Vijf iOS autonavigatie-apps voor iPhone en iPad 2013

Autonavigatie op reis werkt goed met de iPhone. We bespreken in dit artikel autoritten plannen met TomTom, Navigon, Waze, Sygic en Skobbler GPS Navigatie 2.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Snelweg

De iPhone en navigatie-apps zijn altijd al perfecte reisgenoten. Veel mensen gebruiken gratis apps als Google Maps en Apple Kaarten om op hun bestemming te komen, maar ga je naar het buitenland dan is gespecialiseerde navigatiesoftware vaak comfortabeler om met de auto van A naar B te komen. De volledigheid van de route-informatie, de extra data over verkeer, het gebruiksgemak en de prijs zijn daarbij belangrijke factoren. We behandelen de vijf belangrijkste en beste iPhone-navigatieapps voor autoreizen. Een vlotte beschrijving, en dan snel naar de plus- en minpunten per app.

Update: er is inmiddels een nieuwere versie van ons navigatie-overzicht.

In het artikel ‘Haal alles uit Google Maps en Apple Kaarten’ leggen we het gebruik van Apple Kaarten en Google Maps op reis uit. Daarom zijn ze hier nog niet aan bod gekomen.

iCulture adviseert: Sygic GPS-navigatie

Navigatie-apps Sygic iPhoneSygic is verkrijgbaar in twee smaken: als gratis app waarin je Europa koopt, of als betaalde navigatie-app voor Europa voor hetzelfde geld. De apps doen hetzelfde.

Sterke punten

Sygic maakt gebruik van TomTom-kaarten, maar is goedkoper. Betrouwbare routeplanning voor minder geld dus. Je kan van tevoren zelf aangeven welke kaarten je wilt downloaden. Dat kost wat tijd, maar bespaart wel ruimte op de iPhone. De instellingen overtuigen: wil je tolwegen vermijden, moeten wegnummers worden opgelezen, moet er een meter in het scherm staan die bijhoudt of je zuinig rijdt? Moeten toeristische foto’s op de kaart tonen? Kan allemaal. De Nederlandse navigatiestem is helder en de app heeft een 3D-weergave waarin je gebouwen handig gevisualiseerd ziet. Ook kan je een lijst opvragen met points of interests, zoals alle tankstations op de route. Ook imposant: je kan de route naar eigen wens verslepen voordat je onderweg gaat.

Minder sterk

Anders dan tijdens het navigeren zelf, is Sygic klungelig in menu’s en bediening. Daarnaast reageert de app te snel op kleine aanrakingen bij bijvoorbeeld het scrollen en vergt zoeken op points of interest anders dan tankstations, wat omslachtige stappen. Voor een indicatie van verkeersdrukte betaal je 2,69 euro voor een maand bij.

Meer informatie

Laatste update in de App Store: 18 juni 2013.

Dekking

Dezelfde als TomTom Europe.

Downloaden

TomTom

TomTom is de bekendste naam en dat is niet voor niets. Al jaren levert het Nederlandse bedrijf goede navigatie-apparatuur en sinds 2008 is er ook een iPhone-app.

Sterke punten

Gebruik je eenmaal een navigatie-app van TomTom, dan is het moeilijk om van aanbieder te veranderen. Het bedrijf geeft je Lifetime Maps, zoals ze het zelf noemen en dat betekent dat je elk jaar zo’n vier keer gratis de nieuwste kaarten mag downloaden. Kleinere kaartcorrecties worden automatisch doorgevoerd. De functionaliteit is behoorlijk volledig, zonder dat het een rotzooi wordt in de interface: bereken bijvoorbeeld de snelste route of de meeste betrouwbare route. De navigatie werkt gewoon door terwijl je de telefoon beantwoordt. TomTom verkocht ook een carkit voor de iPhone 4/4S, maar heeft deze nog steeds niet uitgebracht met een Lightning-connector voor de iPhone 5. Net als Navigon is er een 3D- en 2D-weergave en kun je duidelijk de juiste rijstrook zien. Na de laatste update kun je de app verwijderen en opnieuw installeren zonder verlies van de instellingen, die netjes via iCloud een backup krijgen. Met de geavanceerde routeplanings-update kun je onderdelen van de route veranderen zonder opnieuw te beginnen en kijken welke gevolgen dit voor de route heeft.

