Eerste indruk: Pebble smartwatch

De Pebble is een smartwatch voor je iPhone, die op de markt kwam dankzij een zeer succesvol Kickstarter-project. Maar hoe is hij in het echt? Heb je er wat aan?

PebbleDe eerste mensen die een Pebble hebben besteld, hebben hem inmiddels ontvangen. De Pebble is een smartwatch, die tot stand is gekomen door één van de succesvolste Kickstarter-projecten ooit. Het horloge draait apps en je kunt hem verbinden met je iPhone via Bluetooth, om zo notificaties te ontvangen en je muziek te bedienen.

Ik heb het geluk dat ik één van de eerste Nederlanders ben die zijn Pebble heeft gekregen. Ik krijg dan ook veel vragen over hoe die bevalt en het leek me nuttig om heel kort mijn eerste ervaringen op een rij te zetten. Verwacht geen volledige review, want ik ben nog niet eens met het ding om naar buiten geweest.

Ingebruikname

Hoe laat is het?Het installeren van de Pebble gaat snel en makkelijk. Je laadt de accu op, installeert de bijbehorende app, zet de Bluetooth-verbinding op en draait een update. Vanaf dat moment kun je zien wie er belt, sms’jes lezen en je muziek bedienen van je Pebble. Wil je notificaties ontvangen van andere apps dan moet dat via een ietwat vage constructie, maar het werkt op zich wel en je kunt het echt per app bepalen. Groot nadeel: als de Bluetooth-verbinding weg is geweest raakt hij die notificatie-instellingen kwijt.

Het horloge zelf is kleiner dan ik had verwacht, waardoor hij eigenlijk prima om mijn pols past. Het bandje voelt een beetje goedkoop aan, maar dat kun je vervangen. Het scherm is een zwartwit e-inkdisplay, dat is de schermtechniek die ook in e-readers wordt gebruikt en heel energiezuinig is. Verwacht niet teveel van het scherm, al vind ik het er voor een e-inkscherm zeker niet slecht uit zien. Hij ververst in ieder geval super snel en kleine letters zijn prima te lezen. Daarnaast heeft de Pebble redelijk grote knoppen, die je daardoor lekker makkelijk kan indrukken. Hun functionaliteit wijst zich vanzelf.

Functies

De Pebble heeft als basisfuncties een paar horloge-apps (met een analoge klok of tekst) en je kunt er meer installeren vanuit de app. Daarnaast kun je een timer zetten en de muziek op je iPhone (in mijn geval) bedienen. Dat laatste werkt prima. Je ziet wat er speelt en kunt skippen of pauzeren, zowel in de Muziek-app van Apple, als in externe apps als Spotify.

NotificatieWord je gebeld dan trilt het horloge, licht het scherm op en zie je wie er belt. Je kunt dan met een druk op de knop opnemen of weigeren. Opnemen is uiteraard alleen handig met een headset. Daarnaast kun je sms’jes direct lezen op je Pebble als ze binnen komen. Dat werkt prima, al noemt hij de berichtjes bij mij e-mail. Wil je iets terugsturen moet je wel gewoon je telefoon pakken. Andere notificaties werken zover ik heb kunnen testen ook prima.

Over de accuduur kan ik nog niets zeggen, maar ik mis wel een beetje een batterij-indicator op het scherm. Volgens de makers kun je de Pebble bijna een week gebruiken zonder op te laden. Het laden zelf gaat in twee uur met een magnetisch usb-kabel, vergelijkbaar met de magsafe-adapter van Apple.

Indruk

Mijn eerste indruk is positiever dan verwacht. De eerste uren merk ik nauwelijks dat ik hem draag (terwijl ik normaal geen horloge draag) en valt me meteen op dat het heel fijn is om niet bij elke notificatie naar je zak te hoeven grijpen. Natuurlijk zijn er nog heel veel verbeterpunten te bedenken, zoals het scherm, de integratie met iOS-notificaties en de apps/functies. Maar ik denk na een paar uur met de Pebble te hebben gespeeld serieus dat dit het begin is van een nieuwe productcategorie. Helemaal als de Apple iWatch-geruchten waar zijn en het bedrijf bijvoorbeeld Siri slim weet toe te passen, kan een smartwatch ‘the next big thing’ worden.

Meer informatie: Pebble

Lees de 35 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »