Waar het zonet op iPhoneclub.nl besproken Spent zo’n beetje de simpelst denkbare iPhone-app is om je uitgaven mee te beheren, verschaft de applicatie niet echt inzicht in je uitgavenpatroon en waarop je makkelijk kan bezuinigen als de broekriem even iets strakker moet worden aangetrokken. My Budgeter is een nieuwe iPhone-app die budgetteren serieuzer oppakt. Je registreert je uitgaven in categorieën en subcategorieën, en ziet statistieken terug in lijsten en diagrammen. Je kan de papierwinkel exporteren als Excel-bestand.
Geen plus-knop
Waar is de plus-knop voor een nieuwe uitgave? Die is er dus niet in My Budgeter. Het hoofdscherm verwelkomt je met de categorieën van uitgaven die je zelf hebt aangemaakt, en die je vooral van tevoren zelf moet aanmaken. Je drukt op een van de gekleurde categorieën, kiest een subcategorie en als die geopend is, zie je een cijferveld en voer je de laatste uitgave in. Je kan uitgaven eventueel voorzien van een notitie en kan een uitgave toewijzen op een andere dag dan vandaag.
Categorisering
Maar maak vooral eerst een goede categorisering aan. My Budgeter voert er standaard een met Engelse termen als entertainment, food en communications, en het kost even tijd om die lijst aan te pakken en om te voren tot iets dat je zelf zint. Gelukkig is het niet te lastig. Je kan rubrieken in- en uitschakelen met schuifjes, kan de volgorde bepalen en nieuwe categorieën met elk weer subcategorieën maken en voorzien van een pictogram en kleur. Verder kan je eenmalig invoeren wat je budget per maand per categorie is. Zo kan je aangeven dat je niet meer dan 70 euro aan kleding wilt kwijt zijn in een maand bijvoorbeeld. Daarnaast kan je aangeven wat je totale resterende budget is. Wel lastig is, is dat die waarde bóvenop je budget per categorie komt. Bij de instellingen kan je eveneens pushberichten instellen voor herinneringen en de laatste instelling is dat je een wachtwoord op de app kan zetten.
Minder voor vaste lasten
Het is ideaal dat je in de instellingen je budgetplan per maand per categorie kan invullen. Je vult eenmalig een budget in en die limiet wordt de volgende maanden meegenomen. Je ziet hem in het hoofdscherm terug als de lichtgrijze waarde boven je uitgaven binnen een categorie. Maar hoeveel budgetopties de app ook biedt; My Budgeter ontbeert dezelfde handigheid voor vaste lasten. Er is geen mogelijkheid om geprogrammeerde uitgaven zoals verzekeringen en abonnementen in te voeren in de app, een optie die veel invoerwerk zou besparen.
Uitgaven terugzien
My Budgeter is wel weer sterk als het aankomt op het terugzien van je uitgaven. Dat kan in drie tabbladen. List showt alle recente uitgaven op rij, Charts toont een taartdiagram en staafdiagram van je uitgaven in de laatste maand en het tabblad History bouwt daar nog op verder. Daarin bekijk je cirkeldiagrammen, staafdiagrammen en een lijst met uitgaven per categorie. In dat tabblad geef je zelf de startdatum en einddatum van de uitgaven aan die je in kaart wil brengen. Je kan de informatie e-mailen als .xlsx bestand, ofwel Excel-bestanden.
Niet helemaal gratis
My Budgeter is geen dure app, maar ook niet volledig gratis zoals de App Store doet vermoeden. Je downloadt de applicatie gratis en kan er ook volwaardig mee aan de slag, maar er zit dan wel een limiet aan van 30 uitgaven die je registreert. Dan volgt een uitnodiging voor een in-app aankoop van 2,69 euro, waarna je de app onbeperkt kan blijven gebruiken.
Dat is geen verkeerde prijs voor de mogelijkheden die My Budgeter biedt. De applicatie biedt heldere categoriseringsmogelijkheden, wachtwoordtoegang en laat je een budget instellen om mee te werken. Helaas zijn er nog wel wat logische missers. Het optellen van de budgetten per categorie bovenop die van je totale budget bijvoorbeeld. Vaste lasten worden hopelijk toegevoegd in een volgende versie.
Downloaden: My Budgeter (€2,69, iPhone, iOS 5.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 5 reacties