Dotdotdot: nieuwe concurrent voor Pocket, Instapaper en Readability

Dotdotdot is de nieuwste uitdager van offline lezen-diensten als Pocket en Instapaper. Je kan er ook e-books mee lezen via Dropbox.

Dotdotdot header image iPhoneTot nu toe waren er drie spelers op de markt waarin je artikelen naar kan doorzetten om ze offline te lezen: Pocket, Instapaper en Readability. Met een beetje goede wil kan je ook artikelen doorzetten naar Evernote, maar dan heb je een Premium-abonnement nodig om ze offline te raadplegen. Dotdotdot Reader voor de iPhone en iPad is de nieuwste speler op de markt, en legt zich behalve geplakte links ook toe op integratie met Dropbox en e-books die je kan lezen in de app. Daarnaast kan je aantekeningen maken en die delen met vrienden.

Socialer

Ten opzichte van de concurrentie valt meteen op dat Dotdotdot het meer over de sociale boeg gooit. In het inlogproces aan de hand van een nieuw account, Twitter of Facebook, word je dringend verzocht al een paar eerste personen te volgen. Zo krijg je mee wat anderen lezen en zie je aantekeningen van anderen bij teksten. Het betekent ook meteen dat DotDotDot niet alleen geschikt zal zijn voor boeken lezen of webpagina’s opslaan voor later offline gebruik, maar dat je de app ook kan gebruiken als huiswerktool om gezamenlijk aantekeningen in te maken. Eigen aantekeningen herken je door een gele tekstmarkering, die van anderen door een lichtblauwe. Tik op een gekleurde tekst om de reactie onder de aantekening te lezen en je hebt meteen de mogelijkheid erop te reageren. Zo kan je in discussie gaan over de stof.

Dotdotdot aantekening in tekst Dotdotdot aantekening opslaan

Artikelen toevoegen

Artikelen toevoegen aan Dotdotdot kan op drie manieren in de iOS-app. Dat kan door in de applicatie het web te doorzoeken, door een link van buitenaf te kopiëren en plakken en via integratie met Dropbox. Vanuit de online opslagdienst kan je zo bijvoorbeeld ePub-bestanden doorzetten; het gebruikelijke bestandstype voor e-books. De app communiceert met je Dropbox-app en dat bespaart het invoeren van je inloggegevens. Vervolgens kan je meteen in de mappenstructuur van de opslagdienst bladeren en bestanden selecteren. Een druk op een bestand volstaat om hem te importeren. Helaas is de app juist wat minder efficiënt als het aankomt op het behandelen van links. Waar een Readability bijvoorbeeld bij het openen van de app herkent dat je een link hebt gekopieerd en vraagt of je die wil importeren, moet je in Dotdotdot de menuoptie Copy & Paste selecteren en daar kan je pas plakken.

Interface en lezen

Dotdotdot leest lekker, met een heerlijk rustige uitstraling van klassieke zwarte letters op wit papier. Wel wat irritant voor nachtelijke leessessies. Opvallend is daarbij dat je bladert door de pagina’s, en niet naar onderen scrollt. De interface van Dotdotdot voelt wat drukker dan je van de concurrentie gewend bent. Met de menuknop links schuif je Your library in beeld; een menu waarin je alle teksten, ongelezen teksten, Dropbox, Copy & Paste, Browse the web en je leeslijsten onder elkaar treft. De opties worden onderscheiden door stippellijntjes en witregels, maar omdat voor de hand liggende functies in de app ontbreken, lijkt het net of andere opties missen. Zo kunnen we niet ontdekken hoe we een document verwijderen – anders dan er een leeslijst voor aan te maken die als prullenbak fungeert. Ook kan je tags toevoegen aan aantekeningen om ze terug te vinden, maar ze voorlopig nog niet terugvinden in de app. Dat terwijl de app op de iPad naast de zoekbalk ook nog een functie heeft om alle laatste aantekeningen binnen je netwerk onder elkaar te zien.

Dotdotdot Reader menu Dotdotdot Reader aantekeningen op pagina's

Missende opties

Als je inlogt op de webtoepassing óf de app opstart op de iPad, zie je hoeveel opties Dotdotdot op de iPhone mist. Onder andere Google Reader-integratie, de Curated List met een redactiekeuze van lange artikelen, een Global Timeline met de laatst opgeslagen artikelen en je eigen profielinformatie zijn niet te vinden in de app op de iPhone. Maar Dotdotdot heeft ook handigheidjes. Je kan boektitels in elk overzicht oppakken en slepen naar de menuoptie Your lists, waarin je leeslijsten kan aanmaken. Je kan leeslijsten privé en openbaar maken, waarna je volgers binnen de toepassing ze kunnen zien. Zo kan je dus huiswerkmappen maken met andere gebruikers – al kan je vooralsnog niet een selecte groep gebruikers kiezen. Privé of publiekelijk, niet in een groep. Het is een volgende logische stap voor de dienst.

Werk aan de winkel

Dotdotdot draagt het stempel beta nog. Ofwel: de app is nog in testfase en meer een experiment dan een gereed product. Dat geeft hoop dat de op de iPhone missende functies alsnog snel worden toegevoegd. Toch is het niet enkel een kwestie van meer functies implementeren om tegenstand te bieden tegen de gevestigde drie offline lezen-apps. Met name Pocket en Instapaper worden breed gedragen vanuit andere apps. Applicaties voor nieuws en Twitter verwijzen veelvuldig door naar die diensten om daarin de tekst offline op te slaan. Wat betreft die ondersteuning staat Dotdotdot nog in de kinderschoenen. Er is nog wat werk aan de winkel.

Downloaden: Dotdotdot Reader (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.