Het gevaar van automatische app-updates in iOS 7

De automatische update-functie van iOS 7 kan ervoor zorgen dat crashupdates geïnstalleerd zijn, voordat je merkt dat er problemen zijn.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Automatische app-updatesOp donderdagavond bracht Apple een update uit voor Zoek mijn iPhone – waarmee de app lange tijd voor een flink aantal gebruikers onbruikbaar was. Apple had per ongeluk een foute update beschikbaar gesteld. Zo’n fout kan Apple (en iedere ontwikkelaar) vanaf iOS 7 nog duur komen te staan: daarmee is het namelijk mogelijk om app-updates automatisch te installeren, waardoor veel mensen met een niet-functionerende app komen te zitten. Nu is het nog zo dat je handmatig goedkeuring moet geven voor een app-update en dat nieuws over foute app-updates zich snel verspreidt via Twitter en Facebook.


Straks is het met iOS 7 zo, dat de update geïnstalleerd is voordat je überhaupt doorhebt dat de app crasht of voor andere problemen kan zorgen. Vooral bij minder ervaren gebruikers die het automatisch installeren uit gemak hebben aangezet (en niet weten hoe ze het moeten uitschakelen) kan dat tot problemen leiden.

Installeer je momenteel de betaversie van iOS 7, dan staat bij het instellingenscherm onder de optie iTunes en App Store de automatische update-functie standaard ingeschakeld. Deze schakelaar zorgt ervoor dat je iPhone, iPad of iPod touch meteen alle nieuwe app-updates installeert als je met een Wi-Fi-netwerk verbonden bent. In eerste instantie een handige functie: verschijnt er ‘s nachts een update voor een vrij forse app, dan staat deze geïnstalleerd als je ‘s ochtends wakker wordt. Je hoeft dus niet meer te wachten tot de app klaar is met downloaden.

Omdat iedere app-update automatisch wordt geïnstalleerd, loop je alleen ook het risico dat je zo’n zeldzame crash-update installeert. Afgelopen week gebeurde het nog dat de Marktplaats-app een update kreeg met zodanige fouten, dat de ontwikkelaars de update snel uit de App Store hebben gehaald. Nu is het bij de Marktplaats-app nog niet zo erg, maar bij een app zoals WhatsApp ben je plots onbereikbaar en moet je een paar dagen wachten totdat er een nieuwe update met oplossing beschikbaar is. In iOS 6 en eerder kon de ontwikkelaar een waarschuwing in de update-informatie plaatsen om te voorkomen dat de nieuwe versie werd geïnstalleerd en was het mogelijk om websites zoals iPhoneclub te raadplegen om te zien of een update voor problemen zorgt. Bij automatische updates is het kwaad al geschied voordat je erover leest.

1Password update

Er zijn uiteraard manieren om te voorkomen dat je met een kapotte app komt te zitten: via iTunes kun je eerder gedownloade apps opslaan op een computer en het is uiteraard mogelijk om de automatische app-updates uit te schakelen. Maar niet iedereen kan de consequenties overzien. Gebruik je de iPhone alleen om wat te WhatsAppen en ben je verder niet zo geïnteresseerd in de werking van de iPhone, dan ben je je waarschijnlijk niet eens bewust van de automatische update-functie. De optie staat dan standaard ingeschakeld en je komt er pas achter als het misgaat. Sterker nog: je bent er dan waarschijnlijk niet eens van bewust dat er een update is geïnstalleerd die de problemen veroorzaakt.

Apple heeft momenteel nog niet de Golden Master van iOS 7 vrijgegeven, wat betekent dat nog niet vaststaat hoe de publieke versie van iOS 7 er exact uit komt te zien. Er is daarom nog een kans dat de automatische app-updates standaard staan uitgeschakeld en dat je de optie met de hand moet aanzetten. Laten we het hopen; dit zou voor veel mensen een hoop kopzorgen besparen bij toekomstige foute updates.

(Screenshot 1Password via @ftrava)

Reacties: 40 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.