Gisteren maakten we hier al melding van het feit dat iBluetooth is uitgebracht in Cydia. Hiermee is het mogelijk om bestanden zoals mp3’s, foto’s en video vanaf je iPhone te versturen naar willekeurige andere telefoons die Bluetooth ondersteunen. Elk bestand is geschikt, omdat je via de applicatie kunt browsen door je bestandssysteem.
De website van MeDevil bezweek aanvankelijk onder de overweldigende belangstelling. In de loop van de avond kwam hij weer online waardoor het alsnog mogelijk werd om een (proef)licentie op te halen. Met deze proeflicentie kun je het programma 7 dagen lang gratis gebruiken, daarna kost het 3,99 euro. Lees verder voor de volledige review.
iBluetooth maakt gebruik van het OBEX filetransfer-protocol, een standaard die al langer gebruikt wordt om bestanden tussen verschillende telefoons via Bluetooth uit te wisselen. Wanneer je de applicatie voor het eerst start kom je in het registratiescherm terecht. Kies hier voor Get License om de gratis proeflicentie op te halen. Je komt nu in het hoofdscherm van iBluetooth terecht. In onze review hebben we getest met een Blackberry 8100, een Nokia N70 en een Sony Ericsson Z610i . In alle gevallen verliep de bestandsoverdracht zowel van deze telefoons naar de iPhone, als andersom, vlekkeloos!
Instellingen van iBluetooth
In het hoofdscherm zijn 4 knoppen aanwezig: Home, Images, File System en Activity. De Home-knop laat het hoofdvenster zien waarmee je naar het instellingenscherm gaat. Dit doe je door op het radarwiel rechtsboven te drukken. In dit instellingenscherm kun je de naam van je telefoon instellen en aangeven hoe deze wordt getoond aan andere telefoons. Met de schuifknop Visible kies je ervoor om je telefoon al dan niet zichtbaar te laten zijn voor andere toestellen. Onder het kopje Security vind je de instellingen om een standaard-pincode in te stellen die door de andere partij moet worden ingevoerd voordat hij iets naar jouw telefoon kan zenden. Je kunt ervoor kiezen dit helemaal uit te schakelen; beter is echter om het aan te zetten zodat je nooit onverwacht bestanden kunt ontvangen van mensen die je niet kent.
Bij het kopje Images kun je kiezen of je afbeeldingen als .JPG of als .PNG wilt verzenden. Screenshots die je maakt op je iPhone zijn standaard in het .PNG-formaat bijvoorbeeld. Ook kun je hier ervoor kiezen om ontvangen afbeeldingen in je standaard afbeeldingsbibliotheek op te slaan. File System biedt de mogelijkheid om verborgen bestanden te tonen, handig als je bijvoorbeeld een video die je hebt gemaakt of een mp3 wilt doorsturen. Ook stel je hier de standaarddirectory in waarin ontvangen bestanden moeten worden opgeslagen.
Images
Via deze knop kun je rondbladeren in je afbeeldingsbibliotheek. Vanuit deze bibliotheek kies je een foto of screenshot die je wilt versturen naar de andere partij. Klik op de foto voor een groter beeld. Onderaan zijn nu twee pijltjes naar links en rechts verschenen waarmee je kunt bladeren. Met het middelste icoon kun je de foto daadwerkelijk gaan verzenden via Bluetooth. Er verschijnt nu een lijst met Bluetooth-apparaten in de buurt van je iPhone. Kies het toestel of computer en de andere partij zal een verzoek tot verbinding krijgen. Ook moet de ander de standaard-pincode invoeren zoals je die bij het instellingenscherm hebt ingegeven.
File System
Hier kun je rondbladeren in het bestandssysteem van je iPhone. Als je bijvoorbeeld gebruiker bent van Mewseek kun je hier navigeren naar de Mewseek-directory om je gedownloade mp3-bestanden te vinden. Zodra je het bestand hebt gevonden dat je wilt versturen klik je erop. Er verschijnt nu hetzelfde overzicht met Bluetooth-apparaten zoals we dat ook zagen bij Images. De overdracht loopt vanaf hier ook hetzelfde.
Activity
Bekijk hier welke transfers je tot nu toe hebt gedaan, welke er zijn gelukt, mislukt en welke nog bezig zijn. Door te swipen over een regel kun je de vermelding hier verwijderen. Let op: je verwijdert hiermee niet het ontvangen bestand van je iPhone! Ook kun je klikken op een regel en daarna op het prullenbakje rechtsboven drukken; dit geeft hetzelfde resultaat.
Bestanden ontvangen
Om bestanden te kunnen ontvangen hoef je niets anders te doen dan iBluetooth op te starten en in te stellen dat jouw apparaat zichtbaar is voor de ander. Als de ander een pincode heeft ingesteld moet je deze eerst invoeren voordat de bestandsoverdracht begint. Ook kies je van tevoren of je het te ontvangen bestand in je afbeeldingsbibliotheek (in het geval van een afbeelding) of in een andere directory wilt opslaan.
Conclusie
Met iBluetooth heeft de iPhone eindelijk volledige Bluetooth-functionaliteit zoals deze al langer standaard op andere telefoons aanwezig was. iBluetooth lijkt een stabiel programma met weinig crashes. Ook het feit dat je rechtstreeks toegang hebt tot je bestandssysteem en je ieder soort bestand kunt versturen is een pluspunt. Ontwikkelaar MeDevil heeft aangekondigd in verdere updates ook ondersteuning te gaan bieden voor rechtstreekse toegang tot je muziekbibliotheek en (stereo) Bluetooth-koptelefoons. Deze reviewer heeft in ieder geval in al zijn enthousiasme gisteren gelijk een vaste licentie aangeschaft en heeft daar tot nu toe zeker geen spijt van!
iBluetooth is verkrijgbaar via de iSpazio-repository in Cydia. Meer informatie is te vinden op de website van MeDevil (deze heeft overigens nog steeds capaciteitsproblemen).
Een proeflicentie met volledige functionaliteit is gratis de eerste 7 dagen. Een licentie kost daarna 3,99 euro.
Info: iBluetooth
- Ontwikkelaar: MeDevil
- Applicatie: iBluetooth
- Te koop via: ontwikkelaar (installeren via Cydia)
- Prijs: 3,99 euro
- Geteste versie: 1.0.7
- Bestandsgrootte: 285 kB
- Cijfer: 8,5
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 58 reacties