Met je mobiele telefoon op vakantie

Je gaat op vakantie en je neemt mee: je mobiele telefoon. In dit artikel lees je een aantal toepassingen die je op de mobiele telefoon kunt gebruiken om op de hoogte te blijven van nieuws, informatie te zoeken en jezelf te vermaken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

radio onlineVanavond kun je op radio 1 tussen 20:00 en 21:00 luisteren naar TROS Online, het radioprogramma over technologie en internet. Vanavond is het thema internet op vakantie en namens iPhoneclub ben ik aanwezig om iets te vertellen over telefoonapplicaties die handig zijn om onderweg te gebruiken. Andere onderwerpen die aan de orde komen zijn:

  • Live hotelprijzen vergelijken met een nieuwe site van Ben Woldring;
  • Online reisgidsen als alternatief voor papieren gidsen;
  • Een test van een mini-spiegelreflexcamera;
  • Mobiel internet in het buitenland: nog steeds duur;
  • Oppassen in internetcafé’s en met gratis Wi-Fi;
  • Twitteren door hotels.

Reisgids op je mobiele telefoon: Lonely Planet

Lonely Planet biedt tegenwoordig reisgidsen aan op de iPhone. Het aanbod bestaat voornamelijk uit de Lonely Planet City Guides, stadsgidsen, van bijvoorbeeld Londen of Bangkok (€12,99 per stuk). Dezelfde uitgever biedt talengidsjes aan: deze Lonely Planet Phrasebooks kosten €7,99 en zijn er in de meest exotische talen. Er zijn ook reisgidsen voor Java-toestellen, zoals Nokia, BlackBerry en Sony Ericsson. Via m.lonelyplanet.com en iphone.lonelyplanet.com krijg je toegang tot mobiele reisinformatie.
Is de gewenste reisgids niet voorhanden of wordt je toestel niet ondersteund, maar heb je wel een mogelijkheid om PDF-bestanden op je telefoon te lezen, dan kun je bij Lonely Planet ook losse hoofdstukken in PDF-formaat kopen. Handig als je niet de hele reisgids van de VS of Azië wilt meenemen, omdat je toch maar naar een paar bestemmingen gaat.

Een alternatief zijn de reisgidsen van Frommer’s, die wat meer op Amerikanen zijn gericht.

Het lastige van dergelijke reisgidsen is, dat iedereen dezelfde gidsen leest waardoor je met z’n allen in dezelfde hotels en restaurants terechtkomt. Gelukkig zijn er ook kleinere uitgeverijen die reisgidsjes aan bieden. Stel bijvoorbeeld dat je naar Bangkok wil, dan kun je een reisgids van FidesReef downloaden of een schema van de SkyTrain.

Losse reisapplicaties

GetPackedHet aanbod van losse reisapplicaties is vrij groot. Zo zijn er applicaties waarmee je bijvoorbeeld je koffer kunt pakken: GetPacked bevat aanpasbare lijstjes die bijvoorbeeld rekening houden met je geslacht. Vrouwen krijgen een bikini op hun lijstje, terwijl mannen een aftershave niet moeten vergeten in te pakken. Er zijn ook applicaties waarmee je het vluchtschema kunt checken, hotels kunt boeken, openbaar vervoer kunt checken en natuurlijk ook heel veel applicaties waarmee je een leuk restaurantje kunt vinden.

Laten we ook niet vergeten: navigatiesoftware. Heb je offline navigatiesoftware gekocht dan doorkruis je heel Europa zonder dat je een internetverbinding nodig hebt. Je smartphone moet dan wel voorzien zijn van een GPS-ontvanger (dat geldt voor de meeste hedendaagse Windows Mobile-, Symbian- en Android-toestellen en ook voor de iPhone.

Televisiekijken op je mobiele telefoon

Afgelopen zomer experimenteerde de NOS al met het uitzenden van de Olympische Spelen via internet. Dit jaar komt daarop een vervolg met de Tour de France. Heb je in je hotel of op de camping een Wi-Fi-verbinding, dan kun je op je laptop of je mobiele telefoon naar de uitzendingen kijken. Sinds een paar dagen kan dat ook op de iPhone. De beelden zijn in goede kwaliteit te bekijken en je krijgt er ook nog Nederlands commentaar bij. Binnenkort komen ook de journaaluitzendingen beschikbaar voor de iPhone en komt er een iPhone-applicatie van Uitzending Gemist.

tros gemistEen eerste voorproefje daarop is al in de App Store te vinden: TROS Gemist. Daarmee kun je diverse TROS-programma’s bekijken en ze ook offline opslaan. Dat laatste is handig als je in het buitenland veel moet reizen en niet altijd een hotspot bij de hand hebt.

Op andere mobiele telefoons was het al langer mogelijk om Uitzending Gemist te kijken. Alleen de meest recente uitzendingen zijn daarop te zien. Installeren kan door een SMS-bericht te sturen naar 9090 met de tekst ‘GEMIST’.

NOS Mobiel is een ander project, dat meer verband houdt met de uitzendingen zoals we nu van de Tour de France kunnen bewonderen. Naast een downloadbare applicatie is er ook een mobiele site (m.nos.nl) die voor meer mobiele toestellen geschikt is. Symbian, Windows Mobile, sommige Java-toestellen en telefoons die televisie ondersteunen zijn geschikt om op je vakantieadres tv te kijken.

