Clash of Clans straks niet langer exclusief op iOS

Clash of Clans straks niet langer exclusief op iOS

Clash of Clans komt naar Android, overweegt de CEO van Supercell. Je kunt niet groot zijn in Azië, zonder op Android te zitten, is zijn redenering.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

class of clansClash of Clans is een gigantisch succes op de iPhone. In de ranglijst van meest populaire gratis apps staat Clash of Clans pas op nummer 103, maar kijk je naar de grootste melkkoeien (de apps waar het meeste mee wordt verdiend), dan staat Clash of Clans in Nederland op een comfortabele eerste plaats. Eén van de succesfactoren is dat Clash of Clans exclusief op iOS verkrijgbaar is. Dat levert ontwikkelaar Supercell veel extra publiciteit van Apple op. Apple promoot de game bijvoorbeeld in de lijst met exclusieve titels voor iOS. Maar hoe lang nog? Ontwikkelaar Supercell overweegt uitbreiding naar Android en andere platformen. Ondertussen is Clash of Clans ook voorzien van een grote uitbreiding voor iOS.


Op iOS heeft Clash of Clans laten zien dat het freemium-model (ook wel: free to play) erg lucratief is. De spelers brengen dagelijks 2,4 miljoen dollar in het laatje. Maar “je kan niet wereldwijd actief zijn zonder in Azië te zijn. En je kan niet groot zijn in Azië zonder op Android te zitten”, zegt Supercell CEO Ilkka Paananen in een interview met de Financial Times. Het bedrijf overweegt daarom Android en andere platformen te ondersteunen. Daarmee kan nog meer geld verdiend worden. Supercell heeft nog een andere game, die ook exclusief op iOS te krijgen is: Hay Day. Ook die levert het bedrijf extreem veel geld op: Hay Day staat op nummer vier in de lijst met apps die het meeste geld opbrengen. Je zou dus kunnen zeggen: voor het geld hoeven ze het niet te doen, want er komt al genoeg binnen. Supercell-manager Greg Harper meldde afgelopen december nog dat er geen Clash of Clans voor Android zou komen, vanwege de fragmentatie van het besturingssysteem.

Ondanks de hoge inkomsten heeft Supercell nog meer geld nodig om verder te kunnen groeien: ze haalden recent $130 miljoen op in een tweede financieringsronde, geleid door Index Ventures. Er werken 100 medewerkers en het bedrijf zou nu $770 miljoen waard zijn. Toch heeft Supercell maar twee games. De financieringsronde was “eigenlijk niet nodig”, gaf CEO Paananen toe. Het was meer bedoeld als een bedankje aan vroege investeerders en medewerkers, die daarmee meer aandelen in het bedrijf konden kopen.

Clash-of-Clans-3

Nieuwe update: profielen en nieuwe varkensruiter

Ondertussen heeft Clash of Clans voor de iPhone en iPad een flinke update gekregen. Versie 4.120 implementeert onder andere een fonkelnieuw spelersprofiel. Van jezelf en van andere spelers bekijk je zo overzichtelijk je XP-level, je divisiebadge en de behaalde trofeeën op één plek. Je ziet er verder de status van de clan, troependonaties naar die clan en je prestatievoortgang wordt er vastgelegd. Er zijn ook nieuwe claneigenschappen. Je kan als leider van een clan een eis stellen tot wel 3600 trofeeën voor toelating en er is een koeltijd ingevoerd: een rustperiode die clanoudsten moeten hanteren om nieuwe leden eruit te schoppen. Dat voorkomt misbruik van jonge aanwas binnen clans hopelijk.

Clash of Clans gevechten aangaanInhoudelijk is de varkensruiter onder handen genomen. De ‘nieuwe en verbeterde’ eenheid wijst verdedigende eenheden de weg en heeft een grotere impact op de tegenstander door de grote sloophamer die hij bij zich draagt. Eveneens is de trainingstijd van de varkensruiter of Hog Rider verminderd. Zo zijn er nog veel meer balansdingetjes aangepast in het spel, zoals bijvoorbeeld de aanvalsreikwijdte van de heks en de kosten van spreuken.

Een aantal eenheden en krachten in Clash of Clans kan je nu bovendien verder opvoeren. De vriesspreuk kan een upgrade naar level 4 krijgen, de tovenaar kan naar niveau 6 en voor de tovenaarstoren is nu ook niveau 8 voorhanden. De meeste vernieuwingen gaan natuurlijk weer gepaard met nieuwe trofeeën die je nu op je nieuwe profielpagina terugziet.

Downloaden: Clash of Clans (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Informatie

Laatst bijgewerkt
28 augustus 2013 om 13:47
Onderwerp
Categorie
Games

Reacties: 21 reacties

  1. Om jaloers van te worden.

  2. Kleine verbetering op de tekst:
    Je kan nu niet vanaf bepaalde levels gebruik maken van spreuken, tovenaarstoren of tovenaars. Je kan nu upgraden naar die levels van spreuk, tovenaar of tovenaarstoren. (overigens alleen beschikbaar voor stadshuis level 10)

  3. Vriesspreuk unlock je niet bij spreukenfabriek lvl4, maar bij lvl5.

  4. @marcel: Dat is nu veranderd: je hebt hem voortaan vanaf level 4.

