Workiit: beweeg en verover de wereld met iPhone-app
Je hebt maar één appje nodig en bewegen met een iPhone in je broekzak wordt leuk om te doen. Vorig jaar vergaarde de app Moves al snel een succesje, en die app zorgde er alleen nog maar voor dat je stappen en verplaatsingen op een dag werden bijgehouden. De nieuwe applicatie Workiit gaat nog veel verder. Je ‘ontdekt’ gebieden op de kaart, spaart punten en kan berichten achterlaten voor andere gebruikers. Tegelijk word je gemotiveerd vooral meer te bewegen.
Cells veroveren
Je kan Workiit als gast proberen voordat je je aanmeldt en je beweging laat vastleggen door de applicatie. Zo krijg je meteen een goede indruk van de app. De hoofdrolspeler staat meteen in beeld. Dat is de kaart van je omgeving, die helemaal in het blauw is gestoken… behalve de gebieden waar je bent geweest. Door naar andere locaties te bewegen, verken je nieuwe zeshoeken op de kaart. Cells noemt Workiit die, en de app houdt nadrukkelijk bij hoeveel cells je verovert. Het wordt bijgehouden in de uitgebreide Progress-pagina, maar je ziet je eigen score ook tegenover die van anderen in het schuifmenu rechts.
Uitdagingen en berichten
Tot zover verschilt Workiit nog niet zoveel van Moves. Dat verschil zit hem in de extra elementen die deze nieuwe app er omheen heeft bedacht. Onderin op de kaart zie je meteen een tabblad met vrienden waarvan je hun progressie in de gaten kan houden en er zijn ook uitdagingen die je kan aangaan, direct tegen die vrienden. Nadat je ze hebt geselecteerd op de Challenges-pagina, zie je ze terug onder de snelknop op de kaart. Uitdagingen die je in het begin krijgt, luiden bijvoorbeeld: verzamel meer punten dan een vriend in één uur tijd. Of: ontdek 20 cells op één dag.
De laatste mogelijkheid is ook leuk, en te vergelijken met de sociale functie van navigatie-app Waze. Je kan namelijk berichten achterlaten in de cell waar je bent, en die kunnen andere gebruikers lezen als ze ter plekke zijn. De berichteninterface had makkelijk twee drukken kunnen besparen, maar is wel erg leuk. Je kan een bericht met tekst en foto achterlaten en daar kunnen andere gebruikers weer op reageren, het als favoriet opslaan, liken of delen. Zo kan je medegebruikers dissen, motiveren of een andere mededeling doen.
Kleur de wereld
De laatste optie is weer voor jezelf, en zal fans van ‘quantified self‘ (jezelf beter leren kennen) zeker aanspreken. Voordat je aan een route begint, kan je een kleur instellen waarin de veroverde cells moeten worden uitgevoerd. Zo kan je voor jezelf achteraf eenvoudig terugzien of je een route bijvoorbeeld zakelijk of privé liep, maar ook of je een sportintentie had of niet. Dat is aan jezelf. Uitgebreide progressie vind je terug in een pagina in het hoofdmenu, en daar zie je ook je prestaties ten opzichte van andere tijdsbestekken, behaalde uitdagingen en de tijd die je in totaal de app gebruikt.
Daarover gesproken: Workiit adviseert de app uit te schakelen als je langere tijd binnen blijft. Je ontdekt dan toch geen nieuwe cells, en GPS wordt niet langer geraadpleegd. Dat komt je batterijduur meteen ten goede. Want net als bij andere locatie-apps zal je jezelf steeds één vraag stellen: is de app het hogere batterijverbruik waard? Wij vinden van wel.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 7 reacties