Prizma: gratis offline Wikipedia op je iPhone

Prizma - Wiki Offline is een iPhone-app waarmee je de Engelse Wikipedia volledig kan downloaden. Zonder afbeeldingen werkt het heerlijk snel.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Prizma Wiki offline Wikipedia op iPhonePrizma – Wiki Offline is een nieuwe app voor de iPhone die offline toegang biedt tot de informatieschat die Wikipedia heet. De Nederlandse variant van de online encyclopedie wordt nog niet ondersteund, maar je kan wel de uitgebreidere database van de Engelse Wikipedia raadplegen. Die neemt in zijn meest uitgebreide vorm 6,58 gigabyte in en dat is nog exclusief afbeeldingen. Die kun je naar wens wel of niet meenemen tijdens het downloaden. Prizma ziet er lekker rustig uit en bedient eenvoudig met veegbewegingen.


Meteen maar even de droom doorprikken: je krijgt de ruim 6 gigabyte aan informatie niet gratis. De applicatie is gratis te downloaden vanuit de App Store en daarna kan je 1000 artikelen (15 MB) of 10.000 artikelen (105 MB) gratis installeren. De complete encyclopedie downloaden kost 5,49 euro. Er is ook nog een rare tussenweg voor 250.000 artikelen. Die kost 3,59 euro en weegt 1,11 GB. Je hebt geen mogelijkheid om van tevoren in te zien waarover je wel en niet artikelen kan raadplegen met een pakket, dus je zal al snel de meest volledige willen installeren. Overigens kan je in de app ook de minder uitgebreide Duitse, Franse Spaanse, Japanse en Chinese versies downloaden. De Duitse ontwikkelaar Bastian Koell zegt verder te werken aan updates met talen die de gebruikers wensen. Een Nederlandse offline wiki is dus niet perse ver weg.

Als je de volledige encyclopedie wilt downloaden, is Prizma – Wiki Offline een beetje dubieus. Je kan namelijk ook de langer verkrijgbare variant Prizma – Wiki Offline Reader downloaden. Daarin zijn alle databases gratis te downloaden, en die app kost 4,49 euro. Dat is uiteindelijk de verstandigere keus dus.

Prizma Wiki Offline swipen Prizma Wiki Offline artikel met wiskunde

Beide Prizma-apps kunnen niet overweg met uitgebreide sjablonen van sommige Wikipedia-pagina’s, maar zijn verder wel gespecialiseerd op het weergeven tabellen en wiskundeformules. Die openen vanuit een link op een aparte, eveneens offline te benaderen, pagina. De bediening van de applicatie is verder lekker snel en duidelijk. Je begint bij de zoekbalk bovenin beeld, krijgt daaronder resultaten te zien en als je daarop drukt, zie je de inleiding van het artikel met daaronder de inhoudsopgave van het artikel. Druk er op een subkop en het onderwerp verschijnt op een aparte pagina. Door de pagina naar rechts te duwen, sluit je hem en ga je weer naar de inhoudsopgave van de artikel. Schuif die ook naar rechts, en je bent weer in het zoekmenu. Je kan elke pagina voorzien van een ster om hem toe te voegen aan de bladwijzers. Die benader je met een knop rechts in de zoekbalk

De Prizma-apps werken dus naar behoren en laden bovendien snel als je de afbeeldingen hebt uitgeschakeld. De informatie is dan ook echt offline binnen handbereik. De ontwikkelaar waarschuwt wel dat het installeren van de Engelse totaalencyclopedie heel wat van je geduld vergt. Die 6,58 gigabyte staan niet zomaar op je iPhone of iPod touch.

Downloaden: Prizma – Wiki Offline (gratis met beperkt artikelaantal, iPhone, iOS 5.0+)
Downloaden: Prizma – Wiki Offline Reader (€4,49 met volledige Engelse encyclopedie, iPhone, iOS 5.0+)

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.