Ansa: WhatsApp-concurrent met zelfvernietigende berichten
De wereld van WhatsApp Messenger-achtige applicaties staat nog lang niet stil. Vooral privacy is een aanleiding voor ontwikkelaars om met een nieuwe app op dit gebied te komen. Met die angstgegner haalde Hem.lis bijvoorbeeld een beloofde financiering binnen. Ansa is de volgende chat-app met privacymaatregelen. Het toverwoord is selfdestruction. Je kan ‘off the record’ gaan met vrienden en Ansa zorgt er dan voor dat de berichten binnen zestig seconden vernietigd worden. Maar gebeurt dat ook op de servers van de dienst?
Gone in 60 seconds
De zelfvernietigingsfunctie van de bestanden die je verstuurt, werkt niet zoals inmiddels bekend is van Snapchat. Daar heb je maximaal tien seconden de tijd om een bestand te kijken op een moment dat je het zelf wilt. Als je in een gesprek binnen Ansa kiest voor de ‘off the record’ functie, worden alle berichten die je beide verstuurt na een minuut gewist. En er is geen timer om te zien hoelang een bericht nog staat. Je bent dus eigenlijk beide genoodzaakt online te zijn als je geen bericht wilt missen.
Privacy?
Ansa lijkt een groot gebaar tegen de PRISM-spionage van de NSA, het inmiddels niet meer zo geheime internetprogramma van de Verenigde Staten dat privéberichten op allerlei grote internetdiensten kan doorzoeken. Het principe is er geweldig voor: als de gevoelige berichten na een minuut worden gewist met hun sporen erbij, wordt het toch ook niet opgeslagen op de servers? De naam zou zelfs voor Anti-NSA kunnen staan, met een beetje goede wil. Maar een blik op de Privacy Policy leert anders. Ansa heeft een heuse achterdeur ingebouwd voor meekijken van buitenaf als dat ‘wetmatig wenselijk is’ of als providers die ‘samenwerking vereisen’. Er valt ook te lezen dat Ansa daarbij toegang heeft tot alle verstuurde bestanden, links en berichten. Aangezien je ook nog steeds screenshots kan maken van het scherm bij een bericht, foto of tekening die is verstuurd, kan je grote vraagtekens zetten bij het nut van de zelfvernietigingsfunctie.
Telefoonnummer
Als je liever onder een schuilnaam opereert zonder echte persoonsgegevens af te staan, heb je aan Ansa een kwade. De applicatie maakt gebruik van je telefoonnummer als eerste stap in het registratieproces, waarna je een verificatiecode per sms krijgt toegestuurd en je mailadres en wachtwoord doorgeeft. Bij binnenkomst verzoekt de applicatie bovendien toegang tot je contactenlijst, wat natuurlijk makkelijk is te weren. Het duurt vervolgens niet lang voordat je de app onder de knie hebt. Ansa draagt al het echte iOS 7-gevoel met witte balken, knoppen die enkel uit omlijningen bestaan (maar wel inconsistent) en één blauwtint bovenop het wit. De applicatie heeft een zwarte schuifbalk links in beeld en zo heb je geen menuknoppen onderin beeld. Je kan gesprekken bovendien wegvegen vanuit de inbox, net als in todo-app Clear. De applicatie werkt begrijpelijk en snel en voelt solide.
Wijze les
Ansa steekt technisch dus goed in elkaar en de zelfvernietigingsfunctie is prettig als je telefoon regelmatig voor je weg gegrist wordt. Helaas kleeft er een nare smaak aan Ansa door het privacybeleid. De zelfvernietigingsfunctie is anders dan het verdwijnen van zichtbare berichten een schijnveiligheid die je krijgt voorgeschoteld door deze applicatie. Ansa leert een handige les in een periode dat de App Store nog wel vaker aangedaan zal worden door een applicatie die privacy hoog in het vaandel heeft staan: een app die een oplossing lijkt aan te dragen, hoeft nog geen oplossing te zijn.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.
- Alles over WhatsApp op de iPhone
- Het ultieme WhatsApp tipsoverzicht
- Zo gebruik je WhatsApp op de desktop
- Zo gebruik je WhatsApp op de iPad
- WhatsApp-account beveiligen met tweestaps
- WhatsApp chats archiveren, wissen of verwijderen
- WhatsApp gesprekken overzetten
- WhatsApp-chats exporteren
- Ongewenste personen blokkeren in WhatsApp
- Werkt WhatsApp nog op mijn (oudere) iPhone?
- WhatsApp beveiligen op 4 manieren
Reacties: 9 reacties