E-Nummers: iPhone-app toont ongezonde voedingsadditieven

E-Nummers: iPhone-app toont ongezonde voedingsadditieven

De iPhone-app E-Nummers laat zien welke voedingsadditieven gezond of ongezond zijn. Je krijgt gratis informatie over alle kleurstoffen.
Bart Breij -

E-Nummers nieuwe iPhone-app headerTussen de bekende ingrediënten van een product staan er haast onvermijdelijk enkele die je níet begrijpt: e-nummers. E-Nummers is alweer de vijfde iPhone-app die zich speciaal toelegt op het verstrekken van informatie over deze nummers. Je kan hem gratis downloaden, maar dan laat hij enkel de e-nummers van kleurstoffen zien. Voor 1,79 euro krijg je een overzicht van alle nummers. Daarmee is E-Nummers op de iPhone concurrerend geprijsd.


De hooggewaardeerde en door ons gerecenseerde app E-nummers (zonder grote N!) kost 2,69 euro, E-nummers (Levensmiddelenadditieven) krijgt eveneens hoge waarderingen en kost 1,79 euro. Er zijn ook twee gratis varianten, maar die worden beticht van wel heel weinig resultaten (E-Lite) of ronduit onjuiste informatie weergeven (ENummers). Het nieuwe E-Nummers laat zonder betaling meer nummers zien dan E-Lite: het zet in ieder geval alle kleurstoffen op een rij. Als je meer wilt zien, kan je daarna nog besluiten de volledige database te kopen.

E-Nummers gebruikt een lijst waarin je de nummers onder elkaar ziet. Aan de kleur van de balk erachter zie je of het nummer ‘goed ‘ of ‘slecht’ is. Een groen nummer is gezond, oranje geeft aan dat je de stof in matige (maar verder niet uitgelegde) hoeveelheden kan nuttigen en rood geeft aan dat een stof ongezond is. Grijs geeft nummers te zien die niet meer toegestaan zijn. Bij elk nummer lees je over de herkomst, eigenschappen en gebruik. Met een balk bovenin kan je meteen zoeken. Dat gaat standaard handig met het numerieke toetsenbord van de iPhone, maar je kan eventueel kiezen voor een toetsenbord om op naam te zoeken.

E-Nummers iPhone overzicht E-Nummers E102 beschrijving

De informatie in E-Nummers staat beknopt opgeschreven – in hooguit vier zinnen onder de kopjes herkomst, eigenschappen en gebruik. De informatie is afkomstig van food-info.nl, Wikipedia en Medica Natura. Ontwikkelaar Van Stam ICT belooft de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden en de database regelmatig bij te werken.

De nieuweling in het genre is meteen de beste gratis app die je voor E-Nummers kan downloaden. Voordat je echter 1,79 euro in de app uitgeeft aan de volledige versie, raden we je aan ook te kijken naar E-nummers (Levensmiddelenadditieven). Die applicatie geeft ook nog cijfergradaties aan de kleuren groen, oranje en zwart en laat daarmee nog gedetailleerder zien of je een stof moet willen nemen. Bovendien oogt de app moderner en kan je verschillende indicatoren inschakelen voor allergieën en geloofsovertuiging.

Downloaden: E-Nummers (gratis, iPhone, iOS 5.0+)
Ook genoemd: E-nummers (levensmiddelenadditieven)
(€1,79, iPhone, iOS 5.0+)

Reacties: 14 reacties

  1. Ongetwijfeld een handige app. Maar wat heb je er aan als die E-nummers op etiketten nauwelijks of niet te lezen zijn?

  2. En waarom voldoet google niet?

  3. Origineel geplaatst door paul538
    Ongetwijfeld een handige app. Maar wat heb je er aan als die E-nummers op etiketten nauwelijks of niet te lezen zijn?

    Dan wordt het tijd voor een bezoekje aan de Pearle. Iets waar de ontwikkelaars dus weinig aan kunnen doen.

  4. Origineel geplaatst door Tim
    Origineel geplaatst door paul538Ongetwijfeld een handige app. Maar wat heb je er aan als die E-nummers op etiketten nauwelijks of niet te lezen zijn?Dan wordt het tijd voor een bezoekje aan de Pearle. Iets waar de ontwikkelaars dus weinig aan kunnen doen.

