
Dark Sky Meter: iPhone-app wil lichtvervuiling in kaart brengen
“Lichtvervuiling is een groeiend probleem. Door het kunstmatige licht kun je de sterrenhemel in Nederland al bijna niet meer zien. De melkweg is zo goed als onzichtbaar. Ook dieren raken gedesorienteerd.” Zo opent ontwikkelaar Norbert Schmidt zijn mail aan iCulture. Hij bouwde daarom de applicatie Dark Sky Meter. Je legt je hand op de camera, haalt hem eraf, houdt de iPhone boven je hoofd en richt hem naar de lucht. Zo leg je vast hoe helder of troebel de sterrenhemel boven je is.
Volgens Schmidt worden de resultaten van de applicatie gebruikt door onderzoekers van onder andere de Universiteit Berlijn en de International Dark Sky Organisation, een instantie van astronomen die zich inzet voor het behoud van de zichtbare nachthemel. Het streven is om met de app een kaart te maken met de lichtvervuiling wereldwijd. “Goede kaarten zijn er nog niet, misschien brengt deze daar wel verandering in”, aldus Schmidt.
In de betaalde versie van Dark Sky Meter, kan je zelf ook een kaart bekijken waarop je resultaten moet zien. De gratis versie ontbeert die mogelijkheid. Ook bevat de gratis versie geen voorspelling van de komende dagen en nachten aan bewolking. In de betaalde variant zie je een grote, rode lijst met de helderheid van de lucht erin aangegeven. Zo kan je de app zelf ook gebruiken als weerbericht voor heldere hemels. De voorspelling gaat per drie uur en bevat de temperatuur in Fahrenheit en Celsius. In beide versies zie je in het introscherm (waarop je ook de meting kan uitvoeren) aan de onderkant ook de tijdstippen van zonsondergang, start van de duisternis, einde van de duisternis, zonsopkomst, de stand van de maan en tenslotte toont de accelerometer in welke hoek de telefoon wordt gehouden.
Om de resultaten betrouwbaar te maken, heeft de app volgens Schmidt wat slimmigheden ingebouwd om een goede duisternismeting te kunnen doen. De app rekent uit wanneer de maan teveel stoort – een volle maan doet dat behoorlijk – en kijkt ook hoe je het toetsel houdt. Metingen die te ver af zijn van een telefoon die boven het hoofd wordt gehouden, worden afgekeurd.
Downloaden: Dark Sky Meter Lite (gratis, alleen meten, iPhone, iOS 5.0+)
Downloaden: Dark Sky Meter (€4,49, met kaart en voorspelling, iPhone, iOS 5.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Is nog niet in de nl store
@josh: oo ja wel!!
Waarom moet ik m’n hand eerst op de camera houden en daarna er weer af? Zo krijg je alleen maar troebele foto’s door vlekken die op het lens glaasje achterblijven…
Bijzondere opening van deze ontwikkelaar, hij is nl. Onjuist. Door de toepassing van LED in de openbare ruimte is luchtvervuiling een afnemend probleem. Dit zit hem met name in de ‘richtbaarheid’ van led armaturen welke er voor zorgen dat er boven een hoek van 90 graden geen licht meer wordt uitgestraald. Desalnietemin; leuke app!
@Peter: Je maakt geen foto, maar meet het verschil tussen donker en licht.
Omdat je als ontwikkelaar niet lang mag belichten van Apple
heb ik het zo moeten doen. Je hoeft de camera niet met de hand af te dekken, je kunt m buiten in het donker ook in een vest- of jaszak steken.
Hehe…ik was deze app aan het ophalen met een iPad 3 en kreeg deze melding maar op de iPhone 4S wil het wel lukken. Wel heb ik opnieuw mij moeten aanmelden in de nl App Store
Net nog een keer gezicht maar App Store app zegt dat deze niet in de nl store te krijgen is. Raar. Ik ga verder zoeken met mijn us account
@Boy: Er is veel studie gedaan naar het effect van LED licht op de hemel. Je hebt helemaal gelijk omdat het licht veel gerichter is.
Maar… Omdat dergelijke armaturen een stuk energiezuiniger zijn worden er makkelijker meer van geplaatst en het spectrum van het led-licht is breder, en is daarmee moeilijker weg te filteren. Voor mens en dier trouwens.
Netto gaan we er dus netto niet mee vooruit. Ik hoop met deze app wat meer aandacht te krijgen voor het feit dat we de nachthemel steeds minder te zien krijgen door het opgaande licht.