’92 procent App Store-omzet afkomstig van freemium apps’

Inmiddels is 92 procent van alle App Store-omzet afkomstig van gratis apps met in-app aankopen, zo concludeert Distimo.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

ICS Clash of Clans update terreur iOSGratis iOS-apps met in-app aankopen waren in november 2013 verantwoordelijk voor 92 procent van de omzet in de App Store. Dit beweert onderzoeksbureau Distimo in een jaaroverzicht. Daarmee is de omzet vanuit gratis apps een nog prominentere inkomenstenbron in de App Store geworden. In januari dit jaar was het merendeel van de omzet ook al uit gratis apps afkomstig, maar ging het nog om 77 procent.


Nog maar 4 procent van de App Store-omzet is volgens Distimo afkomstig van betaalde apps. De overige 4 procent komt van betaalde apps met ook nog eens in-app aankopen. De grote rol van freemium-apps is goed zichtbaar in een appoverzicht van Distimo. In een lijst van meest opbrengende apps staan alleen maar gratis apps in de top 5. Volgens Distimo maakten de volgende vijf applicaties de meeste omzet in de App Store in 2013:

  1. Clash of Clans (gratis, in-app aankopen, universeel, iOS 4.3+)
  2. Candy Crush Saga (gratis, in-app aankopen, universeel, iOS 4.3+)
  3. Hay Day (gratis, in-app aankopen, universeel, iOS 4.3+)
  4. Puzzle & Dragons (gratis, in-app aankopen, universeel, iOS 5.1+)
  5. The Hobbit: Kingdoms of Middle-Earth (gratis, in-app aankopen, universeel, iOS 4.3+)

De top 5 bestaat ook volledig uit games. Dat is geen verrassing als je kijkt naar eerdere onderzoeken van Distimo: in november werd nog geconcludeerd dat de App Store vooral een spelletjeswinkel is. De games in de lijst zijn dezelfde titels die in juni 2013 ook al de top 5 besloegen.

App Store omzet freemium grafiek

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 14 reacties

  1. Ik heb een hekel aan Fremium. Betaal liever voor een volledige game die normaal speelbaar is.

  2. Ik ook, maar toch zeggen de cijfers wat anders. Of zou het komen omdat iedereen met in app aankopen werkt tegenwoordig? Dan zit je zo aan die percentages.

  3. Ik probeer ook freemium apps te vermijden. Bij sommige apps weet je nooit hoeveel ze je uiteindelijk zullen kosten.

  4. Slechte ontwikkeling. Alle spelletjes zijn cash cows geworden. Ik betaal liever een paar euro voor een volledig spel zonder dat er in-app aankopen aan te pas komen. De kwaliteit van spellen wordt alleen maar lager en lager.

  5. @Bart: Ik denk dat dit beeld een beetje vertekend is, omdat steeds meer spellen dit model hanteren. Ook spellen die eerst zonder de in-app aankopen manier werkten. Hierdoor zit je natuurlijk eerder aan dit percentage.

  6. Ik vermijd fremium niet. Ik kan m’n hand op de knip houden. Clash of Clans duurt gewoon lang. Als ik het zat ben stop ik ermee. Ga er geen geld aan uitgeven. Angry Birds Go is verrassend goed te spelen. Af en toe een race meer rijden om weer geld te krijgen voor de volgende upgrade. Vind het goed in balans. En als m’n vogeltjes moe zijn stop ik gewoon. Vind het wel prettig dat ik verplicht wordt om te stoppen. Kan ik ook weer eens wat anders doen. Het vervelendst vond ik het laatste deel van where’s my water, waarbij ik een poort open moest krijgen door facebook activiteiten (NOT) of geld (NOT) Vond het wel jammer dat ik die moest verwijderen.

    Groot nadeel vind ik dit voor mensen die geen goed overzicht hebben van hun uitgaven. Het feit dat zo’n groot percentage wordt opgehaald door fremium games laat zien dat er waarschijnlijk heel veel mensen heel veel meer geld uitgeven aan dit soort spellen dan goed voor ze is

  7. Ik merkte de zgn. Cash cow formule pas op toen ik na Asphalt 7 het vervolg aanschafte.

    Overigens ergert het mij meer dat je vaak een FB account moet toevoegen om bepaalde acties te kunnen doen.

