
Filterstorm Neue: RAW-fotobestanden bewerken op iPhone en iPad
Programma’s om foto’s mee te bewerken op de iPhone en iPad vliegen je om de oren. Maar RAW-foto’s bewerken die je van een digitale spiegelreflexcamera’s overzet? Dat is andere koek. Het is de grote troef van de nieuwe fotobewerkingsapp Filterstorm Neue. De applicatie positioneert zich als een instrument voor gevorderde hobbyfotografen. Hij heeft de mogelijkheid tot tien stappen terug ongedaan te maken, laat je metadata aanpassen en ondersteunt FTP-export. Toch kan hij ook interessant zijn als je die gevorderde functies niet nodig hebt.
Fullscreen
De interface van FilterStorm Neue biedt namelijk de mogelijkheid om foto’s fullscreen te bewerken. Daarbij moeten we meteen zeggen dat het op de iPad fijner werkt dan op de iPhone door het verschil in schermformaat, maar voor beide platformen geldt dat je er even aan moet wennen en dat het niet lang duurt voordat je er je draai in vindt. Wat wil het geval: je ziet ten alle tijden de foto die je bewerkt groot in beeld. De menuknoppen liggen er aan de linker schermkant overheen. Scroll je daar, dan navigeer je door de bewerkingsopties. Met de bewegingen rechts in beeld zoom en verplaats je de foto.
Geen kleurenfilterstorm
Een sectie die het onderspit delft in Filterstorm Neue is het aantal kleurenfilters dat je op foto’s kan toepassen, ondanks de naam van de app. Het specialisme ligt in de geavanceerde opties waarvoor je vaak geoefende ogen moet hebben om de verschillen direct te zien. Je bepaalt de curves van de kleuren, shadow highlights, er is een Tone Map voorhanden en ook de mogelijkheid om een afbeelding in te voegen en te blenden mist niet. Zo voeg je meerdere foto’s samen waarbij je zelf gaat over de mate van transparantie, de verzadiging, het samengaan of juist contrast tussen de twee foto’s. Extra functies als scherpte, vaagte, het terugdringen van ruis, de kleurenverdeling en de warmte van de foto ontbreken niet.
Dat zijn alleen nog de opties onder de Edit-knop. Het frame en de vorm geef je aan met Canvas en Effects is de sectie waar je kleurenfilters toepast. Welke bewerking je ook voor je hebt: je gebruikt de veeg omhoog en omlaag, naar links en naar rechts om waarden op de foto aan te passen. Bovenin zie je steeds een statusbalk met de huidige waarde. Laat los en je vindt er weer de knop om naar het bovenliggende menu te gaan.
Indrukwekkend
Indrukwekkend is ook de History-functie van de app, die eigenlijk vanzelfsprekend langzamer wordt als je al een sloot aan bewerkingen hebt gedaan. Je ziet er een overzicht van de laatste tien stappen die je hebt veranderd en net als in Photoshop druk je op degene die je als uitgangspunt wil laten dienen.
Het is indrukwekkend dat de applicatie de informatie zo goed onthoudt, zeker omdat de app op de iPhone 5s waarop we hem testen geen krimp geeft. Werken voelt nooit instabiel. Wel is het goed om te weten dat Image Tiling het aantal undo-stappen terugdringt. Tiling zorgt ervoor dat de resolutie van de foto hoger wordt dan hij eigenlijk is – het is dus niet zo verwonderlijk dat de app erdoor vertraagt. Des te verwonderlijker dat het wél werkt met alle geavanceerde functies die de app biedt. Is het een vervanger voor Photoshop op de desktop? Nee, daarvoor is het gesleep met het formaat van de afbeelding in beeld te bewerkelijk en missen ook uitgebreide opties, zoals bijvoorbeeld het werken met lagen. Het is vooral een goede on-the-go app voor hobbyfotografen die iets meer verlangen dan kleurenfilters.
Downloaden: Filterstorm Neue (€3,59, universeel, iOS 7.0+)
Update: ook PhotoRaw (universeel) en piRAWnha (alleen iPhone) kunnen RAW-foto’s inlezen en bewerken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Wat als gevorderde fotograaf mij zeer belangrijk lijkt is wat de maximale export grote van foto’s is? Vroeger was dit beperkt tot een bepaald aantal megapixel (beperking door Apple) is dot nog steeds zo?
Wat zeer leuk zou zijn is dat je de RAW bestanden samen met de xml bestanden in 1 keer kan exporteren naar lightroom waar je dan kan verder werken.
Geruime tijd gaan de geruchten dat Adobe zou bezig zijn met een ipad versie voor Adobe (eerste beelden waten deze zomer zichtbaar) hopelijk komt deze app er snel aan!
Om goed te kunnen werken is er meer opslag nodig op zo’n iPad of iPhone.
Zonder color management op je iOS apparaat kun je de juiste helderheid, contrast en kleur niet beoordelen. Wel leuk om mee te spelen. Voor een voorspelbaar universeel eindresultaat buiten je eigen beeldscherm is het nog een brug te ver.
@bartje: Een 128GB iPad Air is niet goed genoeg voor u?
Haha een gemiddelde fotograaf heeft al meer in zijn laptop hangen. Dan is 128 GB van zo’n iPad verdomd weinig. Zo’n schermpje van zo’n iPad is ook veel’s te klein om op te gaan ‘fotobewerken’.
Wat een kritiek weeral zeg, mensen waar zijn jullie mee bezig? Moet alles door de riool?