Het derde kwartaal van 2012 was het kwartaal van de Olympische Spelen. Maar het was ook het kwartaal waarin de iPhone 5 op de markt kwam en het kwartaal waarin Apple werkte aan een complete make-over van de iO. Het is misschien wel de grootste make-over in de geschiedenis van Apple geweest: de iPhone, iPad en de complete iPod-serie werden compleet vernieuwd vanwege de invoering van de Lightning-connector. In een vierdelige serie kijkt iPhoneclub terug op het iOS-jaar 2012. Eerder verschenen jaaroverzicht 1e kwartaal en jaaroverzicht 2e kwartaal. In dit artikel zijn we bij het derde kwartaal van 2012 beland, misschien wel de meest indrukwekkende. Het kwartaal begon rustig met wat geruchten, kleine irritaties en schandaaltjes rond apps, om uiteindelijk te eindigen in een compleet vernieuwde iOS-productlijn.
Juli 2012
Juli 2012 begon met goed nieuws voor vakantiegangers: het maximumtarief voor mobiel internet ging in Europa flink omlaag. Maar met de beloofde tethering op de iPhone ging het ondertussen moeizaam: lang niet alle T-Mobile-abonnementen boden de tethering-optie aan gebruikers, waardoor er veel verwarring ontstond. In Nederland bleek 10 procent (!) van de mobiele telefoongebruikers een iPhone te hebben, zo beweerde een onderzoeksbureau. En Europese operators hamsterdan alvast miljoenen nanosims, voor het geval de iPhone 5 er gebruik van zou maken. Apple deelde ze volgens de geruchten zelfs al uit aan providers.
Lekken, privacyproblemen en corrupte apps
Bij Apple werd geëxperimenteerd met een nieuwe indeling voor de Genius Bar en herhaalde nog maar eens dat op 31 juli definitief de stekker uit MobileMe zou gaan. Gebruikers kregen nog een laatste kans om over te stappen naar iCloud. Bij iCloud werden webapps voor Herinneringen en Notities ingevoerd, zodat je de inhoud van die twee iPhone-apps voortaan altijd en overal kunt raadplegen – zelfs vanaf een Windows-pc.
Bij de App Store voerde Apple een nieuwe categorie in, speciaal bedoeld voor foodies: ‘Eten en drinken’. Maar de App Store werd deze maand ook getroffen door panne: updates van apps bleken corrupt te zijn en Apple beloofde een oplossing. Appreviews van klagende klanten bleken opeens als sneeuw voor de zon verdwenen. Nog meer kommer en kwel: er bleek in lek in de App Store van iOS 6 te zitten, die gelukkig werd gedicht. Concurrent Google kreeg ondertussen een boete van 22,5 miljoen dollar om z’n oren, omdat de privacy van gebruikers hadden geschonden in de iOS-browser Safari. Niet veel later kwam Apple opnieuw in de problemen: een Russische boef bleek het mechanisme voor in-app aankopen te hebben gehackt, waardoor mensen hun winkelmandjes zonder betaling konden vullen met smurfberries.
Apple vs de rest
Apple bleek interesse te hebben in het ontwikkelen van een augmented reality-bril en diende er een patent voor in, net als voor een nieuwe Bluetooth-headset en NFC-gebaseerde huisautomatisering. We kregen een interessant kijkje achter de schermen van het App Store-reviewteam: dat blijkt een kleiner team dan iedereen denkt, waardoor de apps in rap tempo beoordeeld moeten worden. Toch slaagde het team er in vier jaar tijd in om 600.000 apps goed te keuren. In juli vierden we namelijk dat de App Store vier jaar bestond.
Wie benieuwd is hoe het er bij Apple aan toe gaat, kon dat in een wervingsvideo voor nieuw personeel bekijken. Ondertussen ging de patentenstrijd tussen Apple en diverse andere bedrijven gewoon door. Apple eiste 2,5 miljard dollar schadevergoeding van Samsung, maar zou uiteindelijk volgens een jury niet meer dan 1 miljard dollar schade hebben geleden. In de strijd tussen Apple en Google probeerde de laatste snel wat punten te scoren door Google Earth met 3D-beelden uit te brengen om Apple’s 3D-kaarten de loef af te steken.
Geruchten over de iPhone 5
In juli 2012 was de iPhone 5 nog niet aangekondigd, maar internet stond wel bol van de geruchten. De lagere verkoop van touchscreens zou volgens de roemruchte anonieme Aziatische tipgevers erop wijzen dat de volgende generatie iPhone een dunner scherm zou krijgen. En ja, dat bleek achteraf te kloppen. Digitimes had een gewaagdere voorspelling door een iPhone met quad-coreprocessor te beloven.
De eerste fabrieksmallen van de iPhone 5 doken op en het is sneu om te zeggen, maar Tim Cook’s belofte om nieuwe producten nóg beter geheim te houden, bleek in werkelijkheid niet echt te werken. Zelden lekte er zoveel informatie uit over een nieuwe iPhone. Zoveel zelfs, dat we een paar dagen voor de aankondiging eigenlijk alles al wisten of hadden zien langskomen. Zoals een wit frontje, een dunner scherm, een kleinere adapter… Ook ging er het gerucht dat de nieuwe iPhone 4G LTE en NFC zou krijgen. Het eerste klopte wel, het tweede niet.
En de 19-pins connector waar persbureau Reuters zo zeker van was, bleek ook uit de lucht gegrepen. Wél waar was het gerucht dat de iPod touch ook zou overstappen naar een 4-inch scherm. Tim Cook verzuchtte dat al die iPhone-geruchten maar voor een lagere verkoop zorgden. Mensen kopen immers geen nieuwe iPhone meer, als ze horen dat er een nieuwe aankomt. Maar hij vergat daarbij te melden, dat al die geruchten ook een hoop gratis reclame voor Apple opleveren. Toch verkocht Apple in het voorgaande kwartaal nog met gemak 26 miljoen iPhones en 17 miljoen iPads. Een Chinese hoesjesmaker beweerde de iPhone 5 al in bezit te hebben. Even later volgden er nog meer foto’s. Houdt het dan nooit op?
Maar ook…
Bij de apps zagen we in juli de eerste beelden van FIFA 13, Tiny Wings 2 werd aangekondigd (en verscheen even later) en Tweetbot maakte de overstap naar de Mac. Facebook nam Spool over en trok meteen de stekker uit deze bookmarkdienst. Later die maand volgden overnames van Pulp en Wallet, ook door Facebook. Een opvallende nieuwe iPhone-app voor blinden was Fleksy. Apple bracht iOS 6 beta 3 uit, waaruit bleek dat gebruikers voortaan iCloud.com mailadressen kunnen gebruiken in plaats van mac.com en me.com.
Op iPhoneclub reviewden we de Nike+ Fuelband, een sportarmband die nog steeds niet goed in Nederland te koop is, maar in bepaalde kringen wel erg populair werd. En IKEA breidde de catalogus uit met allerlei smartphonefuncties. Slecht nieuws voor fans van de inmiddels erg populair geworden mailapplicatie Sparrow voor iPhone: het bedrijf achter de app werd overgenomen door Google en de app zelf zal nauwelijks nog nieuwe functies krijgen. Om toch nog met iets positiefs te eindigen: de game Walking Dead: The Game kwam uit, de game die in onze lijst van de beste games van 2012 de eerste plaats in beslag nam. De meest onbekende app van deze maand? Google Handwrite, een app die handgeschreven tekst herkent.
Nederlandse apps in Juli 2012
Interessante Nederlandse iPhone-apps deze maand: KRO Koffer, Het Weer in Nederland, Ride Here Right Now, Shopboard, Ameland App, Geschiedenis van Zuid-Holland, Lekker Amsterdam, Verdiende Aandacht, MedZine, Strandweer Online, Hotspotsvinden, Dishlater, StrandweerApp, Voorleestijd, WeekAgenda, NHG Standaarden, RitMeter, Vakantieveilingen, Wandelen in Nederland, De Slimste Mens, Watersport en ANWB Onderweg.