    Deze formule weerhoudt mij er juist van om meer aan de app uit te geven. Ik verbaas me er dus over dat er blijkbaar velen zijn die hier wel aan meedoen.

  8. Jammer eigenlijk,
    Ik doe nauwelijks In-App aankopen. Ik hoef geen extra besjes hoor.
    Er is zowiso al een grote ontwikkeling in hoe die dingen werken.
    Vroeger kom je een CD kopen, hem in je enorme kast stoppen, spel installeren en spelen.
    Nu is het gewoon online kopen en downloaden, dan nog een paar DLC’s en ‘uitbreidingen’ die er eigenlijk standaard bij zouden moeten horen naar mijn mening.
    Ook overal je Facebook aan moeten hangen of altijd verbonden moeten zijn aan internet…

    Gratis spellen die meer geld verdienen aan in-app aankopen en reclame.
    En dan zijn good-guy developers een beetje de dupe als ze gewoon een paar euro vragen en je dan het complete spel hebt met gratis updates en al.

  9. Origineel geplaatst door kd
    Ik probeer ook freemium apps te vermijden. Bij sommige apps weet je nooit hoeveel ze je uiteindelijk zullen kosten.

    Ik ook maar sommige games kun je prima zonder spelen, Temple Run 2, JetPack Joyride, Dead Trigger 2, Clash of Clans, nog nooit de neiging gehad om iets erin te kopen en het blijf alsnog leuk.

    Angry Birds Go is wel een hele onbeschofte, 45 euro voor een virtuele kart, schande.

    Minecraft en GTA daartegen zijn wel in 1 aankoop helemaal van jouw, hopelijk veranderd dat niet.

  10. Ik vind het überhaupt al jammer dat de huidige games standaard betaalinhouden hebben, al zijn deze nog zo triviaal. Ik wil nou juist een spel spelen om mij met iets anders bezig te houden dan met wat ik dagelijks sowieso al veel te veel doe: geld bijhouden en dingen kopen. Het draait tegenwoordig alleen nog maar om geld. Als ik dan spelen zie zoals Clumsy Ninja, waar ik behoorlijk enthousiast over was, die dan proberen je telkens te manipuleren om voor een klein bedragje iets te kopen om sneller vooruit te kunnen komen, dan gooi ik deze er per direct af. Leuk dat het vooral financieel voordelig is, maar er gaat ook iets belangrijks verloren.

  11. Origineel geplaatst door Veronica
    Angry Birds Go is wel een hele onbeschofte, 45 euro voor een virtuele kart, schande.

    Totaal niet de behoefte om die dure kart te kopen. Weet nu al dat er dan geen uitdaging in het spel zit. Gaat best zonder

  12. Ik heb al een paar jaar in-app aankopen uitgeschakeld middels Beperkingen… Nergens last van 🙂

  13. Wat heeft iedereen hier tegen freemium apps? Ik heb er ook een aantal gespeeld en ze zijn prima te spelen zonder extra dingen erbij te kopen. Sterker nog, het is een leuke uitdaging om de dingen gewoon te verdienen door het spel te spelen in plaats van te “cheaten” door in-app aankopen te doen.

    Maar ik snap wel waarom mensen het doen, het is erg verleidelijk om €0,89 ofzo neer te leggen zodat het je 2 uur spelen scheelt!

  14. Dit kan zo maar kloppen, want er is EUR 60,- van mn creditcard afgeschreven in november, zonder dat ik het wist (was mijn zoontje van 8). Heb direct mijn creditcard gegevens verwijderd uit i-Tunes, zodat er nooit meer iets gekocht kan worden. Vanaf nu dus alleen nog maar gratis content. Meer mensen in mijn omgeving hebben dit gedaan, dus of het op termijn een slim businessmodel is betwijfel ik

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.