Vanaf uiterlijk juli 2014 hoef je in de 27 EU-landen geen roamingkosten meer te betalen. Dat heeft een anonieme bron gezegd tegen de Britse krant The Telegraph. Een meerderheid van het Europees Parlement had al aangegeven dat ze de roamingkosten vanaf 2015 willen afschaffen, maar de Europese Commissie wil de maatregel versneld doorvoeren. Een groep van 27 Eurocommissarissen zou afgelopen dinsdag tot overeenstemming zijn gekomen om de roamingtarieven eerder af te schaffen, misschien zelfs al vóór juli 2014. Officieel heeft de EU nog niets naar buiten gebracht, maar de Commissie zou bezig zijn met het schrijven van een wetsvoorstel.
De EU verwacht dat de operators 2% minder omzet zullen maken door de maatregel, maar verwachten dat ze op langere termijn profiteren van de maatregel. Mensen zullen meer gebruik maken van hun mobiele telefoon als ze op reis zijn. Ook kunnen operators grensoverschrijdend gaan concurreren. Het maakt immers niet meer uit of je een Nederlands of Belgisch abonnement afsluit, als de kosten in beide landen hetzelfde zijn. Het is de bedoeling dat er één Europese markt voor mobiele abonnementen ontstaat. Eurocommissaris Neelie Kroes is voorstander van zo’n interne Europese markt zonder grenzen. Ze hekelde de 27 gefragmenteerde stelsels van wet- en regelgeving in de telecommarkt. Er zou één centrale toezichthouder voor telecomzaken kunnen komen, die voor de hele Europese markt actief is.
Nederland en België zijn duur
Mobiel internet is in Nederland het duurste van Europa, bleek onlangs uit een Fins onderzoek. Voor 1GB betalen wij gemiddeld €8,50 en zijn daarmee het duurste, op de voet gevolgd door de Belgen en Spanjaarden. In Estland, Finland, Denemarken, Roemenië en Oostenrijk zijn de datakosten veel lager. Het loont dus de moeite om straks een abonnement in één van deze landen af te sluiten, al zitten er wel twee nadelen aan: het is lastig om te communiceren met een bedrijf in Finland en hoe leg je aan vrienden uit dat je voortaan een Fins telefoonnummer hebt?
Aanvankelijk was het plan om de roamingkosten alleen maar te verlagen, zoals al een paar keer eerder is gebeurd. Er zouden nieuwe maximumtarieven worden ingevoerd voor bellen, sms’en en dataverkeer in het buitenland. Het wetsvoorstel waarmee de EU nu bezig is kan worden ingevoerd vóór de Europese Parlementsverkiezingen in mei 2014.
Wat is roaming?
Roamingkosten zijn kosten die je maakt wanneer je in het buitenland gebruik maakt van je mobiele telefoon. In het buitenland gelden vaak hogere tarieven, omdat je via een ‘vreemd’ netwerk gaat bellen en internetten. De kosten vallen vaak buiten je belbundel. Roamingkosten zijn van toepassing op bellen, sms’en en dataverkeer. Steeds meer operators bieden vakantie- of reisbundels aan, waarmee je goedkoop in het buitenland kunt bellen. Zo kun je bij Vodafone voor €2 per dag een dagbundel aanschaffen, waarmee je 35MB per dag mag verstoken in tientallen Europese landen. Dit is voldoende voor het ophalen van een paar e-mailtjes en het lezen van een paar nieuwsberichten. Dergelijke roamingbundels verdwijnen als de maatregel wordt doorgevoerd.
Openingsafbeelding via Flickr CC: Jenni C
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Dit is geweldig nieuws!
Slingers, toeters en ballonen! Mocht eens tijd worden, we zijn immers 1 Europa toch! 🙂
Wie dit gelooft is wel erg naif. Tot die tijd bedenken ze wel iets nieuws waardoor het even duur of duurder wordt.
De klanten zullen nooit in voordeel zijn!
Eindelijk… Perfecte verbetering.
Ook het enige positieve punt wat Europa heeft, ALS ze dit zouden waarmaken!
Eén centrale toezicht commissie die alles in de gate gaat houden? #rofl
Op dit moment heeft alleen de OPTA in Nederland al z’n handen vol met die “paar” aanbiedertjes die wij hier hebben. Succes jongens!
@Jelmer: Je bent hier niet op het Libelle forum he, klagen moet je doen op de plekken waar het nut heeft.
Ik werk voor een multinational.
Mijn amerikaanse collegas betalen geen roamingkosten en hebben een onbeperkte flat fee voor internet wereldwijd. (Beperking in dit geval is dat tethering geblokkeerd is)
@Jelmer: goh dat is nog eens goed nieuws in deze crisis tijd
Als de kosten voor het bellen naar een buitenlands nummer dan gelijk worden geschakeld aan het bellen van een NL naar een NL nummer dan hebben we pas voordeel. Dat is het inderdaad een groot voordeel om bijvoorbeeld een fins gsm nummer te nemen. Oftwel we krijgen dan uiteindelijk een europees gsm nummer.
Het nadeel van communiceren met bv een Fins bedrijf is geen probleem. Ook daar zijn de grote providers Engelstalig
@iFeun: Ik ben 5 jaar werkzaam in mobiele communicatie, de laatste 2 jaar eigenlijk alleen nog maar met roamingkosten in de weer. Ik hoor graag bij welke aanbieder zij zitten, en hoe de abonnementsvorm heet die dit mogelijk maakt.
Wat jij beweert is wat wij in Nederland noemen “te mooi om waar te zijn”.
Dat is geweldig! Kunnen we dan ook in eigen land eindelijk roamen over de netwerken van alle providers? Dat zou de dekking ook ten goede komen.
Ben benieuwd of dit er doorheen komt.
Maandelijks houd ik vele MB’s binnen mijn T-Mobile-abonnement over. Tijdens mijn zojuist afgelopen vakantie binnen Europa, vroeg ik mij vaak af waarom ik voor buitenlands gebruik van dezelfde provider een speciale (prijzige) travel and surfbundel aan moet schaffen.
Zo moeilijk is het niet. Je moet toch genaaid worden als klant!
Zoveel verandert er niet.
Gebruik in het buitenland valt buiten je bundel en aangezien de kosten per MB’s buiten je bundel in Nederland toch al hoger zijn dan de kosten die je betaal in het buitenland per MB ………
Providers zullen nu vast steen en been gaan klagen, maar de 3 grootsten hebben al lang een Europees netwerk. Ook binnen NL zijn er niet zoveel netwerken als je denkt. Vaak hebben zij dochterondernemingen onder een andere naam die gericht zijn op een bepaalde doelgroep (Bijv. Hi, MTV Mobile, Sizz). Ook in het buitenland. En waarom moet ik nu ineens meer betalen omdat ik gebruik maak van T-Mobile in Duitsland of Italië, als ik in NL een abonnement van dezelfde provider heb?
Goede maatregel dus!