Minder sterk

Net als zijn concurrenten is het een beetje wrang dat je ondanks de hoge aanschafprijs van een TomTom-app nog steeds voor extra functionaliteit moet bijbetalen. Uitgebreide informatie over het verkeer en flitsinformatie moeten bijvoorbeeld via een in-app aankoop worden aangeschaft. Veel gebruikers klagen ook over het feit dat de apps veel ruimte innemen op de iPhone en je geen losse kaarten kunt downloaden zoals in Navigon.

Navigatie-apps TomTom op de route Navigatie-apps iPhone TomTom splitsing kiezen

Meer informatie

Laatste update in de App Store: 29 april 2013 (TomTom Europe)

Dekking

  • TomTom Europa: Andorra, Oostenrijk, België, Zwitserland, Tjsechië, Duitsland, Denemarken, Estland, Spanje, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hongarije, IC, Ierland, Italië, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Monaco, Malta, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Zweden, Slovenië, Slowakije, San Marino, Vaticaan, Rusland (42%), Letland (63%), Bulgarije (53%), Kroatië (60%).
  • TomTom West-Europa: Andorra, Oostenrijk, België, Zwitserland, Duitsland, Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Malta, Nederland, Noorwegen, Portugal, Zweden, San Marino, Vaticaan.

Downloaden

Waze

Waze is een gratis app met een vrolijk uiterlijk, onlangs gekocht maar nog wel onaangetast door Google. Een internetverbinding is wenselijk.

Sterke punten

Het is niet voor niets dat de applicatie Waze zo populair is. De app is volledig gratis te gebruiken, vermoeit je niet met in-app aankopen en biedt erg actuele informatie. Dat is te danken aan het sociale aspect van de app: als gebruiker kan je files, flitsers, botsingen en rare routes met een snelknop aan de kaak stellen. Dat doet de app razendsnel. De app leest voor met een Nederlandse stem, je kan zoeken op brandstofprijzen en als je met twee auto’s op reis gaat heeft Waze nog een slim puntje: met de toeterfunctie kan je elkaar lokaliseren. Daarnaast zijn er lekker veel opties.

Minder sterk

Stippel een route uit met Waze en hij laadt hem offline in. Totdat je er vanaf wijkt: dan beroept Waze zich op een online verbinding en moet je een databundel hebben in het buitenland om de app te kunnen gebruiken. Bovendien kiest Waze niet altijd de meest logische routes uit op gebieden waar niet veel gebruikers zijn. Ook laat de Nederlandse stem zich niet heel makkelijk activeren: dat is soms een avontuurtje op zich, bijzonder genoeg.

Navigatie-apps iPhone Waze route op kaart Navigatie-apps iPhone Waze meldingen

Meer informatie

Laatste update in de App Store: 24 juni 2013

Dekking:

Wereldwijd, maar betrouwbaarheid afhankelijk van gebruikers.

Downloaden

  • Waze (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Navigon

NavigonNavigon is een bekende leverancier van eigen navigatie-apparatuur, apps en accessoires.

Sterke punten

De kaartinformatie van Navigon is volgens gebruikers erg compleet en wordt telkens aangepast aan nieuwe situaties. De app heeft een Nederlandse stem en Nederlandse teksten. Voordat je de app na eerste installatie gebruikt, kies je welke kaarten je downloadt. In tegenstelling tot een app als Waze kun je Navigon dus gebruiken zonder mobiele data te gebruiken. Hoewel de interface van Navigon niet zo mooi is, blijven de kaarten ook in de 3D-stand overzichtelijk. Erg handig is de ingezoomde minikaart rechts onderaan waarin je handig de juiste rijbaan op een rotonde of invoegstrook kunt zien. De weergave is ook in 2D mogelijk, zodat je de kaart van boven ziet. Bovendien is er integratie van Google Street View.

Minder sterk

Navigon lijkt zich weinig aan te trekken van trends in de App Store en blijft vasthouden aan het uiterlijk dat ze ook op de PND’s gebruikten. Ook de vele in-app aankopen die makkelijk in de standaardapp verwerkt hadden kunnen worden, beginnen een beetje achterhaald te worden. Wat ons opviel is dat je iets te veel lastig wordt gevallen met extra schermen en informatie, bijvoorbeeld welke points of interests er zijn als je een bestemming voor je reis invult.

