Digg Reader: dé opvolger van Google Reader op iPhone?

Is Digg Reader de opvolger van Google Reader? Digg biedt een iOS-app en website en synchroniseert onderling, maar er is werk aan de winkel.

Digg Reader iPhone headerAanstaande maandag vervalt Google Reader als grootste RSS-dienst op de markt. Talloze applicaties op de iPhone en iPad kunnen vanaf dat moment niet meer de laatste berichten leveren van je favoriete sites. Dé naam die wordt genoemd als opvolger is Feedly, die een eigen app heeft, maar ook de hooggewaardeerde applicaties Newsify en Reeder aan zich heeft gebonden. Er is echter een kaper op de kust: Digg Reader. De app die ooit een verzamelbak was van artikelen die iedereen leuk vond op het internet, is nu vernieuwd naar een app waarin je je eigen favoriete websites volgt.

Sites toevoegen

Het is makkelijk om je favoriete websites te verzamelen in Digg. De in het Nederlands uitgevoerde applicatie laat je via ‘Voeg toe’ onderin het schuifmenu simpel adressen invoeren van sites die je wilt volgen, maar doet uit zichzelf ook suggesties. Dat gebeurt op vlakken als Art, Books, Cars, Design, Food, Funny, Long Reads, Science en Technology. Je moet de app daarvoor wel verbinden met je Google-, Twitter- of Facebook-account. Als je een Google Reader-account hebt, kan je die eenmalig koppelen aan Digg Reader. Zo haalt de app al je favoriete sites daar vandaan. Het is de laatste stuiptrekking die je van Google Reader tegenkomt in de app: als de sites zijn ingeladen, zorgt Digg eigenhandig voor het binnenhalen van de laatste artikelen van de sites.

Digg Reader nieuwsoverzicht Digg Reader nieuwsbericht iPC

Uiterlijk

Qua uiterlijk heeft Digg als troef een automatische nachtstand als de app merkt dat het donker is. Je kan de lettergrootte uitvoeren in drie maten, en de app ziet er fris uit. De applicatie biedt ook een overzichtelijke aanpak voor het nieuws. Links in het schuifmenu staan de websites waarop je een abonnement hebt genomen. Aan de vetgedrukte titels herken je of de sites nieuwe berichten hebben ten opzichte van de vorige keer. In de instellingen kan je daarbij aangeven of het aantal nieuwe berichten moet worden vermeld of niet. Daarnaast kan je alle nieuwe berichten in een overzicht bekijken, uiteraard gesorteerd op actualiteit.

De overzichtspagina’s van het nieuws zien er netjes uit, met een vetgedrukte kop en een foto uit het bericht mits voorhanden. Je bepaalt zelf hoeveel regels inleidende tekst je ziet bij een bericht. Druk op een bericht en je ziet een inleiding of de gehele tekst in een rustige leesweergave in de app. Met een extra druk ga je naar de (mobiele) website waarop het originele artikel staat. Je kan berichten bewaren voor later met de bladwijzer, delen op sociale netwerken en je kan ze liken. Dat heet hier Diggen.

Als je een artikel Diggt, komt hij in een overzicht te staan dat je benadert vanaf het schuifmenu. Voor Digg is die likefunctie een bijzonder handige zet. De originele website bestaat namelijk bij de gratie van gebruikers die artikelen aandragen en omhoog stemmen. Dat kun je als gebruiker van Digg Reader nu automatisch en zonder moeite doen, zelfs zonder dat je het doorhebt. Je hoeft er alleen maar een artikel voor te liken. De populairste artikelen die dat oplevert, vind je helemaal bovenaan het schuifmenu terug onder de kop Topnieuwtjes.

Digg Reader schuifmenu Digg Reader instellingen

Nog niet klaar (voor primetime)

Op papier is Digg een sterke kandidaat om Google Reader op te volgen. Dat is voornamelijk te danken aan de synchronisatie tussen de website en de iOS-app, waardoor je overal je nieuwsgaring kan doen zonder dubbele berichten te lezen.

In de praktijk is Digg helaas nog niet helemaal klaar voor primetime. De applicatie verliest zijn soepelheid bij een grote hoeveelheid ingeladen websites en het onderscheid tussen gelezen en ongelezen artikelen is visueel matig. De kop is daarbij slechts iets minder vetgedrukt. Maar dat zijn kleine, overkomelijke punten. Kwalijker is het dat je feeds eenmaal geïmporteerd van Google Reader, niet meer kan aanpassen. Je kan ze niet categoriseren én niet verwijderen. Het overzicht met websites valt weg nadat je de app in landschapsstand hebt gebruikt. Afbeeldingen duwen tekst soms uit beeld in een artikelpreview. En bovendien geeft het toevoegen van een nieuwe site voortdurend een foutmelding. Dat gebeurt zonder en met Google Reader, en zowel bij de websites die je zelf invoert als de websites die Digg zelf aanraadt. Zonder die functie ben je nog nergens met Digg Reader. Newsify, dat nu al gebruik maakt van Feedly’s RSS-dienst, lijkt voorlopig de beste keuze.

Downloaden: Digg Reader (gratis, universeel, iOS 5.0)

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.