Twitter-variant Heello krijgt eerste app: LO for Heello
Het is misschien een geval: ‘Herinnert u zich deze nog?’ Bij de eerste berichten dat Twitter advertenties zou gaan implementeren en de muren langzaam aan dicht zou timmeren voor applicaties van buitenaf, kwam er razend snel een alternatief onder de naam Heello. Het sociale netwerk werd opgezet door Noah Everett, een van de oprichters van de inmiddels door Twitter opzij gezette fotodienst TwitPic. Met een miljoen ‘gebruikers’, is met LO for Heello de eerste iPhone-app voor het sociale netwerk opgezet.
Daarbij zetten we gebruikers tussen haakjes, want Twitter is met de komst van Heello nou niet echt leeggelopen. Heello heeft ook niet echt toegevoegde waarde ten opzichte van het wereldberoemde netwerk met de korte berichten; het doet eigenlijk exact hetzelfde. Alleen voert het de belofte dat het externe applicaties verwelkomt en niet afstoot. Toch is nu pas de eerste applicatie voor Heello uitgekomen – waar de later geïntroduceerde Twitter-variant App.net bijvoorbeeld al vrij snel werd voorzien van apps. LO for Heello is echter wel een fraaie eerste app.
Hoekknoppen
LO, dat je volgens ontwikkelaar Mercury Apps moet uitspreken als ‘el-ou’, is niet zomaar een applicatie die op reeds uitgebrachte Twitter-apps wil lijken – maar je raakt er wel snel vertrouwd in. De app is uitgevoerd in lichtgrijs en combineert strakke met ronde vormen. Alle belangrijke knoppen zijn in de hoeken weggestopt. Links bovenin een vraagteken voor informatie, rechtsboven de knop voor een nieuwe ‘ping’, centraal een zoekbalk. Onderin tref je met de knop linksonder je eigen profielinformatie en ga je rechts onderin naar de instellingen. De centrale knop komt overeen met die van Path en bijvoorbeeld Moxtra: aparte knoppen ‘floepen’ eruit als je erop drukt. In dit geval leiden ze je naar reacties, je timeline en de publieke timeline met alle berichten – een functie die onderstreept dat Heello niet stormloopt als het op activiteit aankomt. De knoppen in de hoeken links- en rechtsonder, veranderen in een ‘echo’ (retweet) en reply-knop als je een bericht hebt geselecteerd.
Slimmigheidjes bij schrijven
Het verschil tussen Twitter en Heello is dat je bericht hier 200 tekens mag omvatten in plaats van 140. Een privébericht mag zelfs bestaan uit 400 tekens. Als je een nieuwe ping typt, schakel je tussen privé en publiekelijk met het slotje rechts boven het toetsenboord. Verder kan je gebruikersnamen opzoeken voor een mention, een locatie of foto toevoegen en zijn er excentriekere opties. Met de loopknop verandert het lichtgrijze tekstvak in je camerabeeld zodat je kan typen terwijl je ziet waar je loopt. En dan is er nog ingebouwde ondersteuning voor Buffer, een dienst waarmee je berichten kan plannen. Zo kan je berichten meteen een tijdstip meegeven. Slim, al moet je daarbij wel een bericht in een apart venster typen.
Timeline
LO for Heello is ook fraai in de timeline. Daarin laat het foto’s ingevoegd in de berichtenstroom zien die je met een tik kan vergroten. Locaties worden medegedeeld in een rustige balk onderaan een bericht en de scrollsnelheid waarmee je door de berichten heen gaat, is precies goed. Soepel, maar niet te snel zodat je de halve timeline overslaat. Links worden geopend in de browser in de app en kunnen worden doorgezet naar offline lezen-dienst Pocket.
Mooie Twitter-app, niet voor Twitter
Natuurlijk valt er ook wel wat op te merken aan de applicatie. Zo is er geen optie om een gesprek terug te lezen. Mercury zegt iCulture wel toe dat die optie in de volgende update komt. Ook kunnen we echo’s niet ongedaan maken en wordt onze (gewijzigde) profielinformatie niet goed geregistreerd door de app. Verder zijn er geen pushberichten aanwezig voor mentions die je krijgt. Dat is natuurlijk een gemis voor een sociaal netwerk dat elke strohalm moet aangrijpen om je aandacht vast te houden. Als het puur op de interface en slimmigheden aankomt, is LO for Heello echter een van de mooiste Twitter-apps voor de iPhone. Die niet voor Twitter is.
Downloaden: LO for Heello (€2,69, iPhone, iOS 5.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 3 reacties