Meer informatie

Laatste update in de App Store: 26 april 2013 (Navigon Europe)

Dekking:

  • Navigon Europe: Albanië, Andorra, Belarus, België, Bosnië-Herzegowina, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Gibraltar, Griekenland, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Monaco, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Zweden, Zwitserland, Servië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Hongarije, Vaticaan.
  • Navigon BeNeLux: Nederland, België, Luxemburg

Downloaden

GPS Navigatie 2 – skobbler

Skobbler is een kleine, brutale speler in de navigatiemarkt met lage prijzen en crowdsourced-kaarten van OpenStreetMap.

Sterke punten

Navigatie-apps GPS Navigatie 2 SkobblerGPS Navigatie 2 biedt de goedkoopste offline navigatiesoftware op de iPhone. Bij aanschaf van de app heb je al de beschikking over navigatie die met internetverbinding werkt, maar voor 2,69 euro download je een kaart van een land en kan je ook volledig zonder verbinding door een land reizen. Voor alle kaarten van Europa vraagt Skobbler nog maar 5,99 euro; wereldwijde kaarten heb je voor 9,99 euro. Je bepaalt zelf welke kaarten op dat moment op je iPhone geïnstalleerd zijn om ruimte te besparen – en elke kaart is bovendien voorzien van stapels points of interests waar je naartoe kan navigeren. De applicatie maakt bovendien gebruik van een prettige Nederlandse stem.

Minder sterk

GPS Navigatie 2 biedt ondanks het Europa- of wereldwijde kaartenpakket geen offline dekking in elk land. Omdat de app haar kennis haalt van de routes die andere gebruikers afleggen, blijft de betrouwbaarheid op gebieden met minder gebruikers achter: alle waar naar zijn geld. Daarnaast kunnen de menuknoppen bovenin beeld tijdens het rijden wat duidelijker.

Meer informatie

Laatste update in de App Store: 17 oktober 2012.

Dekking

Canada, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Republiek Ierland, Roemenië, Rusland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, VS, Zuid-Afrika, Zweden en Zwitserland hebben offline downloadbare kaarten.

Downloaden

Andere apps om in de auto mee te navigeren:

  • Google Maps (gratis, iPhone, iOS 5.1+) – Geweldige kaartenapp die naast informatie over locaties, points of interest openbaar vervoer ook een navigatie-optie met Nederlandse stem biedt.
  • Apple Kaarten (gratis, iPhone, iOS 5.1+) – Ondanks de vele kritiek op Apple Kaarten wordt de service steeds beter en heeft het een ingebouwde navigatie met Nederlandse stem. Die klinkt wel erg rokerig.
  • HERE Maps van Nokia (gratis, universeel, iOS 4.3+) – Nokia’s eigen navigatieapp is ook op andere platformen verkrijgbaar.
  • CoPilot GPS – Offline GPS Navigatie (gratis, universeel, iOS 4.3+) – Gratis te downloaden app: voor 8,99 euro met stemnavigatie en 29,99 euro voor offline CoPilot-kaarten van Europa.
Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Openingsfoto: Bsch via Flickr CC.

Reacties: 45 reacties

  1. Ik vind navigon toch wel de fijnste hoor, soepel , simpel en snel.

  2. Ook een groot nadeel van TomTom vind ik nog altijd dat bij west europa of zelfs bij heel europa, Griekenland niet in de kaarten zit. Toch een populair vakantieland en het hoort gewoon bij de EU. Ik vind het dan ook nog steeds onbegrijpelijk waarom ze dit land er niet bij in hebben zetten. Voor benelux gaat mijn voorkeur uit naar TomTom, maar voor heel europa gebruik ik dan toch echt Sygic, aangezien Griekenland onze favoriete vakantiebestemming is.

  3. Helaas geen CoPilot meegenomen in de test.. Daar ben ik toch wel erg benieuwd naar…

  4. Ik gebruik zelf sinds een jaar Navigon na verscheidene min of meer teleurstellende (buitenland) ervaringen met Skobbler en Waze. Ik ben dik tevreden met Navigon, al mis ik hevig een vrouwenstem tijdens het navigeren. Ik vind dat vrouwen veel beter verstaanbaar zijn dan mannen (toonhoogte). Dat Navigon mij hierin geen keuze biedt, is ronduit teleurstellend.
    PS De Navigon klantenservice is belabberd.

  5. @Peter de Wit: Geen vrouwenstem in Navigon? Mijn Navigon heeft wel degelijk een vrouwenstem (ik gebruik de T-Mobile versie).

  6. Ik gebruik voor verschillende gebieden een andere app.
    Voor Europa en Rusland is dat igo primo. Heel volledig en zelfs in Rusland heel accuraat (ook buiten Moskou)
    Voor Marokko ben ik noodgedwongen overgestapt op tomtom. Ook hier vrij accurate kaarten, maar de points of interest stellen dikwijls teleur. sommige zijn zelfs aan de andere kant van de stad (hotels) en dat is in Casablanca een ware hel.

  7. Reageer normaal niet maar wil hier toch graag op reageren als sygic en TomTom gebruiker!

    Sygic navigeert echt niet zoals TomTom! Ondanks dezelfde kaarten heeft sygic er een compleet eigen logica achter zitten die in de praktijk totaal onlogisch is, er is echt niet mee te navigeren!

    Ik heb helaas na sygic, alsnog TomTom aan kunnen schaffen, en geloof me dat doe je niet als het niet echt nodig is.

  8. @ijsbreker: Ik heb geen T-Mobile versie, ik heb het aangeschaft via i-Tunes.

  9. TomTom blijft toch de beste en met de nieuwste kaarten update..

  10. Navv Globetrotter heeft me nog niet in de steek gelaten. Heb ooit €19,95 voor heel Europa kunnen aanschaffen. Per land/regio downloadbare kaarten en voldoende POI’s. Enige nadeel is het ontbreken van file informatie.

  11. @Peter de Wit: De vrouwenstem is de standaardstem in instellingen. Nadeel van deze stem is dat deze geen straatnamen etc noemt ,maar enkel waar je heen moet ( heb de betaalde versie )

  12. Gebruik sygic, ook voor mijn werk (koerier). Wat vooral opvalt (mede door de TomTom kaarten natuurlijk) is de uiterst accurate huisnummer bepaling. Zelfs in afgelegen gebieden met soms een km tussen de buren stopt sygic recht voor de deur. Als koerier zijnde is dit ideaal. Mijn eigen ingebouwde command navigatie van Mercedes laat je alleen bij benadering komen. Wat wel vervelend is van sygic is dat hij eenmaal aangekomen bij het adres niet de stand van de auto onthoudt. Dus bij het invoeren vAn het adres moet je altijd eerst een paar meter bewegen wil hij de definitieve richting bepAlen en startpunt dus… Als gevolg dat je soms ff moet doorrijden om een draaipunt te vinden. Dit doet Mercedes dan weer beter.

  13. Ik ben zelf van Navigon afgestapt naar TomTom. De informatie vanuit Navigon was inmiddels zo achterhaald dat hij vaker fout zat dan goed.

    -Totaal verkeerde rijbaan aangeving (links ipv rechts) bij wegen die al 10 jaar niet veranderd zijn.
    -Niet bestaande wegen of afgesloten wegen niet kunnen ontwijken, zelfs niet als je specifiek aangeeft dat de doorgang beperkt is
    -Onlogische routes waarmee ik regelmatig een uur heb moeten omrijden. Zelfs een keer gehad dat hij me over een niet bestaande veerpont stuurde terwijl ik dat zelfs verboden had via de instellingen.
    -Geen 130km updates
    -Geeft vaak aan dat je er maar 50 mag terwijl het al sinds jaar en dag 80 is (ook nooit iets anders geweest)

    TomTom tot nu toe pas 2 foutjes in de informatie gezien, beide bij nieuwe kruispunten en dus ook niet gek dat die informatie nog niet verwerkt is.

    Overige systemen heb ik nog niet getest. Waze gaat het niet worden ivm de internetverbinding.

