De audiofiel kan zijn hart ophalen op de iPhone in de laatste week. Vorige week verscheen Radium, een fraaie muziek-app met een uitgebreide equalizer waarmee je hoge, midden en lage tonen zelf kan bijschaven. CanOpener doet er nog een schep bovenop. De applicatie van ontwikkelaar Good Hertz heeft als doel muziek door de koptelefoon meer te laten klinken als muziek door een uitgebreide speakerset, zodat je ‘het hoort zoals het gecomponeerd is’.
Nee, het is geen kwestie van drie schuifjes voor verschillende toonsterkten in CanOpener. De applicatie van 4,49 euro is er een voor specialisten die iets verder durven kijken, of luisteren dan. Het begint al met de volumeknop. Zodra je een nummer hebt geselecteerd uit je iTunes-collectie die op de iPhone staat, kan je centraal in het nummer met een veeg omhoog of omlaag het volume veranderen. Dat doe je niet met een schuifje, maar exact: je kiest letterlijk tussen db’s meer of minder. En het is echt nog maar de meest eenvoudige bedieningsoptie.
Knoppen met cursieve teksten onderin beeld leiden je naar andere geluidsfuncties van de applicatie. De crossfeed speelt de hoofdrol. Je ziet een scherm met blauwe en rode cirkels die de linker en rechter kant van het geluid simuleren. Je kan ze naar hartelust verplaatsen om ze te intensiveren of wat te dempen. Tabbladen bovenin geven extra opties: speel de muziek Mono af voor een vergelijk, Flip de audio of kies voor Polarity: het totaal omkeren van de audiolijnen.
Met een kruis onderin keer je steeds terug naar het ‘hoofdmenu’ waarop je het nummer weer ziet afspelen. Alleen zo bereik je de andere mogelijkheden van CanOpener. Er is een uitgebreide equalizer waarbij je zelf kan tekenen in de golfbeweging voor de verschillende toonhoogten. Aan de kleurintensiteit van de balken daaronder, zie je hoe vaak een toonhoogte wordt gehaald door een liedje en als je de kleuren graag verandert, is dat geen probleem. Ook is er een Dosimeter voorhanden in de app, waarmee je de dosering van het volume en het geluid naar je hand zet.
Zo algemeen als we het hier beschrijven, zo gericht zet CanOpener zijn functies voor de specialist neer. De app rept van een ‘mastering-grade baxandall equalizer’, spectrogram, ‘db SPL prediction & dosimeter’, FLAC-support, 64-bit digital audio path en ‘sample rates up to 96 kHz’. Juist de simpele opties ontbreken nog, maar worden beloofd in een volgende update. Daarin wordt het mogelijk om ook muziek via iTunes Match te raadplegen en dus niet alleen de muziek die offline op je iPhone geïnstalleerd staat. Ook wordt dan een tabblad toegevoegd waarmee je muziek op je iPhone op genre kan kiezen. Nu ben je beperkt tot nummers en artiesten. Van integratie met online muziekdiensten als Spotify en Deezer is vooralsnog helaas geen sprake.
Downloaden: CanOpener (€4,49, universeel, iOS 6.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Geen idee wat ik hiermee moet, zeker niet voor bijna 5 euro.
Als muziek goed gemastered is in de studio heb je dit helemaal niet nodig en klinkt het goed over zowel luidsprekers, koptelefoons of een simpel radiootje.
Zinvoller lijkt het me om een goede koptelefoon aan te schaffen (senheisser, AKG etc).
De Denon-app doet dit ook allemaal, voor niks.
Welke dan? Voor equalizer moet je een inapp aankoop doen bij denon…..
Audiofielen gebruiken geen toonregeling, en zéker geen equalizer. Het gaat om puur geluid, dus de versterker in en via een zo kort mogelijke weg eruit. Niet tegen gehouden door allerlei schakelingen.
Waarom niet gewoon de equalizer op de iphone inschakelen en dan heb je hier ook al aardig wat mogelijkheden om je muziek bij te stellen.
Inderdaad, een app voor knoeiers. Alles wat met signaal ‘rommelt’ is uit den boze. Goede oortjes en/of goede hoofdtelefoon is enige wat ertoe doet, ook bij AAC 256. Sommige ‘juichende’ aanbevelingen op deze site, zonder dat er advertentie boven staat, doen mij allerlei kwalijks vermoeden.
Ik gebruik al jaren een Senheisser PX100 en sinds kort een Senheisser PX200i. Beter geluid krijg je niet uit je iphone!
Een audiofiel gebruikt niet eens de hoofdtelefoon uitgang van een iPod of iPhone, die gebruikt een LOD met een extern versterkertje en een goede set in-ears of over-ears.
De equalizers op de iPhone en iPod zijn waardeloos, goed voor de normale luisteraar met ’t volume op max maar daar houdt ’t ook op.
@Vincent: Welke Denon app bedoel je? Er zijn er meerdere.
@Sebastiaan: Helemaal niet nodig met fatsoenlijke, efficiënte hoofdtelefoon. Zo werken Grado’s uitstekend met de iPhone, en zeker met de iPhone5, die meer signaal uitstuurt dan de 4 of de 4S. Ik heb zelf Grado SR 60i en een SR325i, die het beide geweldig doen.
Dure kabels en tussenversterkers (nooit goed) zijn dan ook overbodig.
Leuk dat je een paar Grado’s hebt maar zoek termen die je niet kent vooral eerst even op voordat je mensen gaat corrigeren. Een LOD (Line-Out Dock) haalt het kale, onversterkte signaal uit je iPhone. Daarbij is het signaal exact hetzelfde bij een originele iPhone als bij een iPhone5. Vervolgens heb je een versterker nodig om dat geluid tot op een bepaalde geluidssterkte te krijgen (of extreem goede oren en geen omgevingsgeluid). Ik spreek hier dus niet over een tussenversterker.
Ook is het zo dat bij analoge signalen het nooit overbodig is om goed materiaal te kopen. Bij een digitaal signaal maakt dat idd geen moer uit.
@Sebastiaan: As you wish. Ik weet heel goed wat lod’s zijn. Er is dus wel degelijk sprake van een tussenversterker, in de letterlijke betekenis van het woord. En wat ik zei over uitgangssignaal iPhones, betrof uiteraard signaal uit hoofdtelefoonuitgang, dat sterker is bij iPhone5. Maar goed, ,met ‘ware gelovigen’ is het altijd lastig discussiëren.
Dan haal iig geen twee dingen door elkaar. Op een LOD, waar ik t in mijn eerste post waar jij reageerde over had, heb je ten alle tijde een versterker nodig. Dat dat bij de hoofdtelefoonuitgang uiteraard overbodig is is een feit. Er is bij een LOD dan ook geen sprake van een tussenversterker (in de zin van versterker na een versterker) maar van een versterker (in de zin van versterker na een onversterkt bronsignaal).
@Sebastiaan: Klopt mijn Sony mp3 heeft beter en rijker geluid dan mijn iPhone, en die was 8x goedkoper.