Review: Fitbit One bewegings- en slaaptracker

De Fitbit One is het nieuwste model van de bewegingstracker Fitbit. Hij heeft een stappenteller en hoogtemeter en doet ook dienst als slaaptracker en trilwekker. Via Bluetooth 4.0 synct hij met de iPhone 4S en 5.

Ondanks dat het grote publiek ze nog niet massaal koopt, zijn er tegenwoordig ontzettend veel bewegingstrackers te krijgen. Natuurlijk is er Nike met zijn FuelBand, Jawbone probeert het opnieuw met de Jawbone Up en een andere populaire producent is Fitbit. Dat bedrijf vernieuwde zijn productlijn afgelopen najaar en kwam met twee trackers met beide een handige nieuwe functie: de mogelijkheid om direct te syncen met je iPhone via Bluetooth 4.0. We hebben de Fitbit One, het meest uitgebreide model, getest.

Bewegings- en slaaptracker

Als mijn Fitbit een keer uit mijn broekzak valt, vragen mensen mij vrijwel direct wat het is en waarom ik hem gebruik. Een goede vraag: want wat kun je er eigenlijk mee? De Fitbit One bevat een accelerometer waarmee beweging kan worden gemeten en een hoogtemeter. Hiermee kan de Fitbit stappen tellen en registreren of je traploopt. Ook kan het apparaatje berekenen hoeveel calorieën je verbrandt en hoeveel kilometer je hebt afgelegd.

En er is meer. De Fitbit is niet alleen een bewegingstracker, maar ook een slaaptracker. ‘s Nachts kun je het apparaatje op je pols dragen via een speciale polsband en dan registreert hij de bewegingen in je slaap. Zo kun je de volgende ochtend zien of je diep in slaap bent geweest of juist een hele onrustig nacht hebt gehad. Erg interessant, zeker voor mensen die moeilijk slapen.

Over slapen gesproken: de Fitbit One heeft ook nog een wekfunctie. Je kunt een wekker zetten die trilt in plaats van geluid maakt. Dat is mogelijk doordat je het apparaatje ‘s nachts op je lichaam draagt. Handig als je een partner hebt die later op moet.

In gebruik nemen

Als je de Fitbit One koopt, krijg je een doosje met daarin de Fitbit zelf, een speciale clip, een usb-kabel, een usb-dongle en een polsband. Hoe klein het apparaatje ook is, er zit een accu in die ruim een week mee gaat en die je in twee uur volledig kunt opladen via de usb-kabel. De kabel is niet bedoeld om te synchroniseren, dat doe je draadloos via Bluetooth met je telefoon of met je computer via de usb-dongle.

Als je de Fitbit One in gebruik wilt nemen, ga je naar een speciale webpagina, download je de Fitbit-software en doorloop je de setup-stappen. Hierbij maak je onder meer een account aan en moet je ook invullen hoe groot je stappen zijn, zodat hij op basis daarvan de afstand die je aflegt kan berekenen. Omdat de Fitbit One geen gps bevat kan de afstand enkel worden berekend.

Als je Fitbit klaar is voor gebruik, kun je de Fitbit verbinden met je iPhone om hem te synchroniseren. Dit kan alleen met de iPhone 4S en 5, omdat eerdere toestellen geen Bluetooth 4.0 ondersteunen. Je installeert de speciale app en bij de devices-instellingen kun je vervolgens een ‘tracker’ toevoegen. Hij zoekt dan naar je Fitbit, die vervolgens een code toont. Deze voer je in op je iPhone en vanaf dat moment zijn beide apparaten verbonden.

Gebruik

Als je de Fibit One als iPhone stappenteller wilt gebruiken, hoef je eigenlijk maar één ding te doen: je stopt hem in je broekzak en je bent klaar. Eventueel kun je hem ook aan je riem of bh hangen via de speciale clip. Voordeel daarvan is vooral dat je hem minder snel kwijtraakt. De Fitbit is zo klein, dat je het niet snel doorhebt als hij uit je zak is gevallen. Daarnaast kan het zomaar gebeuren dat je je broek met de Fitbit er nog in, in de was doet. Ik heb het niet getest, maar ik gok dat hij dat niet overleeft.

Op het scherm van de One kun je altijd snel de statistieken van die dag opvragen. De Fitbit heeft één knop en als je daar op drukt zie je achtereenvolgens je aantal stappen, aantal trappen, afgelegde afstand en de verbrande calorieën. Ook zit er een klok op en toont hij als je een aantal keer op de knop drukt een bloem. Deze bloem geeft je activiteit weer. Hoe meer je beweegt, hoe groter die is. Bij een grote bloem weet je dus dat je goed bezig bent.

Ik gebruik de Fitbit One inmiddels al weken lang dagelijks en ik merk dat het fijn is om inzicht te krijgen in hoe actief je bent. In de loop van de dag even kijken hoeveel stappen je hebt gezet, geeft je zoveel inzicht in je lichaamsbeweging. Dat de Fitbit stappen telt, is lekker concreet, maar ook een nadeel. Als je bijvoorbeeld fietst, telt hij dat ook als stappen, terwijl het een ander soort inspanning is. En als je heel erg wiebelt kan dat onterecht tot stappen leiden. Voor een perfectionist kan dat frustrerend zijn, maar toch geven de getallen wel een goed beeld van je beweging.

Via je Fitbit-account krijg je op je computer toegang tot het betere statistiekenwerk. Je kunt zien hoeveel stappen je hebt gezet in bijvoorbeeld een week en een maand, maar het gaat nog verder. De Fitbit registreert op basis van de tijd hoe actief je bent en je kunt dus opvragen hoeveel procent van een dag je ‘erg actief’ bent of juist stilzit. Daarnaast kun je dagelijkse doelen instellen, badges verdienen, een ranglijst bijhouden met je vrienden etc. Ook kun je extra activiteiten registreren (bijvoorbeeld als je bent wezen zwemmen), bijhouden wat je eet en je gewicht invoeren. Hierdoor kun je een compleet profiel van jezelf bijhouden.

