Op 21 mei moet CEO Tim Cook uitleg geven over het belastingbeleid van Apple. De Amerikaanse Senaat is van mening dat Apple met trucs belastingaanslagen omzeilt, terwijl dat geld eigenlijk in de Amerikaanse staatskas terecht zou moeten komen. In een officiële verklaring heeft Apple alvast uiteengezet wat het standpunt van Apple is. Hetzelfde verhaal zal Tim Cook morgen aan de Senaat presenteren. Het komt erop neer dat Apple een herziening van het belastingstelsel wil en dat ze met een bedrag van bijna $6 miljard (fiscaal jaar 2012) voldoende belasting betalen.
“Apple is waarschijnlijk de grootste betaler van zakelijke inkomstenbelasting in de VS”, schrijft Apple in de verklaring. “Deze betalingen zijn goed voor $1 van elke $40 aan zakelijke inkomstenbelastingen die de Amerikaanse fiscus vorig jaar inde”. Volgens Apple ligt de het percentage belasting dat ze betalen rond de 30 procent.
Apple vindt ook dat ze een aanjager van economische groei zijn, door de werkgelegenheid die zie bieden, de directe verkopen en de appeconomie rondom telefoons en tablets. Het bedrijf wijst op het datacenter dat in North Carolina is gebouwd en de plannen om toekomstige Macs in de VS te laten produceren. Apple vindt dat ze aan de wet voldoen en dat ze ook handelt naar de geest van de wet. “En Apple betaalt alle vereiste belastingen, zowel in dit land als in het buitenland”. Verder legt de verklaring uit waarom er miljarden wordt geleend om aandelen terug te kopen, terwijl ook de gigantische cash-reserve aangesproken had kunnen worden. Volgens Apple is de beslissing in het belang van de aandeelhouders. Tenslotte dringt de verklaring aan op een hervorming van het belastingstelsel, omdat het huidige systeem teveel is afgestemd op het industriële tijdperk. In het huidige digitale tijdperk kan de VS door het huidige stelsel niet goed concurreren.
Wie de details wil weten van dat nieuwe systeem, kan het nalezen in de verklaring van Apple (PDF).
Update: The Guardian meldt, dat Apple in Ierland meerdere dochterbedrijven heeft, die geen of bijna geen belasting betalen. Het gaat om drie dochterbedrijven, die geen belasting verschuldigd zijn. Een voorbeeld is Apple Operations International, dat tussen 2009 en 2012 een omzet van 30 miljard dollar boekte. De administratie van het bedrijf wordt in de VS gedaan en ook de bestuursvergaderingen zijn in de VS, maar het heeft in de VS of in Ierland geen aangifte gedaan. Een ander bedrijf, Apple Sales International, verdiende tussen 2009 en 2012 zelfs 74 miljard, maar betaalde daarover in 2011 maar 0,002% belasting. Senator John McCain, de voormalige presidentskandidaat, noemde Apple “de belichaming van belastingcreativiteit”.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Gevalletje Double Irish With a Dutch Sandwich 🙂
Nou weet ik ook wel dat alle grote bedrijven deze smerige (maar legale) belastingtruukjes uithalen, maar de arrogante argumenten die ze daarvoor hebben vind ik echt belachelijk. “We betalen al veel en bieden werkgelegenheid, dus de wet moet maar veranderen zodat we niet zoveel hoeven te betalen”.
@Brian: Zolang Apple overal verheerlijkt wordt blijven ze deze arrogante houding aannemen… waarom ook veranderen? Geef ze geen ongelijk. Nu ook herziening van het belastingsstelsel, hoezo monopolie?
Apple heeft groot gelijk!
Hypocriet ben je. De hele bedrijvenwereld doet dit. Er is niets illegaals aan. Is geen Apple ding.
Zelfs de Rolling Stones doen dit! Een rockband die belastingtechnisch als een onderneming werkt. Vraag: Als het legaal is wat ‘zeurt’ de overheid dan? Hervorm het belastingstelsel. Wil je niet hervormen, dan is de verontwaardiging van de politiek louter symbolisch! En van een arrogante opstelling is helemaal geen sprake. Dit zijn slechts ondoordachte uitspraken!
De burger moet dit is doen dan verkopen ze zijn huis onder zijn gat maar bedrijven zolang ze maar smeergeld betalen aan de politiekers.Aanpakken die handel en laten betalen wat ze moeten betalen aan belasting
De nagel vol op de kop 😉 Waarom zou Apple de Nederlandse, Ierse en Luxemburgse belastingsparadijzen niet gebruiken? Niet Apple heeft die fiscale sluiproutes ontwikkeld. Het zijn de regeringen van die belastingsparadijzen die dat mogelijk maken (en daar ook goed aan verdienen).
We leven nu eenmaal in een wereld waar men zich blauw betaald aan belastingen..
Waarom beschermen jullie je eigen BTW verhoging? Wat denk je dat een overheid doet als het van die bedrijven zo goed als géén geld kan halen? Precies! Het halen bij de mensen die met hun geld geen kant uit kunnen. JIJ en ik dus!
Dit is ook nauwelijks te verhelpen doordat we in een geglobaliseerde economie leven ZONDER geglobaliseerde wetgeving. Je kunt het creatief boekhouden noemen, maar ‘legale’ verduistering komt dichter in de buurt…