Ook voor watermanagement zijn er iPhone-apps. Nederland loopt daarin voorop met een bijzondere nieuwe app. Wetenschappers van de TU Delft hebben een app ontwikkeld om te voorkomen dat sluispersoneel wordt omgekocht in situaties waar water schaars is, zoals bij irrigatie. De app moet ook diefstal van water voorkomen. Bij een plotselinge vraag naar irrigatiewater wordt vaak teveel water geleverd, waardoor verspilling optreedt.
Kortom: allerlei problemen die de app van de TU Delft oplost. Waterstromen worden in veel gevallen geregeld met kleppen, sluizen en pompen die in 95% van de gevallen nog handmatig worden bediend. Het werkt als volgt: de sluisoperator maakt via de app een foto van de sluis, het waterpeil en een QR-code die op de pomp of klep is aangebracht. Tegelijk wordt met de frontcamera een snapshot van de operator gemaakt, zodat duidelijk is wie de aanvraag heeft gedaan. De app stuurt al deze informatie samen met de GPS-coördinaten naar een centraal systeem. De sluisoperator krijgt vervolgens een eenmalige cijfercode teruggestuurd, waarmee hij de sluis kan openen. Zo valt het proces centraal te regelen, terwijl er geen dure automatisering op locatie nodig is.
In Nederland is het systeem al bij meerdere waterschappen ingevoerd, ook al is waterfraude en omkoping in Nederland niet zo’n groot probleem (omdat we toch genoeg water hebben). Maar wereldwijd ligt er een enorme markt open voor deze oplossing. Er zijn meer dan 100.000 kanalen in gebruik om irrigatiewater te transporteren naar gewassen. Automatisering van kanalen en sluizen is vanwege de kosten vaak niet haalbaar. Vandaar dat veel handmatige systemen in gebruik blijven, met risico’s van misbruik. De wetenschappers hebben het bedrijfje ‘Mobile Canal Control’ opgericht om het systeem ook elders ter wereld te verkopen. Vooral in landen met waterschaarste en corruptie rond de watervoorziening kan het van pas komen.
Downloaden: Mobile Canal Control (gratis, iPhone, iOS 5.1)
Let op: alleen te gebruiken door geregistreerde gebruikers.
Foto: sluis bij Dinant, Flickr CC, Pascal
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 6 reacties