Wat RunKeeper is voor hardlopers, is Strava voor wielrenners. Strava biedt een manier om tijdens het fietsen allerlei data vast te leggen zoals afgelegde route, snelheid, aantal afgelegde kilometers en hoogteverschillen. Strava biedt via API’s bovendien koppelingen met allerlei andere apps voor iPhone, Android, Mac, PC en web. Maar het probleem is: sinds 1 juli werken veel van deze apps niet meer. Strava sloot de toegang voor veel apps af en daardoor werden ook grote namen als Wahoo Fitness getroffen. Wahoo vond binnen een paar dagen een oplossing, maar andere aanbieders werken niet meer. Hieronder vallen bijvoorbeeld de iOS-apps iSmoothRun, LogMyTraining en Cycling Weekly. Op de desktop werken Golden Cheetah, Cycling Analytics, PerfPro, Strava Integrator, Giro Your Strava, Strava Bulk Exporter, Fit Leagues en Bryton GPS Units niet meer.
Als het om sportgegevens gaat, is het vastleggen één ding. Maar minstens zo belangrijk is dat je de data later nog kunt analyseren om te kijken hoe je voortgang is. Standaardisatie is handig, want dan kunnen alle fabrikanten van hard- en software alle aandacht richten op het maken van mooie producten en hoeven ze niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden met een bepaald dataformaat.
Bij Strava kun je data vanuit de Strava-app uploaden naar de site, maar je kunt ook data van je Wahoo-fietssensor gebruiken.
Andere ontwikkelaars hebben apps ontwikkeld om meer met die data te kunnen doen. Race Shape (zie hieronder) maakt bijvoorbeeld heatmaps waarmee je kunt zien waar andere Strava-gebruikers hebben gefietst. De afgelopen maanden voerde Strava wijzigingen in de API (application programming interface) door en sinds 1 juli is de toegang voor veel apps van derden helemaal afgesneden. In mei kondigde Strava aan dat versie 1 en 2 van de API niet meer zouden worden ondersteund. In plaats daarvan zou API v3 beschikbaar komen. Ontwikkelaars hadden minder dan 30 dagen de tijd om alles aan te passen vóór 1 juni. Bovendien moesten ze zich voortaan registreren.
Het registreren zagen veel ontwikkelaars als een positieve ontwikkeling: het zou het kaf van het koren scheiden en het zou misschien een kwaliteitsstempeltje betekenen voor de betere apps. Ontwikkelaars meldden zich aan voor API v3, maar hoorden niets meer. De datum van 1 juni kwam dichterbij, zonder dat Strava van zich liet horen. Op 28 mei maakte Strava bekend dat de deadline zou opschuiven naar 1 juli, maar ze maakten ook duidelijk dat de API niet op brede schaal beschikbaar zou worden gesteld. Appmakers die van Strava-data afhankelijk waren, moesten maar een alternatieve oplossing zoeken. Oftewel: Stava maakt een lijst en bepaalt zelf welke apps toegang krijgen tot de API. Maar voordat ze toegang geven gaan ze eerst nadenken over richtlijnen. Apps die zelf proberen communityfuncties aan te bieden met data die via Strava is verzameld, maken geen kans. Ontwikkelaars die op de blogposting van het Strava-engineeringteam reageerden, zagen dat hun berichten werden gewist. Daarna zette Strava de reactiemogelijkheid op het blog helemaal uit.
Op 1 juli trok Strava de stekker eruit voor externe apps. Alleen RaceShape en Veloviewer werken nog, alle andere apps zijn afgesloten. Een paar dagen na 1 juli ontvingen de ontwikkelaars een mailtje van ‘Your Friends at Strava’ om uit te leggen dat de aanvraag voor API v3 was afgewezen. Een e-mailtje terugsturen kan wel, maar “gezien de beperkte mankracht bij Strava, hoef je geen spoedig antwoord te verwachten”. Er waren ook ontwikkelaars die helemaal niets van Strava hoorden. Strava heeft voor gebruikers ook de mogelijkheid uitgeschakeld om je Strava-gegevens in één keer te exporteren. Je zult elke fietstocht handmatig moeten downloaden als je wilt overstappen naar een ander platform.
Het eerder genoemde RunKeeper heeft een soortgelijk dataplatform waar andere ontwikkelaars hun apps aan kunnen koppelen, maar zij stellen hun API wel open, ook als het apps zijn die concurreren met functionaliteit in RunKeeper.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 6 reacties