Review: Nambu, een nieuwe Twitter-client (App Store)
Nambu is een relatief nieuwe (gratis!) Twitter-client voor de iPhone, die naar mijn mening tot één van de besten behoort. Uiteraard beschikt Nambu over alle Twitter-basisfuncties, zoals reageren en retweeten, maar je kunt Nambu ook gebruiken om Twitter-trends te bekijken. Verder kun je gebruikmaken van een wel héél uitgebreide zoekfunctie: een van de onderscheidende punten van deze nieuwkomer. Andere extra’s – naast ondersteuning voor Twitter – is ondersteuning voor aanvullende diensten als FriendFeed, Pic.im, Tr.im, Identi.ca, Laconica, en Ping.fm. Helaas is de ondersteuning voor de extra services echter nogal beperkt: zo kun je bij Pic.im en Tr.im alleen de foto’s en links zien die je vooraf op de computer hebt toegevoegd. Ze zijn dus niet vanaf de iPhone zelf toe te voegen.
Twitter-ondersteuning
Onder het tabblad Twitter vind je alle Twitter-mogelijkheden. Standaard zie je daar de laatste tweets van de mensen die je volgt. Wat op zich wel handig is, is dat je op het tab-item kunt zien hoeveel ongelezen tweets je hebt. Een mogelijk nadeel hiervan is dat je deze tweets soms al eerder op je computer hebt gelezen. Je kunt er overigens ook even snel langs scrollen om ze als gelezen te markeren (niet te snel, want dan slaat ‘ie er soms een paar over).
Bij het verzenden van een tweet is het mogelijk om een foto aan toe te voegen, maar het meesturen van je huidige locatie gaat helaas niet. Uploaden van foto’s gaat via de fotodienst Pic.im, wat volledig in Nambu geïntegreerd is.
Via het ster-icoontje krijg je een lijst met alle berichten gericht aan jou te zien. Dit zijn zowel tweets die beginnen met ‘@gebruikersnaam’ als privéberichten (direct messages).
De zoekfunctie biedt veel mogelijkheden. Uiteraard kun je een zoekwoord invoeren, zoals ‘Schiphol’ om tweets met het woord ‘Schiphol’ te zien, maar je kunt ook allerlei eisen meegeven door geavanceerd te zoeken. Je kunt aangeven welke woorden voor moeten komen, maar ook of ze er allemaal in voor moeten komen, of ze er letterlijk in voor moeten komen, of dat ze er juist niet in voor moeten komen. Daarnaast kun je zoeken op tweets aan of van een bepaald persoon, alle tweets binnen een bepaalde omgeving, op welke datum, enzovoort. Gek genoeg ondersteunt Nambu daar juist weer wel de locatiefunctie.
Erg handig is dat wanneer je op een keyword uit een tweet klikt, zoals het nu actuele keyword ‘#schiphol’ dat Nambu automatisch alle tweets met ‘#schiphol’ weergeeft. Links naar webpagina’s worden in een embedded-browser weergeven (binnen Nambu zelf) en deze links kun je zelf ook weer direct tweeten. De link wordt omgezet naar een verkorte link (in verband met de 140-karakterbeperking van Twitter) door middel van Tr.im.
Nambu biedt volledige ondersteuning voor het bekijken van profielen. Je kunt mensen vanuit Nambu volgen, je kunt zien wie wie volgt en je kunt de laatste tweets van personen zien. Deze laatste paar opties zijn jammer genoeg niet al te overzichtelijk. Ze worden namelijk gewoon als simpele tekst onder elkaar gezet en niet echt in een tabel of iets dergelijks. Ook worden profielfoto’s van followers en following niet weergeven. Deze zijn wel te bekijken als je vanuit Nambu het profiel van de bewuste persoon bezoekt. Een handige feature is dat anderstalige tweets met een druk op de knop naar het Nederlands kunt vertalen: dit werkt vrij goed, al worden zinnen natuurlijk niet perfect vertaald.
Er zijn helaas geen synchronisatiemogelijkheden tussen Nambu op de iPhone en Nambu op de Mac (ook vrij onlangs in beta live gegaan). Het zou handig zijn als je je accountgevens direct van je Mac af kunt halen, zodat je deze niet twee keer in hoeft te vullen. Ook is het jammer dat wanneer je een tweet al op je Mac hebt gelezen, deze nog steeds als ongelezen op de iPhone wordt weergeven.
Pic.im
De fotouploaddienst Pic.im is zoals al gezegd volledig geïntegreerd in Nambu. Handig is dat je kunt zien hoe vaak de afbeelding bekeken is en wanneer. Omdat afbeeldingen die je vanuit Nambu tweet automatisch van Pic.im gebruikmaken, sluit alles heel mooi op elkaar aan. Het is ook mogelijk om afbeeldingen van anderen te bekijken, maar je kunt jammer genoeg niet eenvoudig naar de vorige en volgende foto. Je moet iedere keer weer met het pijltje terug naar het overzicht om de volgende foto te openen.
