Veel mensen hebben hem nog in de kast liggen, maar er zullen weinig mensen zijn die er actief gebruik van maken: de allereerste generatie iPhone. Deze krijgt al jaren geen updates meer, omdat de hardware is verouderd. Maar de software werkt nog wel gewoon. Wat is er nog mogelijk met de originele iPhone? We hebben het voor je uitgezocht.
Eerste generatie iPhone: dit werkt nog steeds
De iPhone eerste generatie is nog te updaten naar iOS 3.1.3. Alle iOS-updates die daarna zijn verschenen kun je niet meer installeren. Je hebt daarmee in ieder geval toegang tot de Safari, Berichten, Kaarten, Agenda, Mail, Contacten, Aandelen, Weer, Calculator, Notities, App Store, Muziek, Video’s, Foto’s en iTunes. Die zien er wel verouderd uit, want ze hebben niet meer de grote design-update van iOS 7 meegemaakt.
Met de iPhone kun je nog het volgende doen:
- Bellen en sms’en – De iPhone is in eerste instantie een telefoon, dus dat de bel- en sms-functies ook in het eerste model zaten mag vanzelfsprekend zijn.
- Internetten – Je kunt nog internetten via wifi, maar mobiele data kan wel een probleem opleveren. De eerste iPhone is niet geschikt voor 3G, dus je zult moeten terugvallen op 2G (GPRS) en dat bieden veel providers niet meer aan. Ook goed om te weten: KPN is in 2022 gestopt met het 3G-netwerk, dus daarmee zijn ook de iPhone 3G en 3GS niet meer geschikt voor het mobiele netwerk.
- Mailen – De Mail-app zit al vanaf dag één op de iPhone, waarmee je e-mails kunt verzenden zoals je ook van andere iPhones gewend bent.
- Apps gebruiken – Lang niet alle apps worden nog door de iPhone eerste generatie ondersteund, maar een selectie aan nog steeds te gebruiken apps is nog gewoon via de App Store te downloaden. Meer hierover vind je later in dit artikel.
- Fotograferen – De originele iPhone heeft een 2.0-megapixelcamera. Foto’s die je hiermee maakt zijn niet van de kwaliteit die je gewend bent van huidige iPhones, maar voor een simpele kiek werkt hij prima.
- Muziek luisteren – Steve Jobs zei het bij de onthulling van de iPhone: het is een telefoon, een internetapparaat en een muziekspeler. Muziek afspelen lukt nog steeds, al kun je niet naar Apple Music luisteren.
De YouTube-app werd in iOS 6 verwijderd, waarna het een losse app werd die je via de App Store moest installeren. De originele iPhone maakt ook nog gebruik van Google Maps. Apple’s eigen Kaarten-app kwam veel later.
Eerste generatie iPhone: dit moet je missen
We hebben de basisfuncties die je nog kunt gebruiken hierboven op een rij gezet, maar de eerste generatie iPhone moet ook aardig wat missen. Een greep uit de meest noemenswaardige ontbrekende functies:
- 3G – Hoewel de originele iPhone verbinding kan maken met mobiel internet, wordt alleen GPRS/EDGE ondersteund. Internetten met het snellere 3G-netwerk is op de eerste iPhone niet mogelijk, laat staan dat je het 4G-netwerk kunt gebruiken.
- Flitser – De 2-megapixelcamera van de iPhone eerste generatie maakt niet al te beste foto’s en mist ook één essentiële toevoeging: een flitser. In zwakke lichtomstandigheden ben je daarom beperkt tot donkere foto’s met flink wat korrels – tenzij je een losse flitslamp op zak hebt.
- Frontcamera – Zonder een camera aan de voorkant is het lastig om foto’s van jezelf te maken terwijl je het uiteindelijke resultaat op de iPhone-camera bekijkt. Selfies moeten op de gok genomen worden.
- Video – De iPhone kon alleen maar foto’s maken, geen video. Dat lag niet aan de camera, maar aan de kracht van de iPhone. En dat brengt ons op ons volgende punt…
- Een snelle processor – De eerste iPhone-processor is snel genoeg voor het gebruik van simpele apps en het bezoeken van websites, maar verwacht niet dat je zware games zoals Infinity Blade kunt spelen. Dit is de absoluut laagste snelheid die je op een iDevice kunt vinden.
De laatste software-update die de iPhone mocht installeren was iOS 3.1.3. Sindsdien zijn er aardig wat nieuwe functies geïntroduceerd die dus alleen door latere iPhones worden ondersteund.
- Achtergrond instellen – Hoewel je wel gewoon een achtergrond op het ontgrendelscherm kunt kiezen, is het alleen met de iPhone 3GS en later mogelijk om ook achter je app-iconen een afbeelding te plaatsen. Je bent hierdoor met de eerste iPhone beperkt tot een zwarte achtergrond.
- Multitasking – Inmiddels een vanzelfsprekende functie voor veel iPhone-bezitters is multitasking. Sluit je een app af en start je hem later opnieuw op, dan moet je weer naar de pagina navigeren waar je voor het laatst was. Apps kunnen bij het afsluiten wel sommige dingen onthouden.