  14. Ik gebruik Navigon al jaren, maar het is dat ik er destijds bijna 100 euro aan heb uitgegeven, maar ik zal er niet snel meer voor kiezen. Het stom vervelende met Navigon vind ik, zoals eerder genoemd, de belaberde klantenservice, de weinige kaartupdates maar voornamelijk dat ik bijna altijd van de snelweg wordt afgestuurd om parallel te rijden en vervolgens weer de snelweg op wordt gestuurd. Denk bijv aan A4 thv Plaspoelpolder en A12 thv Utrecht Jaarbeurs en zo nog heel veel plaatsen. Navigon reageert niet op de klachten terwijl ik dit probleem al bijna 3 jaar heb( zelfs na kaartupdates).

  15. Het is mij nog nooit gelukt om in Apple Maps of Google Maps een route uit te stippellen, iedere keer volt hij waar ik naartoe ga maar geven beide apps niet aan hoe en waar ik moet reizen.

    Trouwens, is de Nokia HERE maps wel offiline net als op de Lumia’s?

  16. Ik heb Navigon ooit gekocht en hoewel ik de app best heel aardig vind werken, zijn de routes die Navigon verzint regelmatig totaal onlogisch.

    Ik heb voor mijn moeder TomTom gekocht en die vind ik toch een stuk beter. En zelfs op haar 3GS draait het nog prima.

  17. @Patryk: In maps moet je op het autootje klikken 😉 ik heb hier ook mee gesukkeld. Werkt overigens ook perfect is wel nog in beta de Google maps

  18. Voor t-mobile abonnees is er ook een gratis versie van Navigon, genaamd Navigon Select.

  19. Niets over de enige TomTom feature die alleen al de concurrentie doet verbleken? HD traffic bedoel ik; daarmee vraag ik me af hoe nuttig deze test is. Sta je dan op zwarte zaterdag in Parijs ……… 🙁

  20. Allemaal goed en wel maar mijn ervaring met zowel Navigon als Waze op twee 4S toestellen is dat ze bij langdurig navigeren op een zomerdag in Portugal (35 graden) de hitte niet genoeg kunnen afvoeren en het dan maar opgeven. Mijn raad is dus, beter een goedkoop standalone toestelletje meenemen.

  21. Zit wel degelijk een mannen en vrouwen stem op navigon.
    Zou graag alleen zien dat je grappige stemmen zou kunnen kopen.

  22. Met combinatie van aanbieding van TomTom en aanbieding van iTuneskaarten, toch maar TomTom app gekocht.
    Geen moment spijt, hij werkt goed, ook op mijn oudere 3GS.

    Snel ontvangst, duidelijke navigatie van zowel spraak als beeld en redelijk simpele menustructuur.

    Nadeel is inderdaad als je 8GB iPhone zou hebben, dat de app vrij veel geheugen verbruikt.

  23. Heb er een aantal (regelmatig) in gebruik:

    Sygic (Zuidoost Azië): volledig onpraktische en onlogische routes (zelfs Google Maps is veel beter in ZOA). Raakt totaal de weg kwijt in Bangkok. Onbruikbaar in ZOA!

    Sygic (West Europa): veel onjuiste max. snelheidsinfo in Duitsland…

    TomTom (West Europa): prima navigatie, maar erg kinderlijke grafische vormgeving.

    Navigon (Europa): prima navigatie, bijzonder prettige en rustige grafische interface. Mist wel het kunnen maken van een back-up van je favorieten (hetgeen voorheen bij Navigon wel kon); nu gaat e.e.a. via iCloud, maar je hebt er niet direct toegang tot.

    Waze: oké navigatie (niet op het niveau van TT en Navigon), maar er missen te veel zaken: huisnummers, max. snelheid, etc.

    Als ik echt ergens op tijd moet zijn gebruik ik TT’s Traffic HD, maar voor het gewone navigatiewerk gebruik ik altijd Navigon (ja, heb er dan twee tegelijkertijd open, omdat ik niet tegen die kleurenkermis van TT kan 😉

  24. Origineel geplaatst door Mll
    Reageer normaal niet maar wil hier toch graag op reageren als sygic en TomTom gebruiker!Sygic navigeert echt niet zoals TomTom! Ondanks dezelfde kaarten heeft sygic er een compleet eigen logica achter zitten die in de praktijk totaal onlogisch is, er is echt niet mee te navigeren!Ik heb helaas na sygic, alsnog TomTom aan kunnen schaffen, en geloof me dat doe je niet als het niet echt nodig is.