De slaaptracker werkt ook bijzonder goed. Je stopt de Fitbit One in zijn polsband, drukt lang op de knop en ‘s ochtends druk je hem weer uit. Het is interessant dat als je het idee hebt een slechte nacht te hebben gehad, je ook terugziet dat je veel activiteit hebt gehad. Ook is het fijn om over de langere termijn te zien hoeveel je nu eigenlijk slaapt. Ik had ‘s nachts geen last van de polsband of Fitbit, maar ik merk aan mezelf wel dat ik het gedoe vind om hem ‘s avonds om te doen. Hierdoor gebruik de slaaptracker de laatste tijd niet meer.

Dan is er nog de trilwekker. Deze kun je instellen via de app. Op het gewenste tijdstip trilt de One in de band om je pols. En je wordt er zowaar wakker van, zonder dat iemand het merkt, is mijn ervaring. Door op de knop van het apparaatje te drukken zet je hem uit. Een snoozefunctie ontbreekt.

De app

Met de app krijg je, net als via de website, toegang tot je Fitbit-account. Daarnaast kan hij, zoals ik al uitlegde, draadloos je Fitbit synchroniseren, als je een iPhone 4S of iPhone 5 hebt (en met een iPad retina of mini werkt het ook). Dit werkt in de basis goed. Als je de app start synchroniseert hij en je krijgt duidelijke informatie over hoe het syncen verloopt. Het synchroniseren zou ook in de achtergrond moeten werken, maar in de praktijk werkt dat niet goed. Als je de app kortgeleden open hebt gehad doet hij het prima, maar als je hem een paar dagen niet opstart, zijn er ook geen syncs geweest. Als je dan synchroniseert mist er regelmatig data van eerdere dagen en die kun je alleen terugkrijgen door te syncen via de computer.

Naast het syncen kun je alle statistieken opvragen via de app. Het dashboard bestaat uit de actuele stats en je kunt makkelijk terugnavigeren naar eerdere dagen. Ook kun je door te swipen snel je doelen veranderen of je voortgang tweeten. Je kunt zelf bepalen welke elementen er worden getoond. Zo zie je bijvoorbeeld standaard hoeveel water je hebt gedronken op je dashboard, maar dan moet je dat wel invullen. Wil je die functie niet gebruiken, dan haal je hem van het dashboard af via de edit-functie.

Via het menu krijg je toegang tot andere onderdelen van je account, zoals het loggen van activiteiten, de statistieken van je vrienden, je slaapstatistieken en je gewicht. Ook het aanzetten van de trilwekker, gaat via het menu. Via de optie ‘devices’ kun je zien hoe vol de accu nog is, dit kun je namelijk niet opvragen op de Fitbit zelf. Je kunt zelf instellen welke drie onderdelen er vanuit het menu direct toegankelijk zijn en welke onder ‘more’ vallen.

Ook al is de app heel compleet, niet alles wat je op de website kan is ook toegankelijk via de app. Uitgebreide statistieken over het niveau van je inspanningen en langere periodes zijn niet beschikbaar.

Andere modellen

De Fitbit One is het meest complete model, maar niet het enige. De voorloper van de One is de Fitbit Ultra. Ook dit was een bewegings- en slaaptracker, maar hij kon niet direct synchroniseren met je iPhone. Ook de trilwekker ontbrak. Daarnaast was hij groter en was hij ontwerpen als een soort clip. Slim gedaan, maar het zorgde er ook voor dat hij kwetsbaarder was dan dit model. Al met al zijn er dus duidelijk verbeteringen doorgevoerd.

Fitbit ZipOngeveer tegelijk met de Fitbit One, kwam de Fitbit Zip uit. Dit is een simpele versie met alleen een stappenteller aan boord. Er zit dus geen hoogtemeter in en hij fungeert ook niet als sleeptracker. Daarnaast heeft hij geen ingebouwde accu, maar werkt zo’n 6 maanden op een horlogebatterijtje. Wel synchroniseert de Zip draadloos via Bluetooth 4.0, net als zijn grote broertje. Qua ontwerp is hij rond in plaats van langwerpig. De Fitbit Zip is drie tientjes goedkoper dan de Fitbit One, maar dat kost je ook wel de nodige functionaliteit. Hij kost €59,95 in de Apple Store.

Conclusie

De Fitbit One is een goede bewegings- en slaaptracker voor als je het interessant vindt om statistieken bij te houden over je leefgedrag. In tegenstelling tot de populaire Nike+ kun je hem onzichtbaar dragen, in je broekzak of onder je kleren. Dat is voor sommige mensen een groot voordeel, anderen willen juist dat hun gadgets gezien worden. De tracker zelf werkt goed en geeft goede statistieken. De slaaptracker is een leuk extraatje, dat veel concurrenten niet bieden. Er zijn uiteraard ook altijd negatieve punten, zo fiets ik dagelijks en dat wordt eigenlijk niet goed geregistreerd.

De bijbehorende app is overzichtelijk en compleet, maar het is jammer dat het synchroniseren niet helemaal vlekkeloos gaat. Ik heb een paar keer mijn computer moeten gebruiken voor een synchronisatie, omdat er gegevens ontbraken. Dat is jammer, want het gebruik van een tracker als de Fitbit valt of staat ermee dat het heel simpel werkt en weinig moeite kost.

Info: Fitbit One

Lees de 10 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »