Review: Pebble smartwatch, zes weken later

Uitgebreide review van Pebble, het slimme horloge uit de succesvolle Kickstarter-campagne. Na zes weken intensief gebruik maken we de balans op.

PebbleHet was het meest succesvolle Kickstarter-project ooit: smartwatch Pebble. Een horloge met een e-paper scherm dat je via Bluetooth kunt verbinden met je smartphone. Mensen die geld hebben geïnvesteerd in het project, krijgen gespreid over een aantal maanden hun Pebble toegestuurd. Wij waren er vroeg bij en publiceerden meteen een eerste indruk toen hij binnen was. Na zes weken te hebben gebruikt, is het tijd voor een uitgebreide review.

Uitpakken

De Pebble wordt verstuurd in een simpel kartonnen doosje met daarin het horloge zelf en een speciale usb-kabel om hem op te laden. Een lader zit er niet bij, maar je kunt de kabel bijvoorbeeld in de lader van je iPhone stoppen of in de usb-poort van je computer.

Als je de Pebble uit de verpakking haalt is het verstandig om hem meteen op te laden, zodat de accu helemaal vol is. Ondertussen installeer je de bijbehorende app op je iPhone en maak je via Bluetooth verbinding met het horloge. Ook kun je direct de software updaten naar de nieuwe versie via de app. Daarna is hij klaar voor gebruik.

Hardware

Het ontwerp van de Pebble is simpel, maar functioneel. Om alle elektronica kwijt te kunnen is hij dikker dan een gewoon horloge, maar hier heb je nauwelijks last van. De behuizing is van plastic, dat is niet heel mooi maar het voelt wel degelijk aan. In tegenstelling tot het rubberen bandje, maar dat kun je eventueel zelf verwisselen met een luxer horlogebandje.

De Pebble heeft vier knoppen. Links een back-knop, rechts een knop voor omhoog/omlaag en een ok/menu-knop in het midden. Aan de linkerkant zit verder het laadcontact, dat werkt met een magneet en slim is afgekeken van Apple’s magsafe-adapter. Dit betekent wel dat je de Pebble alleen kunt opladen met hun eigen usb-kabel.

Het scherm van de Pebble is bijzonder omdat het geen lcd-paneel is, maar een e-paper scherm. Deze techniek is vooral bekend van ereaders en staat bekend om zijn lage energiegebruik en helderheid in vol zonlicht. Het scherm is zwartwit en heeft geen gigantische resolutie, maar je kunt alles er prima op zien. De ingebouwde achtergrondverlichting gaat automatisch aan als je het horloge beweegt. Bij een e-paper scherm heb je nog wel eens te maken dat het traag reageert doordat het zich steeds moet verversen. Daar heeft de Pebble gelukkig totaal geen last van.

Het hele horloge is volgens de makers waterdicht. Mijn Pebble is een paar keer nat/vies geworden in de keuken en toen heb ik inderdaad geen problemen gehad. Een nadeel is wel dat de waterdichtheid verloren gaat als je een Pebble repareert.

Horloge

Een vriend van me wil de Pebble omdat hij het gewoon een gaaf horloge vindt. En dat is het ook. Je kunt via de app zogenaamde watchfaces downloaden. Dat zijn eigenlijk kleine horloge-apps voor op de Pebble, die ontwikkelaars kunnen maken met behulp van een speciale SDK. Standaard zijn er allerlei watchfaces beschikbaar: een analoge klok, verschillende tekstklokken, maar bijvoorbeeld ook een binaire klok met bolletjes. Een aantal zijn er al geïnstalleerd. De rest voeg je in een paar kliks toe via de app.

Al met al veel keus dus. In het begin was het wisselen tussen de watchfaces nogal omslachtig, omdat via het menu van de Pebble moest. Na een recente update wissel je met twee knopjes aan de rechterkant snel tussen de watchfaces. Zo kun je voor de afwisseling snel en makkelijk het uiterlijk van je horloge veranderen. Eerst moest dit via een menu, maar dat hebben ze vrij snel nadat het horloge uitkwam veranderd. Iets wat meteen laat zien hoe de makers nog volop bezig zijn met het perfectioneren van hun product.

Via het menu heb je ook toegang tot de wekkerfunctie (alarm). Deze is simpel, maar toereikend. Je voegt alarm toe door de tijd in te voeren en op dat tijdstip begint het horloge te trillen. Je kunt meerdere alarmen tegelijk zetten, maar je kunt ze niet aan- en uitzetten (zoals bijvoorbeeld op de iPhone). Wil je dat het alarm de volgende dag niet afgaat, dan moet je het dus verwijderen. Iets wat je nog wel eens vergeet, waardoor je horloge plots begint te trillen. Je kunt het alarm ook niet instellen via de Pebble-app, wat in mijn ogen een gemiste kans is.

Verbinding met je iPhone

De horlogefunctie is leuk, maar de meeste mensen kopen een Pebble waarschijnlijk omdat je hem kunt verbinden met je iPhone via Bluetooth. Hierdoor krijg je de beschikking over standaard bedieningsfuncties, die je bijvoorbeeld ook in auto’s ziet. Je kunt zien wie er belt en vervolgens ophangen/opnemen, sms’jes lezen en je muziek bedienen. Dat laatste werkt in principe met elke applicatie waarbij je de muziek ook via je homescreen of dock kunt bedienen.

Al deze functies werken in de praktijk prima. Als er een berichtje of telefoontje binnenkomt, begint het horloge te trillen. Effectief, zonder dat het vervelend is. Voor berichtjes kun je bij de instellingen nog kiezen voor een groot of een klein lettertype. Beide zijn prima leesbaar en met het kleine lettertype kun je vaak het volledige bericht op je scherm zien. Dit werkt overigens allemaal buiten de Pebble-app om; die wordt echt alleen gebruikt voor het opzetten van de verbinding, het uitvoeren van updates en het installeren van watchfaces.

De Pebble wordt pas echt leuk als je hem ook gebruikt om andere notificaties te ontvangen. In principe kun je alle berichten die in het notificatiecentrum van iOS beschikbaar zijn ook op je Pebble laten binnenkomen. Het instellen hiervan werkt alleen op een hele bijzondere manier, die het idee geeft dat het geen officiële functie uit iOS is. Je moet in het notificatiecentrum op je iPhone van elke app de ‘meldingsstijl’ op ‘geen’ zetten en vervolgens moet je medling weer aanzetten. Ook moet de schakelaar ‘op toegangsscherm tonen’ aanstaan. Dit moet je voor elke app afzonderlijk doen en mocht de Bluetooth-verbinding tussen de Pebble en je iPhone verbroken worden, moet je het weer helemaal opnieuw doen. Het werkt, maar daar is eigenlijk ook alles mee gezegd.

Dagelijks gebruik

Tot zover alle details. De grote vraag is natuurlijk: hoe werkt de Pebble als je hem elke dag om je pols hebt? Ik ben geen horlogedrager, maar ben inmiddels gewend aan mijn Pebble. Ik draag hem niet omdat ik deze review zou gaan schrijven, maar omdat ik hem handig vind en als ik hem een dag niet om heb mis ik hem en kijk ik regelmatig naar een lege pols.

Wel heb ik twee belangrijke nadelen ontdekt. De eerste is het stroomverbruik. De accu gaat volgens de makers meer dan vijf dagen mee met een laadbeurt, maar ik zit soms na 2 dagen met een uitgevallen Pebble, andere keren gaat hij wel vijf dagen mee. Het horloge heeft geen batterij-indicator op het scherm (behalve als hij bijna leeg is) en je krijg ook geen trilsignaal als hij uitvalt. Je kijkt dus onverwachts naar een leeg scherm als je wilt weten hoe laat het is. Aan de andere kant gaat ook je iPhone sneller leeg. De Pebble maakt namelijk (nog) geen verbinding via het zuinige Bluetooth 4.0 en dat merk je. Ik red het einde van de dag eigenlijk nooit meer zonder bijladen, sinds ik de Pebble gebruik.

Een ander groot nadeel heeft ook te maken met de Bluetooth-verbinding. Die valt namelijk heel vaak uit, soms wel meerdere keren per dag. Je krijg dan de melding ‘Pebble wil communiceren met Pebble Technology Corp. Pebble’. Vervolgens klik je op ‘sta toe’ en de verbinding is hersteld, maar hierdoor ben je wel al je notificatie-instellingen kwijt. Na anderhalve week was ik hier helemaal klaar mee en sindsdien gebruik ik mijn Pebble dus niet meer voor notificaties van allerlei apps. En dat is op zijn zachtst gezegd zonde.

Hoe houdt de Pebble zich verder? Een plastic behuizing vraagt natuurlijk om krassen en beschadigingen. Bij mijn Pebble is de achterkant een beetje bekrast en op het scherm zit ook een lange kras, maar die zie je eigenlijk alleen als je de Pebble onder een lamp of in de zon houdt. Ik stoor me er totaal niet aan, maar je moet er dus wel rekening mee houden dat hij niet voor eeuwig zo mooi blijft als wanneer je hem uit de doos haalt.

Conclusie

Mijn eerste indruk van de Pebble was positiever dan verwacht. Hij was minder lomp dan ik dacht en het scherm is voor een e-paper scherm erg goed. Het onduidelijke accuverbruik en het continu wegvallen van de Bluetooth-verbinding zijn wel twee gigantische nadelen. Ze zijn niet onlogisch bij zo’n jong product dat je krijgt via Kickstarter, maar voor een product dat “gewoon” te koop is, kan het eigenlijk niet. Hier moeten de makers echt snel mee aan de slag. Wat me goed stemt is dat er regelmatig software updates zijn en dat je dus duidelijk merkt dat de Pebble nog volop in ontwikkeling is. Als geek vind ik het fantastisch om onderdeel te zijn van die ontwikkeling, maar als je geen Kickstarter-backer bent raad ik je aan om hem niet te bestellen. Er is nog wat werk te doen en het zou zomaar kunnen zijn dat er binnenkort een veel gavere smartwatch te koop is.

Info: Pebble

  • Fabrikant: Pebble
  • Product: Pebble E-Paper Watch for iPhone & Android
  • Te koop via: Pebble
  • Prijs: $150,-
  • Cijfer: 7

Lees de 20 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »