eMailGanizer Pro: mailapp voor iPhone met mappen, universele inbox en meer
Mailapps hebben een stormloop genomen op de iPhone de laatste tijd, maar de nieuwe applicaties om e-mail mee te verwerken, richten zich allemaal op versimpeling van de mailbox. Daardoor wordt een functie voor fanatieke mailers buitenspel gezet of laat die zich maar moeilijk integreren: mappen beheren. Daar stapt de applicatie eMailGanizer Pro van ontwikkelaar GoodHumans in. Die ziet er niet zo flitsend uit als Mailbox, Taskbox Mail, Seed Mail, Mail Pilot, LightMail of Triage, maar geeft meerdere accounts toegang tot je mappenstructuur. De app heeft bovendien een universele inbox, werkt offline en heeft enorm veel instellingen voor fanatieke mailers.
Opstarttijd
eMailGanizer Pro biedt ondersteuning voor Gmail, Exchange, IMAP-mailaccounts als bijvoorbeeld iCloud, AOL en Yahoo en zegt ook support te bieden voor Hotmail en Outlook.com. Die krijgen wij echter niet aan de praat in de applicatie: we stuiten met verschillende accounts op een foutmelding. Ook POP3 wordt niet ondersteund.
Als je aanvangt met de applicatie, krijg je advies dat je eMailGanizer Pro het beste een behoorlijke opstarttijd kan geven. De applicatie verzoekt grootverbruikers van mail de applicatie ‘s nachts door te laten draaien, als je de telefoon zelf niet nodig hebt. De toepassing downloadt de mappenstructuur en de mails naar de iPhone en maakt mails offline doorzoekbaar en toegankelijk. De applicatie houdt daarna ook rekening met offline werken. Onderaan de mappen die je in het tabblad Folders kan zien, zie je drie secties voor verbindingsloos gebruik. Het gaat daarbij om concepten, te verzenden mail en verwijderde mail die nog niet online is gesynchroniseerd. De categorieën heten overigens Drafts, Outbox en Trash: eMailGanizer is Engelstalig.
Design geen prioriteit
De interface van eMailGanizer is standaard bruin met lichtbruine-oranje accenten die de witte overzichten en tekstvelden flankeren. Je kan gelukkig ook kiezen uit grijze balken, donkerblauwe, zwarte, groene, paarse en meer. Daardoor krijgt de app een uitstraling die misschien beter bij jou of je merk past. Toch heeft de app niet de hippe uitstraling van andere nieuwe mailapps en dat idee wordt doorgezet in allerlei visuele keuzes. De data van mail staan helemaal tegen de kant aan, aan de bovenkant van de inbox schurkt de bovenste mail tegen de informatiebalk aan en de mappenstructuur in de map Folders doet denken aan oude versies van Outlook en Windows. Design was geen prioriteit.
Mappen en mails behandelen
In het geval van het Gmail-account waarmee we de applicatie uitgebreid testen, staan de zelf aangemaakte mappen keurig onder elkaar onder het account. De mappen die Gmail zelf aanmaakt, zoals belangrijk, concepten en spam, zijn weggestopt in een submap [Gmail]. Zo is er wat meer ruimte voor de mappen van andere accounts die je toevoegt. Het aardige is dat je in eMailGanizer meerdere accounts kan toevoegen aan de applicatie en dat je per mail kan aangeven onder welke map een mail moet worden geschaard. Daarbij kan je mails ook naar een map binnen een ander account sturen.
Je kan mails behandelen in de Inbox en in het tabblad Quick File. De laatste is gemaakt om snel meerdere mails te selecteren en door te verwijzen naar (andere) mappen, de eerste is een traditionele weergave van de Inbox. Je kan vanuit de weergave van een mail en vanuit Quick File mails onderverdelen in mappen. De app doet zelf suggesties en laat de mappen zien waarvoor je eerder hebt gekozen. Als de juiste er niet bij staat, kan je graven door de verschillende accounts en diens mappen. Het werkt niet zo simpel als een sleepbeweging in Outlook, maar het werkt wel. Foutje gemaakt in een mail verplaatsen? Even schudden met de iPhone en je stap wordt ongedaan gemaakt.
Mailweergave
De mailweergave zelf is helder en vrij van opsmuk. Gedownloadde mails laden in een van opmaak gestripte layout, waarin alle tekst keurig onder elkaar staat. Met de knop html in de hoek kan je de online opgemaakte versie van een e-mail halen. Vanuit die weergave kan je niet antwoorden of doorsturen; enkel printen. Je dient de html-weergave weer te sluiten voor alle functies. En die zijn talrijk in eMailGanizer Pro. Je kan mails doorsturen naar andere mappen, beantwoorden, doorsturen en printen dus, maar je kan een mail ook doorzetten als agenda-afspraak op een zelf neer te zetten tijd en naar de herinneringen-app. Als je gebruik maakt van todo-apps met mailintegratie, kan je daar snelkoppelingen voor activeren vanuit de app.
Mail schrijven: sjablonen en todo’s
Een mail schrijven gaat net zo goed gepaard met allerlei mogelijkheden. Natuurlijk kan je de handtekening onder je e-mail aaanpassen, maar je kan ook verschillende sjablonen en identiteiten die je in de app hebt aangemaakt laden. Zo pas je eenvoudig bijvoorbeeld een afsluiting van een mail aan, een disclaimer eronder of laadt je een standaardrepliek die je snel kan versturen. Eveneens kan je instellen wat er wordt gedaan na het versturen van een mail: automatisch archiveren? Taak toevoegen voor een todo-app? Naar een map verplaatsen? Naar een map verplaatsen én todo activeren? Je kan zelfs instellen in welke map je mailconcepten worden geplaatst.
Veel instellingen
Er zijn nog veel meer aanpassingen te doen bij de instellingen onder het Meer-tabblad. Een wachtwoord op de app, groepsmail in aparte mappen, manier van ordenen, of audiobijlages door blijven spelen als je verder gaat naar andere mails binnen de app, iCloud backup, synchronisatievoorwaarden, aliases, certificaten, opslag, attachment cache opschonen: de mogelijkheden van de app zijn ongekend. Er zijn zelfs presets gemaakt zodat je alvast kan aangeven in welke richting de applicatie ongeveer moet op gaan om aan te sluiten op je werkwijze.
Absolute pre
Zijn er dan geen minpunten? Jawel: eMailGanizer Pro ondersteunt geen pushberichten. Een flink gemis, want het maakt deze applicatie niet compleet. Ook is het niet mogelijk om bijlagen uit je fotoalbum te versturen. De applicatie liep tijdens het schrijven van een concept één keer vast, maar het concept was keurig bewaard na een herstart van de app. Als laatste kan je niet zelf voorwaarden creëren waarop een mail door de app als belangrijk wordt herkend. Dat is een minpunt die bij andere mailapps op de iPhone niet eens naar boven zou komen, maar als je zoveel kan instellen, valt het op. Maar het zijn geen redenen eMailGanizer Pro te laten liggen. Deze applicatie is een absolute pre voor zakelijke mailers en grootverbruikers van e-mail. Een uitgebreidere mailapp op de iPhone is niet voor te stellen.
Downloaden: eMailGanizer Pro (€4,49, iPhone, iOS 4.3+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 0 reacties