Een oudgediende applicatie op het gebied van vluchten volgen is terug van weggeweest. FlightTrack heeft zichzelf opnieuw uitgevonden met FlightTrack 5. Een totaal nieuwe applicatie die vanaf de grond af aan is ontworpen voor iOS 7. De app laat nog steeds op de kaart zien waar vliegtuigen zich bevinden en geeft ook nog steeds pushberichten rondom vertrek- en aankomsttijden, maar dat is de basis. Je maakt complete reizen met vrienden en kan die allemaal in de gaten houden in de app.
Vluchten en reizen
De combinatie van reizen en vluchten schept even verwarring, maar FlightTrack 5 heeft bij beide duidelijke bedoelingen. Reizen zijn overkoepelde projecten en kunnen een lange periode en meerdere contactpersonen omvatten. Onder de noemer My Trips zijn het verschillende items in het hoofdscherm van de app. De vluchten maak je aan bínnen een reis en worden meteen gepresenteerd in een stijlvol menu. Elke vlucht wordt aangekondigd door de plaats van vertrek en de bestemming, met daaronder een indicatie van de resterende duur en daar weer onder een tijdlijn van de vlucht. Links vertrektijd, rechts aankomsttijd en daartussen een blauwe lijn die laat zien hoe ver het vliegtuig al is.
Vlucht volgen
Stijlvol is ook een treffende omschrijving van het volgen van een vlucht. Als je denkt dat frivoliteiten niet passen bij het strakke iOS 7-uiterlijk, moet je FlightTrack 5 echt eens zien. Je kijkt neer op een vliegtuig die een schaduw werpt op de Apple Maps-wereldkaart. Daaronder prijkt een vluchtticket, die je naar boven kan duwen voor een fraaie animatie met details over de vlucht. Je ziet dan de vluchtduur, het vliegtuig en kan zelfs op de Seat Map drukken – met notitiemogelijkheid, zodat je bekende reizigers op hun echte stoel binnen het vliegtuig kan plaatsen. Zo zie je of diegene op de vleugels kijkt. Er zijn snelknoppen om de luchtvaartmaatschappij te bellen, een vlucht vroeger of later op te vragen en je kan een vlucht delen via e-mail, sms, Twitter en Facebook. Ook kan je met die knop een vlucht aan je agenda toevoegen. Ten slotte zie je op de detailpagina een lijn van begin- naar eindpunt, met geplande tijd en echte tijd.
Reis van begin naar eind
Als ‘vluchtspotter’ ben je niet beperkt tot de positie van het vliegtuig zelf. Door over het vliegticket naar links of rechts te vegen, neem je de tijdlijn door van de vlucht en bekijk je ook de luchthavens en hun buitentemperaturen. Een veeg omhoog op de luchthaven-pagina klapt een weersverwachting open en geeft toegang tot alle vluchten van een vliegveld en een kaart van de luchthaven. Als je meerdere vluchten gelijktijdig volgt, kan je door de verschillende vluchten binnen een reis blijven vegen om alle informatie achter elkaar te zien.
Knappe techniek
Achter het fraaie uiterlijk van FlightTrack 5 ligt een knappe technische basis. De applicatie is onafhankelijk en indexeert 3000 vliegvelden en 1400 luchtvaartmaatschappijen. Bij Noord-Amerikaanse vluchten worden bovendien de snelheid en hoogte van het vliegtuig vermeld. Maar daarmee heeft hij nog niet perse de meeste informatie. Onze vakantiespecial-aanbeveling Plane Finder toont bijvoorbeeld meer technische details over het vliegtuig. Het verschil is dat FlightTrack 5 er een leuke reis-aanpak bovenop gooit en ook achterliggende intelligentie biedt. De app verstuurt niet alleen pushberichten bij vertragingen, maar tracht vertragingen ook te voorspellen aan de hand van luchtverkeersinformatie. Niet alleen in uiterlijk is FlightTrack 5 dus een hoogvlieger.
Downloaden: FlightTrack 5 (€2,69, iPhone, iOS 7.0+)
Met dank aan Michiel voor de tip!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 9 reacties