Review: Command-C, kopiëren en plakken tussen iOS en Mac

Met Command-C kun je tekst, afbeeldingen en URL's eenvoudig tussen je iPhone, iPad en Mac kopiëren en plakken via het klembord.

commandOndanks alle connectiviteit blijven er momenten bestaan waarop je iets tegenkomst dat je wil delen, maar liever vanaf een ander apparaat. Bijvoorbeeld als je tekst op je iPad via je iPhone wil delen, een link of foto van je iPhone op je Mac wil hebben, of juist van OS X naar iOS wil sturen. Je zou hiervoor applicaties als Evernote kunnen gebruiken, die aantekeningen tussen je apparaten synchroniseren. Maar waarom zou je een tijdelijk stukje tekst, dat je maar een keer wilt gebruiken, eerst moeten opslaan om daarna te synchroniseren? Het nieuwe Command-C, een handige en strakke klembord-applicatie waarmee je van alles tussen iOS en Mac kunt delen, werkt een stuk minder omslachtig.

Moeizame installatie

Om Command-C te gebruiken installeer je de app zowel op je Mac als je iPhone. Op je Mac heeft de applicatie nu een eigen icoontje in de menubalk bovenin. Daarna kopieer je bijvoorbeeld een URL op je Mac en klik je op het menubalk-icoon (je kunt deze ook oproepen via de standaard-sneltoets Command/Shift/X) en daarna op je iPhone. Wat je gekopieerd hebt staat nu op het klembord van je iPhone. Klaar om te gebruiken dus, zonder dat je de iOS- versie van de app hebt hoeven openen. De truc werkt ook tussen iOS-apparaten. Kopieer bijvoorbeeld een link op je iPhone, start Command-C, tik op het icoon voor je iPad en klaar is kees. Als gebruiker krijg je een notificatie wanneer je klembord-post op een ander apparaat is ontvangen.

macapparaten

Dankzij iOS 7 werkt Command-C op je iPhone of iPad op de achtergrond en is daardoor altijd beschikbaar om te ontvangen. De communicatie tussen al je apparaten gebeurt via een lokaal WiFi-netwerk en is gecodeerd. Gegevens worden niet over het internet verzonden. Wat betreft tekst kun je zowel platte en geformatteerde tekst versturen, qua afbeeldingen ondersteunt Command-C JPEG, JPEG2000, PNG en TIFF. Voor power-users zijn er in Command-C overigens nog een aantal andere opties te ontdekken, zoals sneltoetsen, URL-schema’s en bookmarks.

Op de iCulture-redactie maakte Command-C overigens niet meteen een vliegende start; bij Michel werkte de app meteen, bij Jean-Paul na verscheidene resets en terminalcommando’s en bij Bas en mijzelf kunnen Mac en iPhone elkaar nog steeds niet vinden, ondanks verscheidene probleemoplossingen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de werking van Bonjour. De supportwebsite heeft wel een uitgebreide FAQ beschikbaar voor als je vast komt te zitten. Overigens; als het werkt, is het ook echt superhandig.

Voorgangers en concurrentie

Command-C is overigens lang niet de eerste applicatie die zich op eenvoudig klembord-gebruik tussen iOS en OS X apparaten richt. In 2009 kwam ontwikkelaar Tapbots met Pastebot, een hulpprogramma voor OS X en iPhone OS, waarmee je tekst en afbeeldingen tijdelijk kon opslaan, om ze vervolgens weer te kopiëren of via Wi-Fi of e-mail verzenden. Pastebot was een vernuftige app, maar de functionaliteit werd sterk belemmerd door de beperkingen van Apple’s oude iPhone-software, die het moeilijk maakte om voor apps op de achtergrond te werken.

Click here to display content from Vimeo.
Learn more in Vimeo’s privacy policy.

Om dat probleem op te lossen kwamen de ontwikkelaars in 2010 op het idee om een stil audiobestand op de achtergrond te laten draaien. Zo zou de gebruiker dingen kunnen kopiëren naar Pastebot, zonder de applicatie steeds te hoeven openen. Ze hadden zelfs ingebouwd dat je een kort geluidje te horen kreeg om te bevestigen dat je iets had gekopieerd naar Pastebot. Die slimme truc werd echter door Apple verboden. Gelukkig is apps actief houden op de achtergrond in iOS 7 heel normaal, en daar maakt Command-C absoluut goed gebruik van.

Alternatieven voor Command-C zijn EverCopy, Hopper, Instashare en Flick. Deze applicaties zijn stuk voor stuk goedkoper, maar werken (nog) niet op de achtergrond en versturen via WiFi (Flick, Instashare) of werken met webapps (Evercopy, Hopper) in plaats van het klembord. Delen via het klembord en de werking op de achtergrond zijn kortom wat de Command-C zo toegankelijk maakt en de applicatie een voorspong kan geven op de concurrentie. Jammer dat de koppeling nog zo moeizaam is.

Downloaden: Command-C (€3,59, universeel, iOS 7.0+)
Downloaden: Command-C voor Mac (gratis, OS X 10.8 of later)

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.