Sygic experimenteert met head-up display voor iPhone-navigatie
Sygic experimenteert met een head-up display, die actief wordt als je de app in het donker gebruikt. De informatie wordt dan op de autoruit geprojecteerd, zodat je je blik op de weg kunt houden. De nieuwe functie zit momenteel alleen in de Sygic-app met kaarten van Noord-Amerika, maar kan elk moment ook in de andere apps verschijnen.
Het idee is dat de nachtnavigatie ‘s avonds ingeschakeld wordt, zonder dat je extra accessoires nodig hebt. Op het scherm zie je alleen de meest basale informatie: pijlen wanneer je moet afslaan, de afstand tot de volgende afslag en de huidige snelheid. Is er sprake van een snelheidslimiet of een flitspaal op je traject, dan krijg je dat ook te zien. Verder zie je de geschatte aankomsttijd (ETA).
Om de HUD-functie te kunnen gebruiken moet je vanuit de app een in-app aankoop doen, bijvoorbeeld vanuit Sygic North America. Momenteel is de functie gratis te activeren, maar op termijn gaat Sygic er €4,49 voor vragen. Je plant de route, tikt op de navigatiebalk en kiest vervolgens voor de menu-optie ‘HUD’. Je kunt nu je iPhone op het dashboard leggen (het is wel aan te raden om een antislipmatje te gebruiken). De nieuwe head-up functie moet het veiliger maken om Sygic in het verkeer te gebruiken. Je hoeft niet weg te kijken naar het navigatiescherm in de middenconsole, maar houdt je blik op de weg gericht. Maar het werkt natuurlijk alleen als het scherm goed afleesbaar is, want als je moet zitten turen en informatie maar half kan zien, verhoogt dat de verkeersveiligheid ook niet. Het is slim om wat met de schermhelderheid te experimenteren, om de informatie makkelijker afleesbaar te maken, zonder dat je wordt verblind.
De HUD-functie werkt trouwens ook op de iPad, waar de navigatie-apps van Sygic al voor zijn aangepast. Het idee is eigenlijk wel slim: in plaats van de $150 kostende Garmin HUD ben je met een bestaande iPhone of iPad klaar. Daarnaast zijn er trouwens ook al gespecialiseerde apps zoals HeadsUP en Hudway. Maar er is wel een verschil: bij Garmin is er sprake van een gespecialiseerde projector, terwijl het iPhone-scherm niet in eerste instantie is ontworpen om beelden te projecteren. De Garmin kan ook beter met wisselende lichtomstandigheden om gaan en werkt met een speciale transparante sticker. Maar om alvast wat ervaringen ermee op te doen kan een iPhone-app een eerste stap zijn. Wanneer de functie in de andere navigatie-apps van Sygic komt, is nog even afwachten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 7 reacties