Apple CEO Tim Cook moet volgende week verschijnen voor een hoorzitting van de Amerikaanse senaat. Onderwerp van gesprek zijn de offshore belastingactiviteiten van Apple. Apple ligt al enige tijd onder vuur vanwege het verschuiven van belastingaanslagen naar landen met een gunstiger fiscaal klimaat, maar onderneemt ook andere maatregelen om het betalen van belastingen te omzeilen. Apple besloot voor het terugkopen van aandelen bijvoorbeeld om een lening aan te gaan, terwijl er $100 miljard dollar op offshore bankrekeningen staat. Daarmee bespaart het $9,2 miljard.
De hoorzitting is onderdeel van een lopend onderzoek naar bedrijven die winsten via andere landen wegsluizen om minder belasting te betalen. De Amerikaanse Senaat wil weten hoeveel geld de Amerikaanse burger daardoor misloopt. In september 2012 moesten topmensen van HP en Microsoft in een soortgelijke hoorzitting verschijnen.
De New York Times schreef vorig jaar een uitgebreid artikel over de wijze waarmee Apple belasting ontwijkt in de Verenigde Staten en Europa. Er zijn twee manieren om er tegenaan te kijken: strikt genomen doet Apple waarschijnlijk niets wat verboden is en het is vrij normaal dat burgers en bedrijven proberen om belasting te voorkomen, als dat binnen de mogelijkheden ligt. Maar het betekent ook dat Apple op een steeds grotere berg geld komt te zitten, terwijl het ook de economie en de burgers van de betreffende landen had kunnen steunen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Geheel terecht. Vind het zwaar crimineel dat die grote bedrijven vaak hooguit 1,9% belasting betalen.
Voor wie geinteresseerd is: Zeer interessante docu van Tegenlicht over belastingparadijzen.
@Jochem Oldemans: helaas zal apple weer de enige zondebok zijn in de meeste kranten terwijl zowat alle multi-miljard bedrijven zich hier aan schuldig maken maar dat is dan weer geen interessante titel.
@Jochem Oldemans: Zolang de mazen er zijn kan je het ze niet kwalijk nemen. Niets meer niets minder. Het zal overigens nooit veranderen. Want juist hierdoor levert dit werk en dus in zekere zin geld op in landen met deze gunstige belasting klimaten.
Snap overigens wel de US het niet waardeert. Overigens gebeurt dit al jaren, is de overheid/senaat/IRS er al jaren van op de hoogte. Alleen wanneer er pas ruchtbaarheid aan wordt gegeven komen ze in actie.
Wat jullie allemaal vergeten dat Nederland word vaak door deze Amerikanse Internationals gebruikt om belasting in VS te ontlopen ze betalen liever hier in Nederland belasting wat een stuk lager is. Dus hoe dan ook het is goed voor ons landje all betalen ze niet zo veel.
In ons land is het belastingsysteem ook goed geregeld, zodat bijvoorbeeld Braziliaanse bedrijven hierheen komen omdat hun stelsel dramatisch is
Geld maakt mensen slecht, de drang naar geld groeit net zo snel met het vermogen dat stijgt.
Overheden moeten niet zo klagen verander de wetten die je dat niet dan moet je ook niet janken