Omlet is nieuwe WhatsApp-concurrent met locatiechat
Het is de vraag of je als nieuwe gratis sms-app de strijd nog kan aangaan met gevestigde spelers als WhatsApp Messenger. Snapchat liet in de loop van vorig jaar zien dat het vermoedelijk handiger is om het over een andere boeg te gooien. De nieuwe iPhone– en Android-app Omlet probeert het allebei: het is een nieuwe uitdager van WhatsApp, maar ook een applicatie waarmee je chatboxen voor een locatie kan aanmaken.
Geanimeerde GIF, polls en video
Omlet heeft meer originele troeven achter de hand. Behalve foto’s, locaties en spraakberichten kan je ook geanimeerde GIF-afbeeldingen delen. Als je die niet rechtstreeks plakt vanaf het klembord, kan je met een knop actief op zoek naar GIF-plaatjes in de database van Giphy. Je kan video’s direct op YouTube zoeken en maak je een poll aan om te delen met chatgenoten. Opvallend is ook dat je berichten van anderen kan liken. Niet maar één keer, maar zo vaak als je wilt. Er is een schuifmenu voor je favoriete chats en ook aardig: in plaats van bij elk nieuw bericht, kan je ook om een vast minutenaantal nieuwe pushberichten ontvangen.
Groepen zonder limiet
De meest bijzondere functie is dat groepsgeprekken geen limiet hebben in Omlet. Dat lijkt een kleinigheid ten opzichte van de limiet van 100 personen in sommige andere gratis sms-apps, maar is een sterke eigenschap in combinatie met de locatiechat die Omlet ook biedt. Die functie behelst dat je op de locatie waar je nu bent, een chat kan starten met naam, foto en eigen pincode. Vervolgens kan iedereen op die plek deelnemen aan de chat. Het is een functie die wel eens toegeëigend kan worden door evenementen en bijeenkomsten: in plaats van openbare berichten op Twitter, kan er misschien afgesproken worden intern te communiceren in Omlet.
Slordigheden
De applicatie van Mobisocial wordt later dit kwartaal officieel gelanceerd, dan ook als standaardapp van de ASUS ZenPhones. Dat de reeds te downloaden applicatie nog wat tijd nodig heeft, is ook wel aan de app te merken. Het lichtblauw-witte kleurenschema doet het leuk, maar er staan wat visuele slordigheden tegenover. De pagina’s van de pollfunctie, emoticons en GIF’s hebben flinke laadtijden en bij het toevoegen van een nieuwe bijlage in een chat, staan tekst en knoppen door elkaar. De uitlijning van de ‘start een chat’-knop vormt bovendien geen al te fraaie eerste indruk.
Zware strijd
Funest hoeft het niet te zijn. BlackBerry Messenger wist met een nog veel slordigere afwerking succes te halen bij zijn introductie op de iPhone en bovendien voelde Snapchat bij de introductie ronduit onhandig. Het stond succes niet in de weg. Als je daarbij de bijzondere eigenschappen van Omlet optelt, weet je dat de app niet meteen door te strepen valt tegen succesnummers als WhatsApp. Al gaat het een zware strijd worden die hegemonie te doorbreken.
Downloaden: Omlet (gratis, universeel, iOS 5.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.
- Alles over WhatsApp op de iPhone
- Het ultieme WhatsApp tipsoverzicht
- Zo gebruik je WhatsApp op de desktop
- Zo gebruik je WhatsApp op de iPad
- WhatsApp-account beveiligen met tweestaps
- WhatsApp chats archiveren, wissen of verwijderen
- WhatsApp gesprekken overzetten
- WhatsApp-chats exporteren
- Ongewenste personen blokkeren in WhatsApp
- Werkt WhatsApp nog op mijn (oudere) iPhone?
- WhatsApp beveiligen op 4 manieren
Reacties: 15 reacties