Files App: bestandsbeheer tussen iPhone, computer en cloud
Als je ons dagelijkse aanbiedingsartikel iCulture Deals in de gaten houdt, ben je de afgelopen tijd al regelmatig gestuit op applicaties waarin je bestanden kan uitwisselen tussen je iPhone, iPad, computer en verschillende online opslagdiensten. Files App van ontwikkelaar Sonico is een nieuwe speler op die markt. De vandaag uitgekomen applicatie laat je allerlei bestanden en documenten uitwisselen op een manier die sterk doet denken aan iOS zelf. Dat maakt hem meteen makkelijk in gebruik.
Open Files App en je stuit op de vier typen bronnen waar je bestanden vandaan kan toveren, zonder dat je de applicatie nog hebt verbonden met de clouddiensten Dropbox, Google Drive of Box. Je kan je fotoalbum raadplegen, bestanden ophalen vanaf e-mail, een internetadres waar je ter plekke naar op zoek gaat en van de pc of Mac. Met de laatste optie zie je een IP-adres in de applicatie die je invoert in je internetbrowser, waarna er een venster verschijnt waarin je bestanden kan slepen die vervolgens in Files App op de iPhone zichtbaar zijn. Kinderspel, al kamp je wel met de voorwaarde dat je op hetzelfde Wi-Fi-netwerk zit met beide apparaten. Ontvangen bestanden als documenten, PDF-bestanden, liedjes en video’s kan je meteen openen met Files App. Voor alle andere bestandstypen gaat Files App op zoek naar apps op je telefoon die er wel mee overweg kunnen.
Werkt als je homescreen
Ook nadat je clouddiensten hebt geactiveerd en je bestanden kan uitwisselen tussen allerlei verschillende bronnen, werkt Files App nog steeds moeiteloos. Elk overzicht van bestanden ziet eruit als het homescreen van de iPhone waarom je apps in mapjes hebt staan. Ditmaal staan echter alleen de verschillende bestanden in de mapjes die je hebt ingedeeld. De Edit-knop rechtsboven volstaat om een selectie mappen of bestanden te maken en te verwijderen, verplaatsen, dupliceren of inpakken als compacter ZIP-bestand. Trek een map naar onderen en je treft een zoekbalk en de mogelijkheid om alle bestanden in een map weer te geven in een lijst. Dat is misschien handiger bij grote bestandsselecties.
Behalve het beheren van je bestanden met het selecteren en kopiëren, kan het ook op de typische iOS-manier. Druk een map of bestand lang in en hij begint te schudden, waarna je hem in een andere map kan slepen of kan verplaatsen. Door een bestand omhoog te slepen naar de bovenkant van een map, kan je het bestand naar een letterlijk bovengelegen map sturen. Het werkt niet zo effectief als meerdere bestanden tegelijk vervoeren met de Move-functie, maar is door iOS zelf wel intuïtief gemaakt en ook te begrijpen door je oudere tante met een iPad.
Goede muzieksupport
De bestanden waar Files App mee overweg kan, worden in ieder geval offline opgeslagen op de iPhone of iPad razendsnel geladen. Bij online opslagdiensten heb je vanwege de verbinding mogelijk meer tijd nodig. De bestandsweergave van Files App is zonder meer goed te noemen: PDF’s reageren soepel en makkelijk, je kan alle documenten in de twee houdingen van de iPhone doorbladeren en bladeren door de tekst gaat lekker snel. Bij afbeeldingen kan je kiezen tussen de achtergrondkleuren zwart, grijs en wit en muziek wordt helemaal goed afgehandeld: alle liedjes in een map worden onafgebroken doorgespeeld en blijven doorspelen op de achtergrond, inclusief besturing vanaf het toegangsscherm op de iPhone, iPod touch of iPad. Wel is het jammer dat de muziek ophoudt met spelen als je daarna naar een andere sectie van de app gaat.
Offline opslag en privacy
Files App gebruikt zelf geen cloudopslag voor het bewaren van je gegevens. Alle bestanden die je uit clouddiensten hebt gehaald en de lokale mappen sleept, worden enkel offline op je toestel opgeslagen. Gunstig voor je privacy, maar onhandig als je dezelfde database aan documenten wil hebben op de iPhone en iPad. Het wordt niet online gesynchroniseerd, dus dan zal je die bestanden toch echt even op een clouddienst moeten laten staan. Met de computerverbinding die je aanlegt, kan je alle offline bestanden wel makkelijk op de pc of Mac zetten.
Ook de beveiligingsmogelijkheden van de app zijn degelijk. Je kan Files App afschermen met een 4-cijferige pascode en kan instellen dat je die moet invoeren bij elke keer opstarten, of ook als de iPhone op zwart is gesprongen en daarna weer wordt opgepakt. Daarnaast kan je – risicovol, dat wel – instellen dat alle offline opgeslagen inhoud binnen Files App wordt verwijderd als er tien keer een foute wachtwoordpoging is gedaan.
Wat het niét is
Wat Files App niét is, ondanks dat wat de naam van de iPhone- en iPad-app doet vermoeden, is een index van alle bestanden van alle apps die op je toestel geparkeerd staan. Het is dus geen Android-achtige bestandsapp waarmee je alle log-bestanden van andere apps weg kan gooien, bijvoorbeeld. Wat Files app wél is: een voortreffelijke methode om online- en offline bestanden uit te wisselen. In een volgende update mag het aantal clouddiensten nog wel uitgebreider worden.
Downloaden: Files App (€0,89, universeel, iOS 5.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 2 reacties