AfterLight (was: Afterglow), fotobewerker met simpele bediening en ronde uitsneden

De iPhone-fotobewerker Afterglow is een uitgebreide fotobewerker met een simpele interface. Waarden zijn nauwkeurig te veranderen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Afterglow iPhone iPod touchDe fotobewerker Afterglow heeft een grote update op de iPhone gekregen, die uitstekend van pas komt bij het maken van sneeuwfoto’s. De toepassing heeft vanaf versie 1.3 namelijk een nieuwe textuur met sneeuwvlokken en nieuwe, witte fotolijsten in verschillende vormen. Ook qua gebruik heeft Afterglow een sprong voorwaarts gemaakt. De gevoeligheid van sliders is aangepast en knoppen voor effecten zijn duidelijker gemaakt. De applicatie had al een fijne interface.


Het is een goed moment om deze fotobewerker te bespreken, die aanvankelijk niet zoveel toevoegde aan het gigantische aanbod foto-apps. De nieuwe gevoeligheid van de sliders geeft de app namelijk echt een streepje voor op andere foto-apps waarbij een kleine touchering van een waarde vaak al een totaal andere foto oplevert. De sliders voor zaken als contrast, helderheid, saturatie, vignettering, exposure en scherpte zijn bij Afterglow wat stugger en veranderen niet meer plots wanneer je ze loslaat. Zo heb je nauwkeurige controle over wat je met een foto doet.

Een foto oppakken of ter plekke schieten in Afterglow is een soort stappenplan. De tabs naast elkaar geven achtereenvolgens toegang tot algemene maar uitgebreide bewerkingsopties, kleurenfilters, lens-effecten voor op de foto’s, uitsnijden, roteren en inlijsten. In alle secties biedt de applicatie aardige opties. Zo zijn er drie duidelijk verschillende zwart-wit filters en heb je behalve een standaardarsenaal filters ook een aantal guest-filters. Het kost bovendien geen enkele moeite filters na elkaar te gebruiken: met een groene vink markeer je de huidige foto en kan je de volgende inzetten.

Afterglow lens-effect toevoegen Afterglow uitsnede cirkel

Onder de lens-effecten vind je alles van rode gloed tot lichteffecten, ruis en vlekken. Bij het uitsnijden heb je een nuttige functie om de foto bij te draaien tot de horizon recht staat. Een deel van de foto gaat bij het draaien verloren, maar dankzij een grid in beeld weet je tenminste dat een foto echt recht staat. De lijsten ten slotte hebben originele vormen als een zeshoek, driehoek, hartje of cirkel.

Een andere eigenschap van Afterglow – sinds de update – is dat de originele EXIF-data van een foto onthouden wordt, zodat je achteraf kan raadplegen met welke camera de foto is gemaakt op welk moment, en wat de sluitertijd was. Dat maakt hem geschikt voor fanatieke fotografen die de gegevens bijvoorbeeld graag uitstallen op Flickr. Je kan foto’s in drie resoluties opslaan en we adviseren dat te doen voordat je de deelknoppen aanklikt naar Instagram, Twitter, Facebook, e-mail, Postcard et cetera. Als je direct daarvoor kiest, wordt de foto namelijk niet opgeslagen in je fotoalbum.

Afterglow kleurenfilter Afterglow foto opslaan

Afterglow is een simpel te bedienen foto-app met vooral onderscheidende vormen van lijsten en een handige horizon-functie. In het gebruik merkten we helaas ook al een vastloper, iets waar we de nog veelzijdigere PicsPlay Pro of de fantastische gratis app Pixlr Express nog niet op konden betrappen.

Downloaden: Afterglow (€0,89, iPhone, iOS 5.0+)

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.