Als je het nog niet door had, komen we er nu openlijk voor uit: we verruimen de opzet van de iCuture-speelt rubriek wat ten opzichte van hiervoor. We pinnen ons in deze rubriek niet langer vast op drie games, maar kijken puur wat interessant is om te bespreken. En is er vandaag bijvoorbeeld geen Trailer van de Dag! Vandaag bespreken we drie minimalistisch uitgevoerde krakers. Vyde is een abstract sluipspel, Sushi Snake is een vernuftige kleurenpuzzel en Bin’s Color 2 test je scherpte.
Vyde: abstract sluipspel
Voor getimede sluipactie in een game heb je geen bebaarde hoofdpersoon of geheim agent met drie lampen op zijn kop nodig. De nieuwe iPhone-game Vyde doet het heel wat simpeler dan Metal Gear Solid en Splinter Cell. Visueel wordt het sluipthema niet gedetailleerder neergezet dan met een paar gekleurde blokken, een koffer om onderweg te pakken en een vinkje dat je einddoel aangeeft.
Je zal het aan de stilstaande beelden niet zeggen, maar je speelt Vyde vanaf bovenaf bezien. Daarin beweeg je met veeg- of stickbesturing een blok in de richting die je op wijst. Zo pak je sterren, snaai je de koffer en… blijf je uit het zicht van de anders gekleurde bewakingsblokken. Je ziet aan hun verlichting hoe ver hun zicht reikt en tenzij je graag missies opnieuw begint, kan je daar maar beter uit de buurt blijven. De geinige twist van het spel is dat je volledig gecamoufleerd bent in blokken die hetzelfde gekleurd zijn als jezelf. Vyde heeft 80 levels en is gratis te downloaden, zonder reclame.
Downloaden: VYDE (gratis, iPhone, iOS 5.1+)
Sushi Snake: puzzelslang
Het is maar goed dat Sushi Snake van kleur kan veranderen. Hoe anders zou de gelijknamige game voor iPhone en iPad uitdagend genoeg zijn? Sushi Snake is een puzzelspel dat prikkelt. Het lijkt op de screenshots op een variant op het aloude Nokia-Snake waarin je niks van de omgeving ziet, maar verwacht geen snel reflexenspelletje.
De crux van deze puzzelaar is dat er verschillende kleuren stippen op het veld liggen die je allemaal moet eten met de slang. Je verandert echter in de kleur van de laatst gegeten stip en dáár mag het hersens kraken beginnen. Overal in de velden staan namelijk blokken met dezelfde kleuren als de stippen en daar mag je niét doorheen als je dezelfde kleur hebt als de blokken. Als blauwe slang kom je dus moeiteloos door groene blokken heen, maar probeer niet als rode glibberaar door rode blokken heen te zwieren. 64 puzzels lang een flinke kluif.
Downloaden: Sushi Snake (€2,69, universeel, iOS 5.0+)
Bin’s Color 2: can’t touch this
Bij een flexibelere iCulture speelt kan het ook voorkomen dat er geen Trailer van de Dag is, om de simpele reden… dat er geen trailer van de dag is! Bin’s Color heeft net als de twee games hierboven geen eigen video, maar is net als de vorige twee games een minimalistisch uitgevoerd én spannend spelletje. Bin’s Color is echter niet alleen een puzzelspel: het is ook een opletspel.
In de zestig levels van het spel – er komen er meer, zegt ontwikkelaar Bin Zhang – sta je steeds voor de uitdaging aan een bepaald aantal gekleurde vakjes te voldoen. Door een druk verandert een vak van kleur, maar dat is niet zonder gevaar. Vakken met een stip en een gelijke vorm, mogen nooit dezelfde kleur hebben. Elke druk kan je laatste zijn als je even niet oplet. Wel is het jammer dat het concept verzuipt in de afwerking van het spel. Die staat allerminst op een hoog niveau: de app voelt simpel en zelfs afgeraffeld. Can’t touch this geldt in die zin niet alleen voor de gekleurde vakken. Als je design hoog in het vaandel draagt, is het ook het advies voor dit spel.
Downloaden: Bin’s Color 2 (€0,89, universeel, iOS 6.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 0 reacties