Tr.im
Tr.im zet je lange URL’s om naar korte links, zodat je meer tekens overhoudt voor tekst in je tweet. Het is met Tr.im ook mogelijk om zelf te bepalen wat er achter de slash komt (bijv. ‘tr.im/nambureview’, in plaats van een aantal willekeurige letters en cijfers), maar dat is helaas niet vanuit Nambu zelf mogelijk. Alleen links die je vanuit Twitter bezoekt zijn te verkorten, dus je kunt jammer genoeg niet zelf een URL invoeren om die korter te maken. Wat wel handig is, is dat je net als bij Pic.im kunt zien hoe vaak en wanneer er op de link geklikt is.
De overige diensten
Naast ondersteuning voor Twitter kun je vanuit Nambu for iPhone ook je statusupdates via open-source microblog platforms Laconi.ca of Identi.ca (gebouwd op Laconi.ca) verzenden. Verder kun je vanuit Nambu je FriendFeed-updates bekijken of bijwerken. FriendFeed is een zogenaamde lifestream; een overzicht/aggregator van alle sociale Web 2.0 diensten waarbij je bent aangemeld. Net als voor Twitter is de ondersteuning voor FriendFeed in Nambu vrij uitgebreid. In het Home-scherm van FriendFeed zie je alle updates van de mensen die je volgt en ook hier zijn berichten via één druk op de knop naar het Nederlands te vertalen. In de lijst met updates zie je direct om welke sociale dienst (Last.Fm, Flickr, Twitter, Facebook, enzovoort) het gaat door middel van een klein logootje. De zoekfunctie is niet net zo uitgebreid als bij het Twitter-gedeelte, maar op zich heb je dat ook niet nodig. Een minpunt is wel dat wanneer je iemands profiel bezoekt Nambu de originele FriendFeed-pagina in een embed-browser opent en dus niet in een aangepaste weergave. Als je dus snel iemand wilt volgen, moet je eerst wachten tot de hele pagina geladen is. Omdat het hier soms om vrij zware pagina’s gaat kun je bij dat onderdeel crashes verwachten.
Ping.fm werkt iets anders. De bedoeling bij die dienst is dat je op één plek iets verzendt, in dit geval via Ping.fm en dat het automatisch op verschillende netwerken wordt geplaatst. Uiteraard hoort daar Twitter bij, maar ook FaceBook, Del.icio.us, WordPress, Flickr, LinkedIn, MySpace, enzovoort. Deze netwerken moet je wel eerst via de desktopcomputer via Ping.fm instellen, waarna je via Nambu updates kunt verzenden. Mijn eerste indruk is dat deze functionaliteit via Nambu erg beperkt is. Je kunt namelijk geen netwerken selecteren waarnaar je wilt verzenden, wat via de website Ping.fm wél mogelijk is. Ook zie je in Nambu enkel eerder verzonden updates en verder niets. Het zou aardig zijn wanneer je op zijn minst kon zien welke netwerken je al toegevoegd had en misschien zelfs nog kon aanpassen.
Conclusie
Nambu is op zich wel goed als Twitter-applicatie te gebruiken. Bijna alles is aanwezig, zoals het volgen van anderen, reageren of retweeten op/van tweets, enzovoort. Jammer genoeg worden meerdere accounts voor eenzelfde dienst niet ondersteund (dus geen meerdere Twitter-accounts, juist wel een van de sterke punten van de OS X-desktopapplicatie), maar dat is maar een klein minpuntje. De interface van Nambu is niet al te spectaculair, maar wel vrij overzichtelijk. Handig is dat je onder ‘More’ de verschillende tabonderdelen kunt aanpassen, zoals je dat bijvoorbeeld ook in de iPod-applicatie kunt doen. De Twitter-functionaliteit is het meest uitgebreide onderdeel in Nambu for iPhone: de ondersteuning voor de overige diensten is nogal beperkt. Een groot nadeel is dat Nambu de neiging heeft vrij vaak te crashen, in ieder geval vaker dan andere Twitter-applicaties.
Uiteraard moet nogmaals even vermeld worden dat Nambu gratis is en om die reden toch wel een hoger cijfer krijgt. Als de applicatie ongeveer twee dollar had gekost (de prijs van Tweetie), zou ik het een zes geven, maar in dit geval vind ik het toch wel een 7 waard. De Twitter-functionaliteit voldoet prima, maar aan de rest mag nog wel iets meer aandacht worden besteed.
Nambu voor de Mac kun je via Nambu.com downloaden. De gegevens voor de iPhone-versie vind je hieronder.
Info: Nambu
- Ontwikkelaar: The Nambu Network, Inc.
- Applicatie: Nambu
- Verkrijgbaar via: App Store
- Prijs: Gratis
- Geteste versie: 1.02
- Bestandsgrootte: 1.0MB
- Cijfer: 7
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 11 reacties