Opinie: 6 redenen waarom je toch een Apple iWatch gaat kopen

Apple is volgens geruchten bezig met een iWatch, een slim horloge.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

apple-iwatch-rendering
“Haha, niemand loopt meer met een horloge!” – “Ik heb toch al mijn smartphone op zak?” – Heel wat mensen lachen om de (gesuggereerde) plannen van fabrikanten als Apple, Samsung, Google en LG om een smartwatch te maken. Ze denken dat we daar écht niet mee gaan rondlopen. Alleen in kringen rond Harry Mens kun je je nog indruk maken met een fraai polshorloge, maar de rest van de wereld? Die heeft het horloge al lang afgezworen en leest de tijd af op een smartphonescherm. Toch gaan we voor de bijl. Als de iWatch van Apple verschijnt zal een kleine groep fanatieke Apple-gebruikers als eerste er bovenop duiken, om te kijken of het wat is. Over een jaar of twee, drie lopen we allemaal rond met een iWatch. Zes redenen waarom je toch voor de bijl gaat.

1. Apple is klaar met de iPhone, Apple-fans willen weer iets nieuws

Net zoals de laptop vrijwel is uitontwikkeld, is er bij smartphones ook niet zoveel nieuws meer te verzinnen. Apple heeft met de iPhone een revolutie teweeggebracht om de smartphone in elke broekzak te krijgen en is daarin geslaagd. Het merendeel van de verkochte telefoons is een smartphone, we gebruiken de smartphone voor allerlei taken waar we voorheen een computer voor nodig hadden en het is in restaurants acceptabel geworden om als een zombie gebogen over je schermpje te zitten, ook als je in gezelschap bent. Kortom: grote maatschappelijke impact, Apple heeft het weer geflikt. Dat elke nieuwe iPhone er sinds de iPhone 4 ongeveer hetzelfde uitziet als z’n voorganger, is iets waar we ons bij hebben neergelegd. Mensen die niet goed snappen hoe Apple werkt, zullen blijven klagen dat Apple met een revolutionaire nieuwe iPhone moet komen. Maar de echte Apple-watcher weet: dit is het, de revolutie rondom de iPhone is klaar. Apple kan gaan werken aan de volgende revolutie en die zou best wel eens wearable computing kunnen gaan heten. Nu we gewend zijn om onze computer dicht op ons lichaam te dragen (in je broekzak) is het tijd om ons lichaam nog nauwer te laten versmelten met technologie. Een chip-implantaat of een Google-bril gaat dan nog net iets te ver, maar een computer om je pols is te doen. Het zit nauw op je lichaam, je houdt je handen vrij en je kunt allerlei informatie snel aflezen, zoals Facebook-, WhatsApp- en sms-berichten. Kom maar op met de spullen, de echte fans kopen het toch wel. De rest gaat aanvankelijk hoofdschuddend toekijken en beseft dan dat ze ook dringend zo’n smartwatch nodig hebben.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

2. Een iWatch zorgt voor langere batterijduur van je iPhone

Hoe groter en sneller smartphones worden, hoe meer energie ze verslinden. Batterijtechnologie ontwikkelt zich niet zo snel als we zouden willen. Het gaat met kleine stapjes, maar het is niet zo dat de batterij van de iPhone opeens een week lang meegaat. Een smartwatch neemt een aantal taken van de iPhone uit handen, waardoor de batterij van de iPhone langer meegaat. Notificaties krijg je voortaan binnen op je smartwatch, niet op je iPhone. Nu wordt het scherm van de iPhone nog vaak onnodig ingeschakeld, omdat er weer een pop-up binnenkomt. Zit de iPhone in je tas of broekzak, dan kijk je niet eens naar de notificaties. Zonde van de moeite en de batterijduur die het kost. In plaats daarvan krijg je je notificaties voortaan binnen op je smartwatch en pas daarna beslis je of het de moeite is om je iPhone in te schakelen. Zo’n smartwatch werkt bovendien met Bluetooth 4.0 en is daardoor enorm energiezuinig.

iwatch-concept

3. Een iWatch maakt Siri pas echt nuttig

Wat hebben we gelachen om Siri, de spraakassistent waarmee je informatie kunt opzoeken en opdrachten kunt geven met je stem. Geef maar toe: je hebt het een paar keer gebruikt om aan vrienden te demonstreren, maar daarna niet meer. Het werkt ook nog niet in het Nederlands (logisch, Apple pakt eerst de taalregio’s met tientallen miljoenen gebruikers). Maar misschien heeft Apple ons alleen maar warm gemaakt voor Siri om straks de overstap naar een smartwatch makkelijker te maken. Zo’n smartwatch is te klein om een toetsenbordje in te bouwen, maar als je gewend bent om met je stem opdrachten te geven, kun je de iWatch meteen uit de doos gebruiken. Geen leercurve nodig, we hebben al geleerd wat er met Siri mogelijk is en kunnen dat meteen toepassen bij de iWatch.

