Bel&Herstel: Nijmegen brengt app uit om buurt te verbeteren

Bel&Herstel is de iPhone-app van gemeente Nijmegen waarmee je kleine problemen als zwerfvuil en defecten kan doorgeven en kan inzien.
Bart Breij -

Bel Herstel iPhone gemeente Nijmegen headerDe gemeente Nijmegen heeft een eigen applicatie uitgebracht waarin inwoners van de gemeente kleine euvels in de buurt kunnen doorgeven, zoals in Verbeter de buurt. Bel&Herstel borduurt voort op het telefoonnummer dat de gemeente al langer beschikbaar heeft voor gevalletjes als losse stoeptegels, zwerfvuil en kapotte lantaarnpalen. In Bel&Herstel op de iPhone dien je eerst gegevens in te voeren aan te maken voordat je een probleem kan doorgeven.


De bedoeling van de app is dat je een foto maakt van het probleem dat je tegenkomt. Die categoriseer je in een van de rubrieken van de gemeente. Doorgegeven meldingen en voorzieningen kan je ook terugzien op de kaart, met de menu-optie Info Nijmegen. De categorieën hebben wel wat ambtelijke namen: meldingen openbare ruimte, bereikbaar Nijmegen vergezellen de zoekfilters elektrische oplaadpunten en hondenuitlaatplaatsen. Pinnetjes op de Apple Maps-kaart duiden de locaties aan.

Bel Herstel categorieën op kaart Bel Herstel hondenuitlaatplaatsen iPhone

Als je een profiel hebt aangemaakt, kan je in alle secties van Bel&Herstel terecht. Je kunt dan een melding maken, gemaakte meldingen terugkijken en je eigen gegevens inzien en beheren. Meldingen komen automatisch binnen bij de gemeente, zonder tussenkomst van een balie. Het aanbod van categorieën verschilt per jaargetijde. Zo zie je nu strooiplaatsen en tref je bladkorven in het najaar.

Downloaden: Bel&Herstel (gratis, iPhone, iOS 4.0+)

Reacties: 10 reacties

  1. Doet Nijmegen goed… mooie innovatie.

  2. Elke gemeente of stad zou zo’n app moeten hebben (ook in België).

  3. Groningen heeft ook zo’n app. Heet MeldStad

  4. Goed initiatief dat een goed resultaat moet krijgen om onze samenleving goed te houden. Een app die de drempel om afwijkingen gevaarlijke situaties of ergernissen te melden kan verlagen is welkom. Ik hoop op succes!

  5. Vreemd. Ze doen ook mee aan verbeter de buurt, dat werkt prima. Dus snap niet helemaal waarom een eigen app nodig is.

  6. Euh, waarom maken deze gemeentes geen gebruik van ‘verbeterdebuurt.nl’ is toch exact hetzelfde en werkt super!

  7. Wat een meester-app dit. Geniaal.

  8. Den Haag heeft ook zoiets, maar dat is rommel. Ik zou liever zien dat gemeenten in plaats van allemaal het wiel zelf uitvinden gewoon een app als BuitenBeter zouden ondersteunen.

  9. Ik gebruik gewoon BuitenBeter. Het is alleen nutteloos in de gevallen dat er iets mis is op private terrein, waarvan je niet weet dat het private terrein is. Uit eigen ervaring: een lantaarnpaal met een lamp die stuk is op een parkeerplaats, die schijnbaar aan Vivare behoort en dus niet onder de verantwoordelijkheid van de gemeente behoort. Kreeg wel heel netjes een telefoontje met vraag en uitleg van de gemeente.

    Die naam is trouwens vrij stom. Je belt helemaal niet, dus is het ook nutteloos om het te vernoemen naar een telefoonlijn.

  10. @Bart @Saartje @André @Bubbly De landelijke aplicaties zoals BuitenBeter en Verbeterdebuurt zijn mooi, maar sluiten niet aan op onze backoffice, waardoor we de meldingen daarvan handmatig moeten invoeren! De app van Bel&Herstel heeft dat probleem niet en heeft nog meer voordelen. We kunnen die zelf heel gemakkelijk aanpassen, zoals nu met gladheidsmeldingen. Ook kunnen we kaarten met diverse onderwerpen aanbieden. En tenslotte gebruiken onze kwaliteitscontroleurs het ook intern: het werkt namelijk heel handig bij inspecties. Zoals je waarschijnlijk al vermoedde: ik werk bij de gemeente Nijmegen.