    Ook daar kun je je iPhone voor gebruiken: even een foto maken, inzoomen en Bob is je oom.

  5. Gedownload en volledige versie in app gekocht. Een eerste verkenning levert vreemd resultaat op:

    Als testje keek ik bij E355 omdat die o.a. te zien is in de screenshots in de App Store bij de ook geadviseerde “E-nummers (levensmiddelenadditieven)”. Bij “E-Nummers” is E355 groen maar bij “E-nummers” rood!
    Ik weet niet welke app er helemaal naast zit maar op zo’n manier heb je er niets aan.

  6. Ingewikkelde materie… Er zijn nog wel een paar van dit soort programma’s, waarvan er een (van het door de overheid gesubsidieerde Voedingscentrum) behoorlijk slecht was en een andere erg paniekerig.
    Een vergelijking is bijvoorbeeld te maken door E621 (vetsin / mononatrium-glutamaat) te bekijken en te zien wat de meningen daarover zijn.

  7. Origineel geplaatst door Tim
    Dan wordt het tijd voor een bezoekje aan de Pearle. Iets waar de ontwikkelaars dus weinig aan kunnen doen..

    Lezen blijft een lastig ding, zelfs met Pearle 😉

  8. Rommelig en onoverzichtelijk artikel

  9. Mensen, het is crisis ik weet het.
    Maar het kan toch niet wezen dat 16 miljoen Nederlanders in duizenden artikelbeschrijvingen gaan zitten gluren terwijl er een Voedsel en Warenauthoriteit is die de eetbaarheid in de smiezen houdt ?

  10. Onverantwoord om dergelijke Apps zo hoog aan te prijzen zonder basale kennis van biologie of scheikunde. Geen van de apps levert duidelijke bronnen en de enkele keer dat ze dat wel doen blijken het vaak individuele onderzoekers die nooit serieus gepubliceerd hebben.

    Eenvoudig voorbeeldje: zoutzuur. Elk kind van 10 zal het eng vinden maar elke scheikundeleraar kan je vertellen dat er in lage concentraties niks gevaarlijks aan is. Toch schreeuwen deze apps er moord en brand over… en nemen sommige mensen dat zonder twijfel over.

    Als je je er niet in wil verdiepen; ga dan gewoon uit van de info van de EU. Als je je er wel in wil verdiepen is er voldoende betrouwbaar onderzoek beschikbaar.

  11. E-Nummers: iPhone-app toont ongezonde voedingsadditieven.

    Dus de groene geeft hij niet weer? Of denkt de schrijver van het stukje dat elke e-nummer eng en ongezond is?

  12. @Bram: Ik word er zo moe van….

    zoutzuur. … elke scheikundeleraar kan je vertellen dat er in lage concentraties niks gevaarlijks aan is.

    Oké en dan een beetje kwik, en een beetje aspartaam, en een beetje smaakversterker… allemaal maximaal toelaatbare hoeveelheden zeg jij (met absoluut wèl kennis van biologie of scheikunde).
    En wat zeg jij – deskundige – van al die kleine beetjes bij elkaar op een dag, of over een hele week, in een maand, na jaren?

  13. De app van het Voedingscentrum heet “Etikettenwijzer” en geeft geen oordeel. Vanzelfsprekend, want die E-nummers zijn TOEGELATEN stoffen. En de Voedsel en Warenautoriteit controleert dat en de concentraties. Alleen nuttig voor mensen met een allergie oid. Gelukkig maak ik me daarover geen zorgen, wèl over de ongenuanceerde populistische reacties hierboven (en hieronder ;-))).

  14. @a jassen: wat is het E-nummer van kwik volgens jou?
    Aspartaam is zo vaak onderzocht dat ik me er inderdaad niet zo’n zorgen om maak. Elke dag een beetje zoutzuur; volgens mij leef je daar echt niet minder van. Het is niet dat je lichaam dat spul vasthoud ofzo.

    Ik pretendeer niet deskundig te zijn, ik zeg alleen dat je aan de omschrijving van zoutzuur (in de App) kunt zien dat het pure bangmakerij is en totaal ongenuanceerd.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.