Augustus 2012
Hoe bedenkt Apple nieuwe producten? Gewoon rond de keukentafel, beweerde een getuige in de rechtszaak tussen Apple en Samsung. Kort daarop onthulden Phil Schiller en Scott Forstall in de rechtszaal interessante details over het ontstaan van de iPhone. Apple verloor een belangrijke medewerker: een chipdesigner stapte over naar AMD, terwijl één van Apple’s sterke punten is om alle hardware inclusief de processor zelf te ontwerpen.
Strijd rond 3D-kaarten
Er ging een kleine schok door de iOS-wereld toen Apple iOS 6 beta 4 uitbracht voor ontwikkelaars: de YouTube-app was verdwenen! Google sloeg terug en kondigde een Siri-concurrent aan die via de Search-app bereikbaar zou zijn. Vredelievender nieuws: Siri beschikte voortaan over locatiegegevens van Nederland en België en in de 3D-kaarten verschenen de eerste Europese steden, maar in Nederland en België waren we al blij met gebouwcontouren.
Apple had in augustus te maken met een sms-hack, maar had er een eenvoudige oplossing voor: gebruik gewoon iMessage, dan ben je van alle problemen af. En heb je problemen met je mobiele verbinding? Dan heeft Vodafone daar wel een oplossing ovor: SignaalPlus Plug & Play, een kastje waarmee je het 3D-signaal in huizen en kantoren versterkt. In de strijd tussen Apple en Samsung was het hoogtepunt in de nacht van 24 op 25 augustus: de uitspraak in de Amerikaanse patentzaak werd bekend en Samsung moest ruim 1 miljard dollar betalen. Die zaak is overigens nog steeds niet afgerond, want in december werd de rechtszaak weer voortgezet. Apple eiste een verkoopverbod voor 8 Samsung-smartphones in de VS (maar kreeg die niet) en kondigde een aantal personeelswisselingen aan. Bob Mansfield zou langer blijven, Dan Ricco en Craig Federighi maakten promotie. Alledrie zullen we in Apple-productaankondigingen en promotiefilmpjes nog vaak gaan zien.
De iPhone 5-geruchten gaan gewoon door…
Goed nieuws uit de geruchtenmolen: de nieuwe iPhone krijgt een 8-pins connector en een Bluetooth 4.0-koppeling met de iPod nano. Nou goed, dat laatste was onzin, maar de website iLounge zat wél goed met de suggestie dat er een 8-pins connector aan zat te komen. Sharp zou al in augustus beginnen met het leveren van nieuwe schermen voor de volgende iPhone. Enigszins moe van de geruchten organiseerden we op iPhoneclub maar eens een poll: hoe moet de volgende iPhone gaan heten? ‘iPhone 5’ vond 42% van onze bezoekers en won daarmee nipt van de onzinnaam ‘Nieuwe iPhone’ (39%). Uit code in iOS 6 bleken twee dingen: de volgende iPhone zou een resolutie krijgen van 1136 x 640 pixels en zou een 9-pins connector hebben. Er werd gesproken over een 18 procent dunnere behuizing dan de iPhone 4S. In september kondigde Apple het zelf aan: de iPhone 5 was inderdaad 18 procent dunner. Eerder was het dunnere scherm ook al in een patentaanvraag van Apple beschreven, dus het kwam niet helemaal uit de lucht vallen.