  5. Is er iemand bij jullie op de redactie die dit ook speelt? Het is een erg verslavend spel aangezien ik met me 2e account bezig ben haha

  6. Leuk spel, maar naarmate je verder komt wordt het snel saai.

  7. @Jeroen: Dan ben je niet ver genoeg

  8. @Patrick: Ik bescherm mezelf er tegen met een goede reden: voor de iOS game-update moet ik nu eenmaal voor wat meer games tijd maken. 🙂

  9. Origineel geplaatst door Bart Breij
    @marcel: Dat is nu veranderd: je hebt hem voortaan vanaf level 4.

    Is nog steeds level 5 spell factory voor nodig

  10. Hmm, ik heb altijd het idee dat Freemium spellen meer gebaseerd zijn op de hoeveelheid geld die je er aan uitgeeft dan op behendigheid – dus hoe verder je in zo’n spel komt, des te moeilijker wordt het om het spel zonder geld uit te geven te kunnen blijven spelen.
    Is dat bij dit spel ook zo? Want ik heb altijd een enorme hekel aan in-app-purchases. Dan geef je binnen de kortste keren veel te veel geld uit terwijl zo’n spel je dan eigenlijk voor de gek houdt.

  11. @Bert: Je hoeft niks te betalen. De uitdaging is om extra bouwketen te kopen, zodat het allemaal wat sneller gaat. Bouwketen koop je met gems. Gems kun je kopen of verdienen ingame. Gems verdienen is sinds de update juist gemakkelijker geworden door additionele challenges. Tip, spaar al je gems voor bouwketen en koop er geen onzin van.

  12. @Bart Breij: Zeker weten van niet. Voor vriesspreuk heb je nog steeds fabriek lvl5 nodig en voor fabriek lvl5 nog steeds gemeentehuis lvl10.

  13. @Bert: Bij dit spel is het absoluut niet nodig om wat te kopen!

  14. @marcel: Ik zie nu wat er fout is gegaan bij mijn interpretatie; pas de tekst aan!

  15. @w: @Bert: Tuurlijk HOEF je niets te kopen maar de achterstand loopt toch aardig snel als je niet het maximum aantal bouwers hebt, dit is niet haalbaar zonder er geld aan uit te geven (5 builders = 5000gems) per dag kan je ongeveer 2 a 4 bomen weg halen waarbij je een gem kan krijgen, reken maar uit wat je met je winst kunt doen als je maar 2 builders hebt, niets dus, en hierbij komt ook nog eens dat de rest uit is op je loot als je gaat sparen.

    Ik heb 10€ uitgegeven voor deze builders en maakt het spel een stuk leuker/sneller.

    fyi => lvl 99 en 2109 trophies. (+/- 4 maanden bezig 30 min per dag + toilet bezoekjes op het werk :-))

  16. Verhoging van de levels van de goudmijnen zie ik ook wel graag in een update. Moet nu erg lang minen.
    Aanvallen is idd de andere optie naast kopen…

  17. @Amateur: Nu met de upgrades heb je in 4 maanden ook de maximale 5 bouwketen. Voorheen was de vijfde bouwkeet praktisch onbereikbaar, nu dus wel, dus die 10 euro kunnen niewstarters ook in hun zak houden.

    Verder vind ik niet dat je “achter kan lopen”. Of je nu wel of niet betaalt, er zijn altijd betere en mindere spelers dan jou, dus dat argument raakt kant noch wal.

    De gameplay is echt super, doet me denken aan de Red Alerts van vroeger.

  18. Oké 2,4 miljoen omzet per dag! Maal 365 is een jaaromzet van 1 miljard. Dat is veel…..

  19. Ja die omzet kan haast niet – Forbes zegt dat ze 2,4 miljoen dollar omzet hebben op 8,5 miljoen actieve gebruikers per dag. (http://www.forbes.com/sites/karstenstrauss/2013/04/18/the-2-4-million-per-day-company-supercell/)
    Dat betekent zo’n 3,5 dollar pp gemiddeld per dag aan in-app aankopen!

    Lijkt me sterk overdreven, zeker als ik de reacties hierboven lees. Maar tegelijk laat het ook zien dat het een spel is dat blijkbaar gemakkelijk kan verleiden tot aankopen. En ik weet zeker dat als het spel 3,5 dollar kostte om aan te schaffen, de omzet een stuk lager zou liggen. En dat is dan ook nog ’s per 3,5 dollar dag

  20. @Bart Breij: Als je op een gegeven moment ook echt voor bekers (hoger in de ranglijst) gaat en boven de 3000 uit komt, daar betaalt iedereen. Dat komt omdat daar bijna geen grondstoffen meer te krijgen zijn.
    Dus zolang je een farmer bent en laag in de bekers gaat zitten (ofterwijl regelmatig expres verliezen) kan je het prima redden zonder er geld in te stoppen, maar als je in de top mee wilt spelen is dat (bijna) geen doen.

  21. Clash of clans is top en die heksen zijn mooi ( ik heb stadhuis level 8 kei cool!!!!€

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.