NPO, RTL en SBS kondigen uitzending gemist-dienst NL Ziet aan

RTL, SBS en de publieke omroep (NPO) hebben vandaag NL Ziet aangekondigd: een abonnement voor alle on-demanddiensten van de omroepen.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

NL ZietDe publieke omroep (NPO) en de commerciële mediabedrijven RTL en SBS gaan samenwerken op het gebied van uitzending gemist-diensten met de nieuwe betaaldienst NL Ziet. Twee jaar geleden legde RTL-topman Habets al contact om een gezamenlijke uitzending gemist- en video on demand-dienst te starten. Afgelopen woensdag werd de samenwerking getekend. RTL heeft dat samen met de betrokken partijen op vrijdagochtend aangekondigd tijdens een persbijeenkomst. Je kunt tot een jaar terugkijken naar tv-programma’s en kunt zelfs tot een week vooruit kijken. De initiatiefnemers willen NL Ziet aanbieden op alle apparaten, wat betekent dat er ook een iOS-app of mobiele site zal worden aangeboden. In de eerste periode zal NL Ziet echter alleen voor Windows, OS X en Linux beschikbaar zijn.


Tijdens de aankondiging werd benadrukt dat alle zenders zelfstandig van elkaar blijven opereren, maar bij het gebruik van de dienst betaal je één abonnement voor alle content. Voor een vast bedrag per maand heb je hierdoor dus toegang tot de betaalde films en series van RTL, SBS en de NPO. Het lijkt aannemelijk dat de NPO inhaakt op het initiatief met de betaalde on-demanddienst die in 2014 van start gaat onder de naam NPO Plus. De betaalde NPO-dienst zal echter wel worden aangeboden, en ook RTL XL blijft gewoon betaalde diensten bieden. Het is daarom mogelijk om abonnementen te hebben op zowel NL Ziet als de abonnementsdienst van een betreffende omroep, al moet nog blijken wat daarvan het voordeel zou zijn.

De betrokken partijen waren het lange tijd met elkaar oneens, maar wisten onlangs toch een akkoord te bereiken. In totaal was er twee jaar voor nodig om de samenwerking rond te krijgen. Het akkoord werd ook vrij recentelijk bereikt: woensdag zijn de handtekeningen pas gezet. Bij ieder programma wordt duidelijk in beeld gebracht van welke bron het afkomstig is, om er voor te zorgen dat de merken niet verwateren. Nu de eerste stappen zijn gezet en NL Ziet is aangekondigd, gaan de initiatiefnemers in gesprek met andere partijen die wellicht mee willen doen. Andere free air-kanalen werden door Habets van harte uitgenodigd om langs te komen.

NL Ziet zal in 2014 van start gaan, mogelijk al vanaf eind januari. Nieuwe abonnees krijgen eerst een gratis proefperiode aangeboden. Hoeveel NL Ziet per maand zal kosten is nog niet bekend. Op NLZiet.nl kun je een e-mailadres achterlaten zodat je bericht krijgt zodra de dienst live gaat. Daar staat ook vermeld dat content van de volgende zenders wordt aangeboden:

  • Nederland 1
  • Nederland 2
  • Nederland 3
  • RTL 4
  • RTL 5
  • RTL 7
  • RTL 8
  • Net 5
  • SBS 6
  • Veronica

Volgens de initiatiefnemers is NL Ziet niet een antwoord op Netflix, maar komen ze juist veel kijkers tegemoet. Er zou al lange tijd vraag zijn naar één plek waar je alle on demanddiensten kunt benaderen. Toch is de vergelijking tussen Netflix en NL Ziet snel gemaakt: Netflix biedt immers ook voor een vast bedrag per maand toegang tot films en series. Volgens Habets wil NL Ziet zich dan ook vooral op Nederlandse content richten. RTL stelt dat buitenlandse series worden aangeboden op NL Ziet, mits ze op televisie worden uitgezonden.

tl;dr – Over NL Ziet

Uit persbericht:

  • De consument kan vanaf begin 2014 met NLziet naar zijn of haar favoriete programma’s kijken wanneer het uitkomt binnen de vertrouwde omgeving van NPO Plus, RTL XL of Kijk.
  • NLziet is te gebruiken via smartphone, tablet, pc of tv.
  • Tot 365 dagen terug en in een aantal gevallen 7 dagen vooruit.
  • Met één inlog het aanbod van de drie verschillende VOD-platforms doorzoeken via de gezamenlijke zoekfunctie.
  • Programma’s worden afgespeeld op het platform van de oorspronkelijke aanbieder: NPO Plus, RTL XL of Kijk.
  • De exacte startdatum en de prijs worden op een later tijdstip bekendgemaakt.
  • De eerste periode is het abonnement alleen beschikbaar voor PC (Windows, MacOS, Linux). Op een later moment wordt het abonnement ook beschikbaar op tablet, smartphone en connected-TV.
  • De platforms blijven technisch onafhankelijk van elkaar en er wordt geen gezamenlijk advertentiemodel in de markt gezet.
  • De website NLziet.nl, waar geïnteresseerden zich kunnen aanmelden voor een proefabonnement, is vanaf vandaag live.

De gevestigde orde

NL Ziet overkoepelt de bestaande diensten van de drie betrokken partijen: RTL XL, Kijk en het eerder aangekondigde NPO Plus.

RTL kwam in september met een grote update voor RTL XL waardoor het mogelijk werd de programma’s van de zender te bekijken zonder de televisie aan te zetten. In de app kan je jezelf abonneren op je favoriete televisieprogramma’s van RTL 4, 5, 7 en 8. Je ontvangt een pushbericht als een nieuwe aflevering klaarstaat en kan die dan meteen terugkijken op iPhone of iPad. Programma’s zijn wel pas te bekijken als ze al eerder op tv zijn uitgezonden.

De publieke omroep veranderde in september de naam van Uitzending Gemist-app naar NPO, een update die bovendien live tv-kanalen toevoegde aan de iOS-app. SBS introduceerde in diezelfde maand zijn uitzending gemist-functies in de iOS-applicaties van SBS 6, Veronica en Net 5.

Niet alleen de omroepen hebben on-demanddiensten: naast Netflix hebben we in Nederland bijvoorbeeld ook nog Ximon waarmee je naar een selectie kunt kijken voor een vast bedrag per maand, al moet je voor sommige films per stuk afrekenen. Betalen per film of serie is ook mogelijk via onder andere Pathé Thuis, en de iOS-apps KPN iTV Online en Horizon bieden on-demandprogramma’s als je een televisie-abonnement bij de betreffende partijen afsluit. Bij KPN kun je bovendien met Videoland Unlimited voor 10 euro per maand alle aangeboden films en series bekijken. Bij al deze diensten is het aanbod verschillend, waardoor je soms bepaalde films wel kunt zien bij de ene partij, maar niet bij de ander.

Het idee achter NL Ziet doet denken aan de Nederlandse iOS-app WappZapp.TV. Deze biedt een verzamelplek voor materiaal van de gratis Nederlandse on-demanddiensten. Bovendien voegde WappZapp afgelopen zomer betaalde films en series toe.

Dit artikel is geschreven door Gonny van der Zwaag en Bastiaan Vroegop.

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.