Een paar weken geleden kon je op iPhoneclub een preview lezen van Alarmeringen, een nieuwe applicatie waarmee je kunt zien of de brandweer, politie of ambulance bij jou in de buurt moet uitrukken. Inmiddels is de applicatie zo goed als klaar om bij Apple in te leveren. Met Alarmeringen kun je op de iPhone meldingen bekijken van de website Alarmeringen.nl. De applicatie voor de iPhone maakt gebruik van de kaarten van het Open Street Map-project.
De kaarten van Open Street Map zijn in uitgezoomde toestand wat minder duidelijk dan de Google-kaarten, die op de Alarmeringen-website worden gebruikt. Bij het inzoomen duurt het even voordat het kaartmateriaal is geladen. Tijdens het wachten krijg je een wallpaper met het logo van Alarmeringen te zien. Hetzelfde logo komt ook terug in het programma-icoon. De software zelf is ontwikkeld door Human Software, een vrij onbekende Mac OS X-ontwikkelaar die nog niet eerder software in de App Store heeft uitgebracht. Veel meer dan een Mac-applicatie voor zweefvliegers lijken ze tot nu toe niet te hebben gemaakt.
- alarmeringen
- Je huidige locatie wordt in zwart getoond.
- Voorbeeld van een kaartje.
- De lijst met alarmeringen: geel is ambulance, rood is brandweer.
- Het configuratiemenu is wat nukkig: als je op de optie tapt wordt deze niet meteen groen, maar pas na het herstarten van de applicatie.
- Het About-scherm.
- Je kunt een adres of locatie niet kopiëren of vanuit de applicatie naar Google Maps doorklikken om een routebeschrijving op te vragen.
- In Schagen is altijd wat te doen (sommige meldingen zijn echter niet van vandaag).
- Vandaag geen problemen in Rotterdam.
- Deze brandweeractie valt in het water.
- De lijst met meldingen in Rotterdam.
- Rotterdam, nu met meldingen.
- Met deze optie kun je een plaatsnaam instellen.
- De lijst met plaatsnamen is al in de applicatie aanwezig.
- Een andere momentopname. Door op een pijltje te tikken ga je naar een detailpagina.
- Bij het opstarten vraagt Alarmeringen je huidige locatie.
Na het opstarten zie je een kaartje met gekleurde pushpins: blauw voor politiemeldingen, rood voor brandweer en geel voor ambulance. Er zijn twee manieren om de meldingen te bekijken: op de kaart of in een lijst. Standaard worden de meldingen in de buurt van je huidige locatie getoond (mits je de applicatie toestemming hiervoor geeft). Je kunt via de instellingen ook aangeven of je de meldingen in een bepaalde gemeente, op de huidige kaart of de laatst gebruikte kaart wilt zien.
Bediening van Alarmeringen
De bediening van de applicatie is wat onlogisch: in het configuratiemenu moet je opties aantikken, maar krijgt daarbij niet meteen feedback dat de optie is geselecteerd. Het vinkje blijft bij op oude optie staan. Pas wanneer je het configuratiemenu een paar keer verlaat of de applicatie compleet opnieuw opstart, zal de selectie actief worden. Dat geldt ook bij het kiezen van een specifieke plaatsnaam: na het aantikken van de gewenste plaats ga je niet terug naar het instellingenscherm, maar moet je handmatig terugbladeren en de applicatie herstarten, waarna de selectie actief wordt. Het werkt uiteindelijk wel, maar het is niet zo intuïtief als we van Apple (en van de meeste iPhone-applicaties) gewend zijn. Denk je Schagen (Noord-Holland) te hebben gekozen, dan blijken op het kaartje en in de lijst nog steeds alarmeringen van de vorige stad (bijvoorbeeld Rotterdam) te worden getoond. Pas wanneer je de applicatie verlaat en weer opnieuw opstart (of een paar keer tussen Lijst/Configuratie heen- en weertapt) is de nieuwe plaatsnaam geselecteerd.
Vergelijking tussen de iPhone-applicatie en de website.
Gelukkig zijn er ook positieve punten. Het lijstje met alarmeringen verschilt in feiten niet zoveel met wat je via de mobiele website m.alarmeringen.nl kunt bekijken, maar het kaartje heeft wel degelijk toegevoegde waarde. Je ziet in een oogopslag welke alarmeringen in de buurt zijn, kunt erop inzoomen en erop tappen om details op te vragen. Een route plannen naar een gevonden alarmering is niet mogelijk en je kunt ook niet met de copy-&-paste-functie van iPhone OS 3.0 het adres of de postcode kopiëren (de applicatie ondersteunt dit niet).
Conclusie
De applicatie is me eigenlijk wat tegengevallen: het idee om op je iPhone ook de alarmeringen te bekijken is best leuk, maar er had veel meer uit gehaald kunnen worden. Op dit moment is Alarmeringen op de iPhone maar een matig werkende mobiele variant van de website. Bij het afhandelen van eenvoudige bedieningsopties zoals het selecteren van een plaatsnaam is gewoon niet goed nagedacht. Dat zou kunnen liggen aan de onervarenheid van de ontwikkelaar. Er had ook meer gebruik kunnen worden gemaakt van de unieke eigenschappen van de iPhone. Push notificaties op basis van je ingestelde locatie zou bijvoorbeeld een mooie aanvulling zijn, zodat je een waarschuwing krijgt wanneer er een rel bij jou in de buurt uitbreekt. Of het plannen van een route vanaf je huidige locatie naar de gebeurtenis.
