrijkste pluspunt. Maar tegelijk kun je je afvragen hoe het met de gebruiksvoorwaarden zit. Verwijdert Facebook de intieme foto’s en video’s meteen van de servers, of blijven ze daar nog een tijdje staan? Facebook heeft nog niet bekendgemaakt of ze de foto’s daadwerkelijk wissen, of dat ze alleen maar ontoegankelijk worden gemaakt voor gebruikers en Facebook-personeel. Snapchat is op dat punt een stuk transparanter: zij hebben beloofd dat ze de foto’s meteen van de servers wissen, zodra die door de ontvanger zijn bekeken.
Snapchat heeft nog een ander voordeel: je kunt net als bij Poke vrienden zoeken aan de hand van je Facebook-account, maar je hebt ook de mogelijkheid om op basis van gebruikersnaam of telefoonnummer contact te leggen met vrienden. Op die manier kun je helemaal buiten Facebook om gaan en kun je meer vrienden bereiken dan met Poke. Geheime liefdes kun je foto’s sturen zonder dat je eerst Facebook-vrienden met iemand moet worden (een handeling waar je Facebook-vrienden meteen achter komen). Bij Snapchat zit je ook niet vast aan je Facebook-gebruikersnaam, maar kun je een eigen nickname kiezen, waardoor je wat anoniemer kunt blijven. Poke dwingt je om in te loggen bij Facebook, waarna je vastzit aan je Facebook-gebruikersnaam en de vrienden die je daar hebt, terwijl je dat misschien liever niet hebt.
Een derde reden om voor Snapchat te kiezen, is dat er langer over de app is nagedacht. Facebook heeft niet zo’n beste reputatie als het om apps maken gaat en het bovenstaande verhaal over snelle ontwikkelcycli wekt weinig vertrouwen dat Poke helemaal vrij van bugs is. Snapchat heeft meer tijd gehad om te zorgen dat de app goed werkt en is bovendien niet de copycat, zoals Facebook. Nog een argument nodig? Snapchat is al op Android verkrijgbaar, zodat je niet beperkt bent tot vrienden die een iPhone gebruiken.
Kortom: Snapchat is wat ons betreft momenteel de beste keuze.
Downloaden:
- Facebook Poke (gratis, iPhone, iOS 5.1+)
- Snapchat (gratis, iPhone, iOS 5.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Snapchat
Snapchat is een populair sociaal netwerk voor jongeren, waarbij je vooral foto's en video's deelt. Snapchat kwam ook als eerste met verdwijnende verhalen, die later populair werden als Instagram Stories. Ook andere sociale media-apps namen het idee over. Hieronder vind je onze tips om meer uit Snapchat op de iPhone te halen, alles over functies zoals de Snap Kaart, lenzen, filters en emoji gebruiken en gezichten wisselen.
- Alles over Snapchat
- Betere foto's maken voor Snapchat
- Verborgen Snapchat-functies voor betere Snaps
- Snapchat lenzen, filters en emoji
- Snapchat Herinneringen: zo werkt het
- Snapchat Face Swap: gezichten verwisselen met vrienden
- Alles over Snapchat Verhalen
- Dit kun je doen als je Snapchat Score zomaar verdwenen is
- Zo kun je Snapchat-foto's opslaan
- Snapchat-gebruikersnaam wijzigen
- Zo gebruik je Shazam in Snapchat
- Zo voorkom je dat Snapchat je batterij leegtrekt
- Snapchat-account verwijderen
Reacties: 5 reacties