Het leuke van het maken van een jaaroverzicht is dat je achteraf kunt terugkijken en erachter komt hoe goed bepaalde geruchten achteraf bleken te kloppen. We toonden foto’s van de nieuwe connector, al hadden we nog geen idee hoe die eruit zou gaan zien. Achteraf is makkelijk praten: wie de foto’s terugkijkt, ziet meteen dat het de Lightning-connector is maar op het moment van schrijven had niemand een idéé of . Was dit ‘m echt? Hetzelfde gold voor een foto’s van een mogelijk moederbordje voor de iPhone 5. Een Zweeds bedrijf bedacht een reclamestunt door geruchten over een Zweuds schreufje te laten circuleren. T-Mobile Duitsland begon in augustus alvast met het uitdelen van wachtrijkaarten, voor het geval er een nieuwe iPhone zou verschijnen. Wat ons betreft was dat iets te vroeg, maar andere Duitse providers volgden het voorbeeld. “Hij komt al in september!” beloofde een Duitse operator. Italië kon niet achterblijven: “Hij is er bijna… zijn jullie klaar voor de iPhone 5?” tweette de CEO van een Italiaanse provider.
Amazon begon in augustus al met de verkoop van iPhone 5-accessoires. Alles leek te kloppen: gelekte onderdelen bleken perfect op elkaar aan te sluiten en accessoirefabrikanten waren al zo zeker van de zaak dat ze achterkantjes van de iPhone 5 voor ruim 6.000 euro per dag verhuurden. De volgende iPhone zou 4G in Nederland gaan ondersteunen, bleek uit geruchten die achteraf bleken te kloppen.
Een fascinerend gerucht circuleerde aan het einde van de maand: er gingen al geruchten over een Apple-evenement op 12 september, maar nu ging opeens het gerucht dat Apple niet één maar twéé evenementen zou organiseren. Eerst zou de iPhone 5 aangekondigd worden, en later zou een apart evenement voor de iPad mini volgen. Ook die geruchten klopten achteraf. Lukt het Apple nog wel om überhaupt iets geheim te houden?
Maar ook…
In augustus 2012 bleek dat de providers bezig waren met een eigen pushberichtendienst, om aanbieders zoals Apple te kunnen omzeilen. Twitter nam de app-testdienst Clutch over en Apple was volgens geruchten nog steeds in gesprek met kabelaanbieders. Deze keer niet over een Apple HDTV, maar over plannen om de Apple TV als settop-box aan te kunnen bieden, mogelijk met een iPad-achtige interface. Om nog even op Twitter terug te komen: die verraste vriend en vijand met maatregelen om de groei van apps tegen te houden. Twitter-apps van derde partijen mogen maar een beperkt aantal gebruikers hebben, daarna is goedkeuring vanuit Twitter nodig. Het leek een wat wanhopige poging om gebruikers binnen de eigen apps te houden, maar het werkt wél. Gebruikers liepen niet massaal weg naar alternatieven zoals App.net en ontwikkelaars legden zich mokkend bij de nieuwe maatregelen neer.
Augustus was een maand waarin alternatieve podcast-apps opeens uit iTunes leken verdwenen: Apple toonde alleen nog de eigen Podcasts-app, die verre van perfect was. Het kan best een opzettelijk “oeps, foutje!” van Apple zijn geweest. Korte tijd later waren de alternatieve podcast-apps weer vindbaar. In augustus werd gesproken over H.265, een nieuw videoformaat dat vanaf 2013 al op iPhones en iPads beschikbaar zou kunnen zijn. Donkere wolken pakten zich samen boven de app Hipstamatic: het personeel werd op straat gezet en het voortbestaan van de app werd onzeker. Hipstamatic bestaat nog steeds, maar heeft niet de populariteit bereikt van apps als Instagram.
De grootste app-update van deze maand kwam van Facebook. De app was compleet vernieuwd, werkte niet langer met webviews en was daardoor eindelijk sneller.