- Mappen – Apps op de originele iPhone staan allemaal uitgestald op het beginscherm en kunnen niet in aparte mappen worden geplaatst. Omdat iOS een beperkt aantal app-schermen heeft, is er op de iPhone ook maar plek voor 180 apps.
- Facetime – Online bellen naar andere iPhone-bezitters met Facetime kan pas vanaf iOS 4. Een audiogesprek via de Facetime-dienst is op zijn beurt pas sinds iOS 7 mogelijk. Originele iPhone-bezitters moeten daarom naar een alternatieve app grijpen – of een ouderwets telefoongesprek voeren.
- iMessage – Ook Apple’s berichtendienst iMessage is niet op de eerste iPhone te gebruiken. Je moet SMS’en of een aparte app installeren om via het internet berichten uit te wisselen.
- Zoeken door sms’jes – Het is voor velen inmiddels vanzelfsprekend dat je met trefwoorden je sms’jes kunt doorzoeken. Spreek je echter een iPhone 1G-bezitter, dan zal hij vertellen dat ie nog steeds met de hand door berichten moet neuzen. Ook de zoekbalk kwam namelijk pas in iOS 4.
- Berichtencentrum en Bedieningspaneel – Binnenkomende pushberichten op de originele iPhone zijn weg zodra je ze wegtapt, simpelweg omdat ze niet in een speciaal Berichtencentrum worden verzameld. Dat wegtappen is ook nog eens verplicht omdat de notificaties nog niet in stroken bovenin het scherm werden getoond. Het Bedieningspaneel van iOS 7 is ook nergens op de eerste iPhone te vinden, wat betekent dat je ouderwets naar je iPhone-instellingen moet gaan om bijvoorbeeld Bluetooth en Wi-Fi aan of uit te zetten.
Maar ook…
Apple heeft sinds iOS 3.1.3 nog veel meer softwarefuncties geïntroduceerd die niet op de eerste generatie iPhone gebruikt kunnen worden. In een uitgebreid artikel hebben we in 2010 alle grote nieuwe toevoegingen in iOS 4 op een rij gezet. In onze round-ups van iOS 5, iOS 6 en iOS 7 en verder lees je over alle vernieuwingen die je misloopt als je de originele iPhone nog gebruikt.
Geschikte apps zoeken
Apps moeten minstens iOS 3.1.3 ondersteunen om op de eerste iPhone geïnstalleerd te worden. Een tijd geleden betekende dit nog dat de hoeveelheid beschikbare apps aardig schaars was, maar Apple maakte het in 2013 mogelijk om vroege versies van apps op oudere iDevices te installeren. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om een versie van Facebook te installeren die nog door iOS 3.1.3 werd ondersteund, ook al is voor de nieuwste versie van de app minstens iOS 12 vereist. De functionaliteit lijkt op sommige vlakken wel wat beperkt: ten eerste moet de app ooit iOS 3.1.3 ondersteund hebben om te werken en ten tweede blijken er van sommige apps geen oude versies meer beschikbaar te zijn.
Op de website Find Old Apps (artikel) staat ook een overzicht van alle apps die op het moment nog iOS 3.1.3 nog ondersteunen. De lijst is op basis van de Amerikaanse en Canadese App Store, waardoor bepaalde Nederlandse titels er niet tussen staan. De website is een handig uitgangspunt als je wil zoeken naar apps die in ieder geval nog op iOS 3.1.3 geïnstalleerd kunnen worden.
Wat ontbreekt op andere iDevices?
De eerste iPhone is lang niet het enige iDevice waarop je bepaalde dingen moet missen: ook op de eerste iPads, vroege versies van de iPod touch en andere iPhones moet je het doen zonder bepaalde hardware en softwarefuncties, waardoor je een stuk minder kunt dan je inmiddels van je iOS-apparaat gewend bent. Hieronder zie je in een snel overzicht hoe je ontbrekende iPhone-functies kunt ontdekken.
- De iPod touch eerste generatie draait net als de eerste iPhone op zijn hoogst iOS 3.1.3. Daardoor mist dit apparaat de functies van iOS 4 en later.
- De iPhone 3G en iPod touch tweede generatie mochten als laatst iOS 4.2.1 installeren. Alle functies sinds die in iOS 5 en later zijn toegevoegd loop je mis. Bovendien ontbreken ook een aantal functies uit iOS 4, zoals multitasking.
- De eerste iPad en iPod touch derde generatie zijn nog geschikt voor iOS 5.1.1. Alle latere functies in iOS 6 krijg je niet. Functies zoals AirPlay Mirroring en multitouch-swipes werden op de originele iPad niet ondersteund.
- De iPhone 3GS mocht als laatste iOS 6.1.3 installeren, terwijl de iPod touch vierde generatie iOS 6.1.5 op zijn hoogst draait. Beide iDevices missen daarom functies van iOS 7.
- Alle iPhones vanaf de iPhone 4 en alle iPads vanaf de iPad 2 draaien iOS 7, maar niet alle functies worden ondersteund. De iPhone 4 kan bijvoorbeeld geen fotofilters gebruiken tijdens het fotograferen en AirDrop wordt alleen door de iPhone 5 en nieuwer ondersteund.
Lees in ons iOS-versie overzicht welke iOS-versie je op welke iPhone en iPad kunt installeren.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!