MomentCam voor iPhone maakt van je zelfportret een karikatuur
De Chinese app ‘魔漫相机’ (MomentCam) is de afgelopen dagen enorm hard gestegen in de App Store-ranglijsten in Australië, de VS, Duitsland, Spanje en Korea. Ja, zelfs in Nederland staat de app al op nummer 19 in de lijst met populairste gratis foto-apps. Misschien is er sprake van valsspelen, maar het kan ook zijn dat Magic Camare App gewoon een virale hit is. Na het maken van een zelfportret zet MomentCam jouw foto om naar een getekend portret en monteert dit vervolgens in een grappige karikatuur. Het lijkt een beetje op Bitstrips, maar met een belangrijk verschil: de treffende gelijkenis. In de tekeningen zul je meteen je eigen gezicht herkennen. En de variatie in plaatjes is enorm.
Wat de app extra uitdagend maakt, is dat de interface alleen in het Chinees beschikbaar is. Je zult dus wat aftastend langs de knoppen moeten gaan om te begrijpen hoe het werkt. In de App Store vind je deze app alleen de naam ‘魔漫相机’ oftewel ‘Mo Man Xiang Ji’. Maar omdat dit wat lastig uit te spreken is, zullen we het houden op de Engelse vertaling ‘Magic Camera App’. Wie de app wil downloaden, kan ook de naam van ontwikkelaar Hightalk Software in iTunes intikken om de app op het spoor te komen.
Hoe werkt MomentCam?
Ondanks de Chinese interface lukte het ons toch redelijk om de app te gebruiken. Bij het opstarten van MomentCam krijg je instructies om een zelfportret te maken. Daarna geef je aan of je man of vrouw bent. Er wordt wat magische glitter over het scherm gegooid en de eerste karikatuur verschijnt in beeld. Je hoofd verschijnt als potloodtekening op een willekeurig plaatje. De ene keer zit je in een auto (zoals hierboven), de andere keer zit je als heks op een pompoen. Welk plaatje wordt gekozen is telkens een verrassing. Dat de app populair is in Aziatische landen, is wel te begrijpen. De giechelzieke Aziaten lachen zich rot, als ze hun hoofd opeens op een topless zeemeermin gemonteerd zien. Maar ook als westerse gebruiker moet je soms behoorlijk lachen om de geinige plaatjes. Toen ik vandaag wat plaatjes op Twitter plaatste, leverde dat best wat reacties op, van mensen die meer wilden weten over de app. Sommige mensen veranderden meteen hun Twitter-avatar na het zien van deze app!
Dit zijn de stappen:
Na het maken van de karikatuur vind je onderin beeld vier knoppen, die eigenlijk voor zich spreken. Een foto van een ooglid geeft je opties om gezichtsvorm, haar, brillen en wenkbrauwen aan te passen. Er is ook een schilderij-icoontje waarmee je de scene kunt veranderen. Met één zelfportret kun je tientallen plaatjes uitproberen. Zit je haar niet leuk? Geen probleem, voor je het weet heb je een weelderige haardos. Er is ook een kwast-icoontje waarmee je op de tekening kunt gaan krassen of handgeschreven teksten kunt toevoegen. Tenslotte is er nog een icoontje om de karikatuur te delen, maar omdat ik geen Weibo- of WeChat-gebruiker ben, heb ik dat maar overgeslagen. Twitter en Facebook zag ik niet bij de deelopties staan. Met een knop rechtsboven sla je de tekening in je fotorol op.
Hieronder zie je twee karikaturen die ik maakte: met een taart en met een blèrende kleuter.
Lekker met jezelf bezig
De populariteit van MomentCam is eigenlijk wel te begrijpen. Mensen vinden het leuk om karikaturen van zichzelf in allerlei rare situaties te zien. Je kunt jezelf als pin-up of als gluurder afbeelden (zie foto hieronder van @anthonydonker) maar omdat het getekend is, blijft het toch een beetje anoniem. Je toekomstige werkgever gaat je geen moeilijke vragen stellen omdat je ooit in een tekening met een bierflesje dronken in bed lag. De karikaturen zijn afgestemd op de persoon. Vrouwen worden afgebeeld als stoeipoes, heks, fee of geisha terwijl er voor mannen andere passende plaatjes zijn.
De vergelijking met Bitstrips is al snel gemaakt, maar MomentCam is anders. Bitstrips levert gladde comicfiguurtjes op, die niet op jou lijken. Omdat MomentCam een gefotografeerd zelfportret gebruikt herken je jezelf veel meer in de afbeelding. Bovendien val je je vrienden er niet mee lastig, want MomentCam vereist geen Facebook-inlog en plaatst ook geen foto’s door.
Wie gewoon zin heeft om met z’n eigen foto wat te prutsen, kan dat doen zonder dat anderen er iets van merken. De getekende stijl is grappig, je kunt jezelf heerlijk voor schut zetten zonder dat je zelf een raar kostuum hoeft aan te trekken en de gelijkenis is waarschijnlijk beter dan wanneer je op vakantie een straatartiest een karikatuur laat maken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 11 reacties