Nederlandse apps in augustus 2012
Interessante Nederbelgische apps: Het Nieuwsblad, Land van ANWB, Weeronline, Vraagje, Tilburg Studentenstad, Stemwijzer, Confessiondolls, Carpooltaxi, Ik speel ook, bliep, Verkiezingen, Visplanner, The Voice of Holland Thuiscoach, Moviemeter, Van A naar Beter, Boer Zoekt Vrouw,
September 2012
September, eindelijk! Apple zou deze maand de iPhone 5 aankondigen en op de markt brengen. Maar eerst werd nog even gepoogd om een verkoopverbod voor de Galaxy S III en Galaxy Note voor elkaar te krijgen. En voordat de iPhone 5 daadwerkelijk verscheen moesten we eerst nog wat geruchten wegwerken. Bijvoorbeeld over het feit dat de iPhone 5 geleverd zou worden met nieuwe unibody oordopjes, zoals op de foto hiernaast. Bij T-Mobile Duitsland kwamen de eerste nano-simkaarten binnen en ook Mobile Vikings had ze al klaarliggen, dubbel bewijs dat de iPhone 5 met het nieuwe simkaartformaat zou gaan werken. Gelukkig zou er snel een einde komen aan de onzekerheid, want op 4 september kwam eindelijk bericht van Apple: bevestiging dat er op 12 september een media-evenement zou plaatsvinden. We vroegen de iPhoneclub-lezers: wat gaat Apple op 12 september aankondigen? Onder de ruim 5.000 stemmen waren er toch nog 274 mensen (5%) die nog steeds geloofden in een Apple-televisie. Een nieuwe iPhone was met 51% van de stemmen de populairste keuze, gevolgd door een nieuwe iPod touch (16%) en een nieuwe iPad (11%). De meest verwachte (of gehoopte?) functies in de iPhone 5 waren een groter 4-inch scherm (12,3%), een snellere A6-processor (12%) en een betere batterij (11%).
Apple begon alvast met iOS 6-trainingen voor eigen personeel, want ook dat stond op de planning voor september. Net als nieuwe iPods, overigens. De Amerikaanse operators hadden al een vakantiestop aangekondigd, FedEx gaf aan dat ze een enorme toename in pakketjes tussen 21 en 24 september verwachtten… de lancering van de iPhone 5 in september kon eigenlijk niet meer misgaan. We maakten op iPhoneclub alvast een vooruitblik over alles wat al over de iPhone 5 was uitgelekt. Vlak daarna werd bekend dat de nieuwe oordopjes EarPods zouden heten en dat de nieuwe dockconnector de naam Lightning-connector zou dragen.
Aankondiging iPhone 5 en iTunes 11
Apple maakte de blunder van het jaar door op de zoekpagina van Apple.com alvast te verwijzen naar persberichten over iPhone 5, LTE-functies en iTunes 11. iTunes 11 werd overigens wel aangekondigd, maar zou pas vele weken later beschikbaar komen. Op 12 september zaten we om 19:00 uur klaar om het media-evenement over de nieuwe iPhone te volgen. Apple kondigde zoals verwacht de iPhone 5 met 4-inch scherm en nieuwe Lightning-connector aan. Vanaf 28 september zou de nieuwe iPhone al in Nederland en België te koop zijn. iOS 6 zou al op 19 september verschijnen en iTunes 11 zou in oktober volgen (het werd uiteindelijk november). Ook kondigde Apple een nieuwe iPod touch en iPod nano aan, nieuwe EarPods-oordopjes en een Golden Master van iOS 6 voor ontwikkelaars. iTunes Ping zou dezelfde maand nog worden gesloten.
De eerste reacties op de iPhone 5 waren wat mat: het was niet meer dan een uitgerekte iPhone 4S. De panoramafunctie was leuk en functies als 5GHz Wi-Fi en HD Voice zouden handig kunnen zijn, maar we hadden eigenlijk spectaculaire dingen verwacht, zoals draadloos opladen. En die nieuwe Lightning-connector bleek helemaal niet goed samen te werken met oude accessoires.
Grote ophef was er, toen 1 miljoen UDID’s bleken te zijn gelekt. Grote gevolgen had het gelukkig niet en ze bleken ook niet afkomstig van de FBI, maar van een appontwikkelaar. En terwijl de geruchten over de iPhone 5 nog niet eens waren opgedroogd diende zich alweer een nieuw gerucht aan: Apple zou bezig zijn om een eigen streaming muziekdienst te ontwikkelen, zo beweerden NYT en WSJ. Voor de buitenwereld focuste Apple zich ondertussen op andere dingen, zoals Passbook en het verhelpen van een grote iCloud-storing.
