Eens baarde de app Discovr opzien met de manier waarop je nieuwe muziek van allerlei bands, acts en dj’s kon ontdekken. De applicatie was opgezet als een mindmap waar je doorheen kon vegen door voor jou interessante artiesten te selecteren en soortgelijke artiesten te zien. Echt lúisteren kon je niet in de applicatie voor iPhone en iPad. Tot nu. Discovr hangt niet meer aan elkaar van 30 seconden-voorbeeldjes, maar kan je volledige muziek ten gehore brengen door samenwerkingen met Spotify, Rdio, Deezer, SoundCloud en YouTube.
Volledige nummers
Voor de drie eerstgenoemde diensten heb je een abonnement van 10 euro per maand nodig om de muziek ermee te kunnen beluisteren in Discovr. Inloggen bij de diensten heeft als voordeel dat je een groter assortiment aan muziek vanuit de app kan beluisteren. Discovr laadt complete albums van artiesten die je ontdekt in, en omdat die vaak volledig op diensten als Spotify staan en niet altijd op YouTube, is de kans groter dat je muziek kan beluisteren via de betaalde diensten.
Nieuwe insteek: artiesten volgen
Hoewel het beluisteren van volledige nummers de grootste verbetering is aan Discovr, heeft de rest van de applicatie ook niet stilgezeten. Sterker nog: de applicatie is nogal op de schop gegaan. Versie 2.8 legt de nadruk op artiesten volgen, niet zozeer ontdekken. Je volgt dus de ontwikkelingen van favoriete artiesten. Dat doe je via de follow-knop op de vernieuwde artiestenpagina’s. Net als de rest van het verfriste en wit gemaakte uiterlijk van Discovr, zien de pagina’s er fraai uit. Centraal in beeld staat een grote afbeelding van een eerste muziekvideo die je meteen afspeelt, daaronder vind je knoppen naar de muziek, video’s, activiteit van andere gebruikers en vergelijkbare artiesten. Pas bij de laatste optie kom je de mindmap weer tegen.
Delen met volgers
Het volgen van artiesten is niet puur opsmuk in de app. Zo bouw je namelijk een muziekprofiel op waardoor vrienden en andere gebruikers je kunnen besluiten te volgen, zodat ze op de hoogte blijven van je laatste muziekontdekkingen. Ook buiten de nieuwe Discovr-profielen in de app ligt er meer nadruk op delen. Je kan nummers delen op Facebook, Twitter, e-mail en berichten. Met hetzelfde menu open je nummers ook in Spotify of Rdio, of koop je een liedje in iTunes. De functie Add to Player voegt een nummer in de afspeellijst in de app toe.
Die afspeellijst krijgen je volgers niet te zien. Maar er is genoeg dat ze wel van je mee kunnen krijgen. Op iemands profielpagina zie je welke artiesten diegene volgt, uitgedeelde likes, recente activiteit en vergelijkbare personen. Profielen van gebruikers lijken erg veel op die van artiesten. Dat is een ‘bewussie’: Discovr probeert gebruikers aan te moedigen vooral veel statusupdates te geven over wat je luistert en wat je huidige favoriete nummer is, waarbij je artiesten meteen kan aanspreken. De mogelijkheid zit op verschillende plekken in de app verstopt.
Teveel nieuwe functies?
Misschien is dat het grootste knelpunt van het nieuwe Discovr. De functionaliteit is enorm uitgebreid ten opzichte van de vorige versies van de app. Het beluisteren van volledige albums van artiesten is een geweldige vernieuwing, maar het wemelt werkelijk van de nieuwe sprongetjes om van de ene pagina naar de andere te gaan. De afspeellijst vermengd met het huidige album dat je luistert is wat verwarrend, de hamburgerknop linksboven kan zowel terugbrengen naar het hoofdmenu als de afspeellijst, je ziet door het uiterlijk bijna niet dat Home een feed is waar je doorheen kan scrollen en bovendien geeft de Likes-pagina gelikete berichten weer in plaats van gelikete nummers – wat niet echt voor de hand ligt. Probeer daarnaast maar naar eens de artiest te volgen die je op dat moment luistert.
Die interfacemissers zijn smetten die bij elkaar kunnen afschrikken. Je moet even stoeien om de interface onder de knie te krijgen en dan is nog niet alles logisch. Maar zeker als je een abonnement op een betaalde muziekdienst hebt, is het zonde om daardoor bij Discovr uit de buurt te blijven. Zelfs zonder de mindmap in de hoofdrol is het een applicatie waarmee je écht nieuwe muziek kan ontdekken.
Downloaden: Discovr (gratis, universeel, iOS 7.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Spotify
Spotify is 's werelds grootste muziekstreamingdienst. Met Spotify kun je gratis of tegen betaling muziek streamen vanaf je iPhone, iPad, Mac of ander device. De gratis versie heeft reclame en laat je niet on-demand elk nummer afspelen, terwijl je met de betaalde Spotify Premium onbeperkt muziek naar keuze kunt luisteren. Er zijn op maat gemaakte afspeellijsten, je kunt gebruikmaken van Spotify Connect of AirPlay en nog veel meer. Behalve muziek vind je op Spotify ook veel populaire podcasts, zowel Nederlandse als vanuit het buitenland.
- Alles over Spotify
- De beste Spotify tips
- Wat is Spotify Connect?
- Handige Spotify-apps
- 10 dingen die je ook met Spotify kan doen
- Spotify offline luisteren
- Data besparen met Spotify
- Spotify-data downloaden en bekijken
- Spotify op Apple Watch
- Spotify op de HomePod
- Spotify met Siri
- Shazam koppelen aan Spotify
- Spotify podcasts luisteren
- Overstappen van Spotify naar Apple Music (of andersom)
- Spotify opzeggen
Reacties: 1 reacties