Google kondigde gisteren een hoop nieuwe producten en diensten aan, waaronder een Game Center-kloon (zie afbeelding hiernaast). In bijna 4 uur werden tientallen nieuwe diensten en verbeteringen van nieuwe diensten aan gekondigd. Ben je totaal de draad kwijtgeraakt? Geen probleem: we geven hieronder een opsomming van alle belangrijke aankondigingen en releases. Bovendien zie je in een 3,5 minuut durende video alle hoogtepunten nog eens voorbijkomen. Opvallend voor de Android-fans die de keynote onder hoogspanning volgden: er werd geen Android 4.3 aangekondigd en ook onthulde Google geen Nexus 7-tablet. Wat dan wel? Dat zie je hieronder!
De schier eindeloze keynote werd afgesloten met onverwacht optreden van Google CEO Larry Page, die inging op concurrentie en negatieve houding ten opzichte van technologie. Hij haalde jeugdherinneringen op en sprak over het belang van technologie.
Wij noteerden 20 aankondigingen, waarbij we meteen aangeven wat ze betekenen voor iOS-gebruikers.
- 900 miljoen Android-activaties, 48 miljard apps gedownload. Apple kondigde gisteren 50 miljard downloads aan, dus Android zit op de hielen en zal er bij de volgende mijlpaal waarschijnlijk overheen gaan.
- Nieuwe app-vertaaldienst, waarbij ontwikkelaars een verzoek kunnen doen om hun app te laten vertalen (ook tegen betaling). Aanwezig in de ontwikkelaarsconsole. Niet interessant voor iOS-gebruikers, maar het betekent wel dat Android-toestellen voor mensen die moeilijk Engels spreken interessanter worden.
- Nieuwe betatest-dienst en geleidelijke uitrol van nieuwe apps. Alleen interessant voor Google’s eigen platformen.
- Android Studio: een geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) voor Android-ontwikkelaars. Kan handig zijn voor iOS-ontwikkelaars die hun app ook op Android willen uitbrengen.
- Google Play Game Services, een cross-platform kloon van Game Center die op Android, iOS en web werkt. Kan grote impact op iOS hebben omdat het ook in iOS-games ingebouwd kan worden. Achievements opslaan, multiplayer-games spelen, etc.
- Google Cloud Messaging voor Google Play, een soort berichtendienst met pushnotificaties en synchronisatie van pushberichten. Lijkt vooral voor Google’s eigen platformen Android en Chrome bedoeld.
- Een Samsung Galaxy S4 met standaardversie van Android, verkrijgbaar voor $649 in de VS. Qua prijs op het niveau van de iPhone 5 en aantrekkelijk voor mensen die de helft van hun geheugen niet kwijt willen zijn aan standaard meegeleverde bloatware.
- De nieuwe Google Play Music All Access-dienst, een streaming muziekdienst waarvoor je $9,99 per maand betaalt in de VS. Uitrol naar andere landen volgt. Apple heeft nog geen soortgelijke dienst aangekondigd, maar als ze het van plan waren: Google is eerder. Omdat het voorlopig nog niet in Nederland is: wij bespreken 5 alternatieven.
- Google Play for Education: goedkope tablets en apps voor kinderen op de lagere school. Met één account apps op meerdere tablets installeren. Google richt zich nu ook op kinderen, net als Apple eerder deed met studieboeken. Het verschil is dat Apple zich op iets oudere kinderen richt en vooral met studieboeken bezighoudt. Google richt zich op de lagere schoolleeftijd en biedt ook apps.
- Gratis Chromebook Pixel-laptop voor alle aanwezigen op de Google I/O-conferentie.
- 41 nieuwe functies in Google+, met impact op Stream, Hangouts en Photos. De Stream komt eruit te zien als een magazine met meerdere kolommen. Tags worden automatisch toegevoegd op basis van inhoud van berichten.
- Google+ Photos kan automatisch foto’s combineren en animated gifs maken met Auto Awesome.
- Bij Google+ Photos krijg je nu 15GB opslagruimte en een functie voor automatisch mooier maken. Leuk voor iedereen, geen impact op iOS.
- Google Hangouts, een nieuwe berichtendienst voor iOS, Android en Chrome die meerdere diensten combineert. Meteen te gebruiken, ook in Nederland en België. Wij hebben een artikel met eerste indruk.
- Nieuwe Google Maps-app voor iOS en Android, verkrijgbaar in de zomer. Ook vanaf de zomer: Google Maps op de iPad. Google Maps wordt daarmee een grotere concurrent van Apple Kaarten.
- Vernieuwde Google Maps voor de desktop met nieuwe interface, meer 3D-beelden en meer. Preview per direct beschikbaar.
- Met Google Wallet is het nu mogelijk om geld via Gmail te sturen. Er komt een Android-API voor goederen en diensten. Nog niet in Nederland.
- Gmail krijgt snelle actieknoppen om op uitnodigingen te reageren, restaurants te beoordelen, vluchtinformatie te bekijken en meer. Handig voor iedereen.
- Google bracht een update voor de Google TV uit en belooft snellere update-cycli. Nog niet in Nederland.
- Google Play Books voor iOS en Android is aangepast, zodat je nu zelf boeken kunt uploaden in ePub- en PDF-formaat. Nog niet in Nederland. Heb je een Amerikaans iTunes-account, dan kun je de Google Play Books-app voor iOS meteen downloaden uit de Amerikaanse App Store. Google Play Books is daarmee nog meer een concurrent voor de iBookstore en Kindle-app voor iOS geworden.
De volledige bijna 4 uur durende keynote is op YouTube te bekijken:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Google heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn. Bekende apps zijn Google Maps, de Google Assistent en Gmail. Bekijk in deze lijst wat Google zoal doet voor mensen met een iPhone, iPad of Mac.
- Alle Google-apps voor iPhone en iPad
- Alles over Google Maps
- Gmail instellen op iPhone en iPad
- Google Home: alles over de slimme speaker van Google
- Haal meer uit Google Foto's
- Haal meer uit Google Drive
- Haal meer uit Google Maps
- Google-account: controleer welke apparaten toegang hebben
- Alles over Google Home en Google Nest
- Google Assistent
- Alternatieven voor Google-diensten
Reacties: 12 reacties