    Ik sluit me hierbij aan. Tevens zit Sygic er met verwachte reistijd en aankomsttijd compleet naast. Ik gebruik Sygic heel veel, maar erger me er steeds meer aan.

  25. Ik rij ongeveer 2 jaar rond met waze, maar ik vond het steeds slechter worden. Vaak waren er connectieproblemen met de routeserver en er rijden te weinig wazers rond in mijn omgeving om er optimaal van te kunnen benutten.

    Copilot live premium hd heb ik ook inclusief 1 jaar gratis traffic info via inrix. Ik vind de info niet altijd up-to-date, er staan file’s die er niet zijn en omgekeerd.

    Tomtom vind ik nog steeds het fijnste, alleen is 30 euro per jaar voor hd-traffic wel stevig aan de prijs.

    Graag zou ik in de test ook een review van de traffic info zien, omdat ik toch zo’n 50.000km per jaar rij als servicemonteur.

  26. @Wouter: ik snap dit ook niet. Gebruik copilot ook al tijdje en best tevreden over. Alleen in de wandeloptie flipt hij wel eens.

  27. Ik gebruik toch echt al jaren NavFree.. Werkt fantastisch! Deze mis ik toch wel in dit artikel..

  28. Waarom is Garmin niet in deze test meegenomen? Is samen met TT volgens mij de grootste speler in de navigatiemarkt. Dat snap ik dus écht niet, redactie!

  29. @Pascal: Navigon is door Garmin overgenomen.

  30. Ik vind dit ook een matig artikel waar niet al te veel tijd voor uitgetrokken lijkt te zijn. Er wordt mijns inziens niet heel erg goed naar de verschillende programma’s gekeken. Zo mis ik de informatie of er verkeersinfo en/ of flitsinfo is in de app. Ik vind verkeersinfo essentieel in een navigatie app!

  31. @Wouter: Heb zelf een review geschreven over CoPilot, weliswaar voor de iPad, maar de app is nu ondertussen geschikt voor zowel iPad als iPhone. CoPilot verdient zeker de aandacht, het is een zeer goede app. Bekijk het hier maar even: Navigeren met je iPad: CoPilot of Navmii?.

  32. Welke app is het best geschikt voor fietsers zonder internet verbinding?

  33. Origineel geplaatst door Michael
    Het stom vervelende met Navigon vind ik, zoals eerder genoemd, de belaberde klantenservice, de weinige kaartupdates maar voornamelijk dat ik bijna altijd van de snelweg wordt afgestuurd om parallel te rijden en vervolgens weer de snelweg op wordt gestuurd.

    Dit probleem had ik ook, op de A50 , heb toen een keer Navigon van de telefoon afgegooid, herstart zodat alle resten weg waren en hem opnieuw geïnstalleerd. Sindsdien nooit meer gehad dat ik even eraf en er weer op moest bij snelwegen.

  34. Origineel geplaatst door StGermain
    Allemaal goed en wel maar mijn ervaring met zowel Navigon als Waze op twee 4S toestellen is dat ze bij langdurig navigeren op een zomerdag in Portugal (35 graden) de hitte niet genoeg kunnen afvoeren en het dan maar opgeven. Mijn raad is dus, beter een goedkoop standalone toestelletje meenemen.

    Sluit ik me bij aan. Dacht de iPhone op de motor te kunnen gebruiken in de tanktas. Maar als de zon erop staat, stopt de iPhone er al snel mee omdat ie als beveiliging tegen oververhitting afsluit.

  35. @Jeffrey: Inderdaad gratis en zeer goed!

