Schoolroute-app helpt fietsen naar school veiliger maken
De iPhone-app Schoolroute heeft een duidelijk doel. Het wil de routes voor scholieren van huis naar school in kaart brengen door ze vast te leggen via GPS. Leerlingen markeren onveilige punten op de kaart, waarna de school gerichte verkeerslessen kan geven. De gemeente moet op die manier inzicht krijgen in het scholierenverkeer en de knelpunten in de omgeving. De toepassing is een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg in samenwerking met de gemeenten Roermond, Leudal en Echt-Susteren, maar op den duur kan de app ook buiten Limburg worden gebruikt.
De leerlingen worden als eerst aan het werk gezet met de Schoolroute-app. Met een knop activeren kinderen de GPS-functie binnen de app. Zo leggen ze hun (fiets)route van huis naar school en terug vast. De applicatie biedt ruimte om tijdens de route gevaarlijke punten te markeren op de kaart en er een foto van te maken, als daar de situatie naar is. Op de website wordt daarna een toelichting geschreven. Wie kan wat eraan doen? Hoe meer punten worden aangestipt, hoe donkerder de kleur van het probleem op de kaart.
Kinderen registreren de route in eerste instantie voor de lessen in de klas. De docent kan inloggen op de website van Schoolroute om de verschillende trajecten op een kaart te zien en zo kan een verkeersles meteen toegespitst worden op echt gevaarlijke kruispunten en oversteken. Dat is zover doorgevoerd dat een docent alleen de gegevens van zijn of haar klas ziet. Ook de deelnemende kinderen hebben een eigen account voor het vastleggen van de route. Daarnaast krijgt de gemeente inzicht in de gescande routes van alle scholen bij elkaar. Zo wordt snel duidelijk welk verkeerspunt met prioriteit onder handen genomen moet worden.
Schoolroute is in eerste instantie gericht op middelbaar onderwijs, vertelt projectleider verkeerseducatie Voortgezet Onderwijs Carla Kuppens aan iCulture.
“We beginnen met één school om de kinderziektes eruit te halen en vanaf oktober kunnen twaalf scholen in de gemeentes als pilot dienen. Volgend schooljaar hopen we alle scholen in de provincie te bereiken. Als het goed werkt, kan het project ook over het land worden uitgerold. We hopen straks ook het basisonderwijs te bereiken.”
Schoolroute is niet de eerste iPhone-app die de verkeersveiligheid moet verbeteren. Veilig Verkeer Nederland kwam al eerder met Meldpunt Veilig Verkeer en ook is er het Fietsersbond Meldpunt (App Store-link).
Downloaden: Schoolroute (gratis, iPhone, iOS 5.1+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 3 reacties