4. Een iWatch kan meer dan de tijd aangeven

Smartwatches die al op de markt zijn verschenen, zoals de Pebble en de Cookoo, zijn eigenlijk nog maar een verlengstuk van een horloge. Ze zijn vooral bedoeld om de tijd aan te geven en ze kunnen wat notificaties doorgeven. Maar het hele idee en de vorm (kast met polsbandje) ademt nog de ouderwetse toepassing: als polshorloge. Terwijl er tegenwoordig zoveel meer mogelijk is. De Nike Fuelband kan je lichaamsbeweging meten, de Fitbit Flex kan bovendien je slaappatroon vastleggen. Samsung heeft dat al begrepen door bij de Galaxy S4 de app S Health aan te kondigen, met de bijbehorende S Band. Het ziet eruit als een sportarmband. Omdat je een smartwatch dicht op je lichaam draagt kun je allerlei lichaamsfuncties meten, waardoor je gezonder gaat leven en meer op je lichaamsbeweging let. Apple zal wel één lastig probleem moeten oplossen: ervaringen met eerdere fitnessarmbanden maken duidelijk dat mensen er minder voorzichtig mee omgaan. Ze slijten sneller, hebben sneller last van storingen en raken sneller knopjes en dopjes kwijt. Mensen willen met een smartwatch kunnen douchen, zonder dat er vocht in komt. Ze willen in het weekend lekker kunnen klussen in huis, zonder dat de smartwatch af moet. Maar het mag er ook niet uitzien alsof je een rugged baksteen om je pols hebt. Willow Glass van Corning is dun, licht en veelbelovend, maar nog niet klaar voor massaproductie.

apple ipod nano watch

5. Een iWatch kan sneller en onopvallender informatie tonen

We noemden al even: hordes mensen die in restaurants op hun smartphone zitten te kijken. De term bored couple krijgt opeens weer een nieuwe betekenis. In plaats van echtparen die sprakeloos langs elkaar heen zitten te staren, zie je koppels die stug op schermpjes staren, om maar niets te hoeven zeggen. Asociaal? Neuh, zolang je er niemand in je eigen gezelschap mee stoort… Maar wie zich toch wel een schuldig voelt over dat gegluur op schermpjes, heeft met een smartwatch een handige oplossing. Je kunt je iPhone wegstoppen en als er écht iets spectaculairs gebeurt krijg je dat vanzelf te zien op je smartwatch. Die hoef je niet tevoorschijn te pakken, maar met een snelle blik op je pols weet je meteen wat er aan de hand is. Je bespaart daarmee ook tijd: je hoeft niet bij elk bliepje je iPhone te pakken, maar kunt onzinnige meldingen uitschakelen, zoals uitnodigingen voor een Game Center-spelletje. Bij e-mail moet Apple dan wel betere filtermogelijkheden aanbieden (bijvoorbeeld op basis van trefwoorden, niet alleen op basis van favorieten), zodat je niet doodgespamd wordt op je pols. Een iWatch is bovendien een veel onopvallender accessoire dan Google Glass, waarmee je nogal wat bekijks trekt. Over twee, drie jaar zien we overal mensen met een smartwatch, maar Google Glass zal voorlopig een speeltje blijven van nerds, de really-early-adopters en mensen die kicken op aandachttrekken.

iwatch-concept-01

6. Een iWatch is meer dan een hulpje voor je smartphone

Bij huidige smartwatches krijg je de indruk dat het vooral een verlengstuk van de mobiele telefoon is. De smartwatch ontvangt notificaties, die je op je smartphone kunt beantwoorden of anderszins verwerken. Maar er is veel meer mogelijk. De iWatch kan net zo goed communiceren met je Apple TV (weg met de afstandsbediening!), het dashboard van de auto of met keukenapparatuur. De iWatch kun je koppelen met domotica, geeft je toegang tot onbeperkte rekenkracht in de cloud en wordt een digitale assistent voor alles waar je geen groot scherm voor nodig hebt. Voor games, video’s kijken en ebooks lezen is zo’n klein scherm niet geschikt. Maar wel voor het aansturen van allerlei zaken, waarbij je alleen maar een melding ‘OK’ nodig hebt om te weten dat je commando is begrepen. De smartwatch als afstandsbediening voor alles in je leven, van je slimme thermostaat tot de locatie van je fiets.

iwatch-tie

Bijzonder bij de smartwatch is dat het gebaseerd is op een product dat eigenlijk aan het einde van z’n levensduur is. Steeds minder mensen dragen horloges en het lijkt een kansloze richting om in te slaan. Maar Apple heeft laten zien dat ze met bestaande producten toch een revolutie kunnen veroorzaken. Smartphones en appstores bestonden al op het moment dat Apple met de iPhone op de proppen kwam. Waarom het toch lukte? Omdat geen enkel bedrijf eerder erin slaagde om precies de juiste combinatie van functies, prestaties en gebruiksgemak te bieden. Het duurde wel even, want pas bij de iPhone 3GS (de derde generatie) wilde opeens iedereen een iPhone. Dat kunnen we aflezen uit de bezoekerscijfers van iPhoneclub, maar ook uit de verkoopcijfers van Apple. Toen Apple de iPad uitbracht hadden fabrikanten als HP en ASUS al diverse pogingen gedaan om mensen aan de (Windows-)tablet te krijgen. Het trok een kleine groep liefhebbers, maar drong niet door tot de massa, zoals de iPad. Apple weet precies op welk moment ze een product moeten uitbrengen en welke functies het tot een winnende combinatie maken. Kom maar op met die iWatch!

Reacties: 61 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.