  36. Ik heb de T-mobile versie van navigon, die is prima, werkt perfect

  37. Sygic is sterk af te raden, onbegrijpelijk dat deze als beste eruit komt. Gisteren als Tomtom-gebruiker gezwicht voor de aanbieding, omdat ik eerder had gezien dat Sygic poi’s langs de route kon tonen. Dat is dan meteen wel het enige voordeel. De routeberekeningen zijn onnavolgbaar en aantoonbaar fout (zoals hierboven ook al genoemd). Groningen – Emmen gaat bij Sygic bijvoorbeeld via een enorme omweg. Ook veel routes over de Alpen slaan nergens op. Ook veel andere routes die ik goed ken, worden bij Sygic verkeerd berekend. Verder crasht de app soms (zowel op iPad als op de iPhone) en is het vooraf berekenen van een route een groot drama. Tenslotte is het programma niet altijd in staat om de poi’s langs de route weer te geven.

    Al met al een amateuristische app, heel goed passend bij een Android-dingetje. Maar je zal ermee op de Autoroute of de Autobahn moeten navigeren. Nee bedankt, deze gaat NIET mee op vakantie!

  38. Ik gebruik al jaren tomtom en dat gaat uitstekend. Zowel in binnen als buitenland. De verkeersmodule (voor files) is onovertroffen. Het werk op basis van rijdende GSM’s. Daaraan ziet tomtom overal of er een file is of niet, al is het midden is een stad of dorp.

    Dat is even wat anders dan file systemen gebaseerd op TMC. Bij TMC ben je vaak “te laat” bij de file :).

  39. Navfree is ideaal! Offline navigeren zonder data.

  40. Copilot (Alk) staat er niet bij en dat is jammer. Wij hebben er goede ervaringen mee. Rij op het ogenblik door Engeland: duidelijke en volledige navigatie voor een redelijke prijs.

  41. Ter aanvulling: wij hebben ook ervaring met Navigon (slecht: keren alstublieft) en met Skobbler (redelijk). Met Copilot hebben we eindelijk een die het goed doet. ( vanuit Engeland)

  42. Ik snap ook niet dat Sygic wordt aangeraden. Heb hem gisteren gedownload omdat ik 17 euro niet veel geld vind om eens uit te proberen.
    Toegegeven: grafisch vind ik Sygic veel aantrekkelijker dan TomTom. Ik ben een fervent gebruiker van TomTom. Gisteren ben ik van mijn ouders naar huis genavigeerd met Sygic… een rit van letterlijk 7 minuten… volgens de Sygic-route echter 11 minuten. Sygic maakt veel te veel “afslagen” naar mijn smaak, door straten met 30 km/u en drempels… hoofdwegen worden niet genomen ten faveure van kleine binnendoor-straatjes waarvoor Sygic blijkbaar een voorkeur heeft.
    Hij herkende zelfs de aansluiting tussen een oprit en de snelweg zelf niet (beide aanwezig op de kaart maar niet aan elkaar aangesloten???), waardoor hij mij 6 km zou laten omrijden. Als dit TomTom kaarten zijn dan wel van 4 jaar geleden want mijn TomTom biedt me een andere (logische) route en heeft de oprit-snelweg-aansluiting wel.
    De TTS-stemmen zijn onduidelijke en hebben zelfs moeite met het uitspreken van straatnamen met de uitgang “-weg”… Weg valt letterlijk weg…
    Verder is de menunavigatie een onlogische ramp, maar dat kwam in het artikel eerlijkheidshalve wel al naar voren.

  43. Ook leuk bij sygic. Je hebt in je menu een knop S.O.S/help.

    Daar kan je ineens achtereenvolgend opgesomt het dichtsbijzijnde hositaal vinden, politiebureau, tankstation en apotheek.

  44. Vraagje,

    kun je als motorrijder een navigatie op iPhone via Bluetooth ontvangen via je oortje van de headset?

  45. Recentelijk CoPilot aangeschaft voor een fly-drive in Italië. Niets dan lof voor deze navigator. Ik ben probleemloos op elke bestemming aangekomen, zelfs de Grande Raccordo Anulare rondom Rome werd nu een makkie. Graphic User Interface, functionaliteit, bedieningsgemak en voice-over zijn zonder meer goed. Ook waarschuwing voor flitspalen en snelheidsbeperkingen zeer accuraat. En voor de prijs van 40 euro alle Europese landen incl. – voor tevens offline gebruik. W.m.b. is CoPilot een aanrader en raar dat ie in deze review geen plek in de top 5 heeft gekregen.