Wadvogels: welke vogels spot je op de wadden?
Wist je dat je op de Nederlandse waddeneilanden meer dan 180 vogelsoorten kan treffen? Dat maakt Wadvogels, een iPhone-app van Vogelbescherming Nederland duidelijk. De applicatie is een kleine encyclopedie met foto’s, omschrijvingen en geluiden van de vogelsoorten. Je hoeft niet te vrezen dat je de gehele lijst moet doornemen als je zelf een vogel spot. Wadvogels heeft een ingebouwde vragenlijst met vier stappen waarna je moet weten met welke gevleugelde je van doen hebt.
Alle vogelsoorten in de applicatie zijn voorzien van illustraties van Elwin van der Kolk en dus niet van foto’s. Dat houdt samen met de geluidsfragmenten niet alleen de omvang van de app beknopt (die is maar 44 MB), maar zorgt er ook voor dat de kenmerken van de vogels goed te zien zijn.
Zo gedetailleerd als de schetsen van vogels zijn, zo simpel zijn de vier vragen die je moet beantwoorden om een vogel te herkennen. In de eerste stap selecteer je een silhouet dat het meest bij de vogel past. Eend of gans, steltloper, meeuw of stern, klein, merelachtig, lang? Roofvogel? Zwaluw of toch iets anders? Daarna kies je uit negen verschillende vormen snavels. In de derde stap geef je de grootte van de vogel aan en daarna selecteer je een of meerdere kleuren uit een vak van negen stuks. Als het goed is, zie je daarna resultaat. Je leest dan meteen hoe groot de kans is dat je die vogel spot. En dan begint de omschrijving. De afkomst, de meest bijzondere kenmerken, het gedrag, voedsel, verspreiding in Europa en zowel de Engelse als Latijnse naam krijg je mee.
Het hoofdmenu van Wadvogels bestaat uit drie opties. De eerste neemt je meteen bij de hand naar de vier vragen. Daaronder kan je zoeken op naam en scroll je door een lijst met alle geïndexeerde vogels. En ten slotte kan je een kaart met de ‘mooiste vogellocaties van het waddengebied’ oproepen. Die benut helaas niet het hele scherm, maar is ingekaderd. We is de informatie lekker uitgebreid. Je kan elk zwart pinnetje op de kaart drukken om een omschrijving te vinden welke soorten je er kan tegenkomen en ook het leefgebied wordt behandeld. Daarnaast is er een getijdentabel voorhanden waarop je kan zien wanneer er hoogwater of laagwater is, inclusief de hoogte in centimeter. Het gaat daarbij om een weekvoorspelling.
Een filter om te te zoeken op welke vogels je op welke locatie kan tegenkomen ontbreekt helaas, maar verder blijft er weinig te wensen over voor de vogelspotter.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 1 reacties