En daar zijn .. de iPhone 5 en iOS 6
Vanaf 14 september konden de eerste fans hun iPhone 5 in pre-order bestellen. In Nederland konden we vanaf 21 september een bestelling plaatsen, maar je had er alleen wat aan als je provider al nano-simkaarten kon leveren. Al kon je je simkaart ook gewoon zelf knippen of een nano-simkaartknipper aanschaffen. De iPhone 5 werd binnen 24 uur twee miljoen keer verkocht, want ook al klagen gebruikers dat het niet vernieuwend genoeg is, ze kopen het toestel toch. KPN-dochter Hi was de eerste Nederlandse operator die de prijzen bekendmaakte voor de iPhone 5. Dezelfde dag volgden T-Mobile en andere operators.
Op 19 september startte de uitrol van iOS 6, met als handigheidje dat je alle apps met één druk op de knop kunt updaten. Maar liefst 455 reacties leverde ons artikel over iOS 6 op. Google Maps was niet langer aanwezig, maar er zou een aparte Google Maps-app worden gemaakt. iPhoneclub-lezers waren in meerderheid tevreden over iOS 6, maar er werd wel veel geklaagd over de extra beveiligingsvragen die rond dezelfde tijd werden ingevoerd.
De iPhoneclub-redactie was op 21 september verdeeld over twee plaatsen: redacteuren Bas en Bart gingen naar Oberhausen om de iPhone te kopen en zagen daar een grote chaos, terwijl Jean-Paul en Gonny in New York toekeken hoe een georganiseerde mensenmassa binnen twee uur langs de hekjes werd geleid. Ze ontdekten dat de CDMA-versie van de iPhone 5 gewoon in Europa gebruikt kon worden. In het eerste weekend ging de iPhone 5 vijf miljoen keer over de toonbank, meldde Apple trots. Maar niet alles ging goed: er werd al vrij snel geklaagd over Wi-Fi-problemen, paarse waas op foto’s en krassen. Daarna werd vooral geklaagd over productieproblemen en lange levertijden, omdat de iPhone 5 complexer was om te produceren.
In Amsterdam ging op 28 september de verkoop van de iPhone 5 van start. Nederlandse en Belgische prijzen werden vlak daarvoor bekend. Er waren lange wachtrijen, vanaf het Leidseplein bijna tot aan de ingang van het Vondelpark. Omdat wij al eerder naar Duitsland waren gegaan, konden we vrij vroeg al een review van de iPhone 5 plaatsen.
Maar ook…
In september gingen we op iPhoneclub van start met een nieuwe rubriek, iCulture Deals. Aanvankelijk was het nog een mix van apps, hardware, toestelacties en andere kortingen, maar we vonden al snel een geschikte vorm: iOS-apps en -games, een aantal koopjes rond accessoires en tenslotte een aantal Mac-apps. In Nederland werd de eerste grote frequentieveiling sinds lange tijd aangekondigd, die op 31 oktober van start zou gaan. Pas daarna krijgen we zekerheid over de 4G/LTE-frequenties die in Nederland gebruikt gaan worden. YouTube bracht een losse app uit voor iPhone en iPod touch, omdat de video-app vanaf iOS 6 niet meer standaard op de iPhone aanwezig is.
Nederlandse apps in september 2012
Interessante Nederlandse apps die deze maand verschenen: MrMovie, Mijn rooster, Kidsweek Moppen, een totaal vernieuwde 9292, ANWB Taalgidsen, diverse verkiezingsapps, RitMeister en RitCloud, Pijndagboek, Utrechtse Buitenplaatsen, Stembreker, Keurmerkenwijzer, Wiskunde, WOWcal, Horizon.TV, Coalitiekiezer, Online Coach van het Jaar Live, MijnSerie, Kakhiel, Rijbewijs op school, De Kinderkijkbuis, Tab App,
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 4 reacties