Info: Alarmeringen
- Ontwikkelaar: Human Software
- Applicatie: Alarmeringen
- Te koop via: App Store (binnenkort)
- Prijs: €0,79
- Geteste versie: beta
- Bestandsgrootte: 980kB
- Cijfer: 5
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Nu kunnen we overal ramptoeristje spelen :D. Nooit het doel gezien van alarmeringen,.. wel mooie review en mooie interface
erg handig voor de altijd nieuwsgierige nederlander..
Ik heb enkele weken geleden een huis niet gekocht omdat er een paar weken daarvoor verdacht veel (binnen)branden in de betreffende straat waren voorgekomen.
Daarnaast kun je natuurlijk ook zien of je in een gezellige buurt woont/bent als er regelmatig politie komt.
Is het niet handig om push in te bouwen?
Haha, in het water gevallen. Gevatte opmerking 😉 !
In de Appstore: binnenkort. Te irritant, lekker maken met een dode mus. Is tegenwoordig te vaak.
Zonder push is het natuurlijk niks aan. Dan kunnen we beter gewoon gratis de site in de gaten houden.
Jullie zijn wel erg streng! Voor dat geld vind ik het een no-brainer, ramptoeristje spelen is altijd leuk.
Pff, ik heb liever geen push eigenlijk, dalijk word met elke app vanalles gepusht. Daar zou ik gek van worden!
Hier in een brabants boerendorpje komt bijna alles in het parochieblaadje te staan en anders wel in het streekblaadje. Nu kunnen we eerders zien wat er te doen is. Nu is het “gesprek van de dag” al een week oud! 🙂 Met deze app kunnen we weer wat gespreksvoer rondbazuinen 🙂 😉
en belgie? 🙂
Mensen hebben al veel soorten kritiek geuit, maar dat we te vroeg ergens over schrijven…? Dat is nieuw.
Er zijn ook iPhone-sites die wat meer achterlopen, misschien is dat iets voor je?
@Joost
Lost yer marbles mate. Het is toch handig om van te voren te weten waar iets over gaat. Ik ben juist heel blij met deze informatie. De spreekwoordelijke mus is dus niet dood maar juist springlevend. Ik hoop dat dit steeds vaker gaat voorkomen en juist niet minder vaak!
@gonny
Lol, heerlijk scherpe reactie. Keep up the good work!
Duncan.
Gonny, je hebt gelijk, haha 😉 .
Sorry Joost, maar je reactie gaat nét iets te ver. Prijs het goede werk hier!
Groetjes!
@Rian: Nou ja, streng. Ik heb de applicatie gebruikt en het is gewoon onder de maat in vergelijking met andere apps. Dat heet eerlijk, niet streng.
Lijkt me wel leuk….Ik heb me net aangemeld voor vrijwillige brandweer.
Ik vind dat Joost wel degelijk een punt heeft Gonny. Als ik een goede review zie dan haal ik ‘m ook meteen uit Appstore.
Een preview vergeet ik snel en als de app dan uiteindelijk beschikbaar komt ontgaat ie me.
Oké, je hebt wel gelijk maar de prijs is er ook naar. :]
Juist daarom hebben we onlangs Snacknieuws geïntroduceerd: dan kunnen we in een kort nieuwsitem alsnog aankondigen dat de applicatie nu beschikbaar is, uitleggen of er in de tussentijd nog wijzigingen zijn geweest en terugverwijzen naar de preview.
@Harko
Dat jou lange of korte termijn geheugen niet helemaal in orde is hoeft iPhoneclub.nl geen previews te schrijven? Previews werken juist perfect als teaser, reclame, awareness.
Misschien kan het artikel wel beginnen met preview maar dan houd het toch echt wel op.
Groet,
TFX77
Grappig maar ga ik niet kopen: krijg P2000 berichten via mijn twitter binnen en zolang het niet bij mij in de straat is boeit het me verder niet. Ben geen ramptoerist of oude geraniumbejaarde. 😉
Even over de inhoud van de meldingen…
Deze worden afgetapt van het P2000 (pieper) netwerk en zijn zelden echt interessant. De markers die op de kaart verschijnen zijn een slap aftreksel van het werkelijk aantal meldingen wat er bij de hulpdiensten de deur uitgaat.
Het leeuwendeel is namelijk spraak wat via het C2000 netwerk de lucht in gaat. En …helaas …dat is niet te be(af te)luisteren.
Even ter verduidelijking.
Je hebt P2000 en C2000. P2000 is het alarmeringsysteem van de hulpdiensten, dus de alarmeringen die deze applicatie gaat tonen. C2000 is het communicatiesysteem tussen hulpverleners onderling en met de meldkamer.
Omdat de politie altijd op straat is ontvangen zij meldingen via C2000, dus per portofoon. De brandweer en ambulance zijn dat niet en worden dus gealarmeerd middels de alarmberichten via P2000 die op hun pieper verschijnen.
De brandweer wordt bij mijn weten al door heel Nederland via P2000 gealarmeerd. Deze meldingen kun je dus via internet en straks de iPhone applicatie volgen. Ook ambulances worden steeds meer via P2000 gealarmeerd, echter nog niet allemaal. Dus eigenlijk alleen de politie is niet te volgen.
Is er al iets bekend over de datum waarop deze applicatie in de appstore komt? Zit er eigenlijk met smart op te wachten 😉
Inmiddels al wat bekend?! Ik zit er ook heel erg op te wachten. Groet.