Natuurlijk zijn er ook nog andere alternatieven, zoals OrbLive waarbij je opgenomen tv-programma’s, films en video’s van je mediabibliotheek thuis kunt bekijken. Of SlingPlayer, waarmee je op je vakantieadres zelfs live kunt meekijken met de tv-programma’s zoals ze thuis op je eigen televisie te bewonderen zijn.

Taalgidsen

Teleac heeft een paar weken geleden taalgidsen voor de iPhone uitgebracht. Daarmee kun je basiswoordjes in een bepaalde taal leren. In de App Store zijn nog meer taalcursussen te vinden, die meestal maar een beperkte woordenschat bieden. Als je aan de slag wilt gaan met een vreemde taal, kun je natuurlijk altijd de vele podcasts downloaden via iTunes: zoek op ‘italian’ en je wordt overspoeld door de vele taalcursussen, die mensen helemaal gratis aanbieden. Het vereist natuurlijk wel wat kennis van Engels.

LoveLips

Een leuke variant op dit soort taalcursussen is de applicatie Lovelips. Met deze gratis applicatie laat je de iPhone het woord doen: kies en taal en geef aan wat je wilt zeggen. Daarna hou je de iPhone voor je gezicht en lijkt het net alsof je zelf de buitenlandse zin uitspreekt. Lovelips is vooral bedoeld om het ijs te breken en contact te leggen met je vakantieliefde.

De toekomst

Eén van de onderwerpen die in de uitzending van TROS Online aan de orde komen is de vraag of de traditionele reisgids nog wel een toekomst heeft, nu websites met user generated content makkelijk een complete reissite kunnen samenstellen. Bundel die informatie in een applicatie en je hebt een reisgids waarin je niet alleen de mening van de reisboekenauteur terugvindt.

Tripwolf is een voorbeeld van zo’n applicatie. Het bevat informatie over 50.000 wereldsteden en je mag daarvan 3 stuks gratis downloaden.

Een geheel nieuwe ontwikkeling is augmented reality. Voor Android-toestellen is al langer de applicatie Wikitude beschikbaar: kijk door de cameraviewer van je mobiele telefoon en je ziet een extra informatielaag, die aangeeft waar de bezienswaardigheden zijn, in welke richting je moet kijken en op welke afstand. In Nederland is Layar op dit moment aan een opmars bezig. Dit is op dit moment alleen nog beschikbaar op Android-toestellen, maar er komt ook een iPhone-variant. De applicatie bevat meerdere lagen, zoals pinautomaten en uitzendbureau’s. In de toekomst kun je nog meer lagen verwachten, die ook voor toeristen interessant zijn. Het vereist wel een internetverbinding (Layar verzekerde ons dat het dataverkeer erg minimaal is) en je toestel moet voorzien zijn van een kompas. Dat is de reden waarom Layar alleen op de iPhone 3GS gaat werken.

Informatie

Laatst bijgewerkt
31 mei 2013 om 13:45
Categorie
iDevices

Reacties: 29 reacties

  1. Cool, ik ga zeker even luisteren!

  2. Bezig met luisteren 🙂

  3. hoezo opassen met gratis wifi in internet cafe’s ?

  4. En toen was Gonny weer weg… Leuke apps trouwens!

  5. @Daaf: Omdat je geen idee hebt met wie je verbinding maakt en wie je gegevens aftapt.

  6. Ging goed, Gonny 😛

  7. Hey, daar wordt De Praktijk ook opgenomen toch? Ik herken het behangetje. 🙂

  8. Ik heb het niet geluisterd, maar ik baal wel dat mobiel internet in het buitenland zo duur is! hopelijk wordt dat in de toekomst ook minder..

  9. Uitzending gemist zien door een smsje te sturen naar 9090? Is dit ook voor iPhone of bedoelen ze hier nu al die andere telefoons??

  10. Ik kan nooit verbinding maken met m’n WiFi in het buitenland. Zit nu aan m’n tweede iPhone 3G, en was bij de vorige ook zo…

  11. Heb ooit een rekening van 1250 euro gehad voor internet in Belgie, toen ik daar in het ziekenhuis lag voor 5 dagen.

    Nooit meer internet in het buitenland, zelfs niet met een extra bundel.

  12. Ik verblijf momenteel op een camping in Hongarije en had gerekend op een hoge data afrekening na deze vakantie. Maar ik ben de eerste dag de plaatselijke Vodafone winkel binnengestapt en heb een Hongaarse Vodafone sim gekocht en heb (via een pinautomaat notabene) wat beltegoed opgewaardeerd. Met één smsje had ik op m’n iPhone een data bloxx aangesloten voor 30 dagen. Kosten: omgerekend 10,90 euro met 1GB dataverkeer! Ik kon zelfs kiezen voor 5GB dataverkeer (18 euro), maar zoveel gebruik ik in een jaar nog niet!

    In Siofok is bijna overal 3G-dekking, met zo’n gemiddelde snelheid van 1,5 Mbit/seconde (volgens SpeedTest). Snel genoeg om even iPhoneclub en m’n mail te checken!

  13. Tour de France kijken vanuit het buitenland werkt alleen niet. Alleen te zien via IP-adressen in NL.

  14. Inderdaad ontzettend slim om in het buitenland een simkaart te kopen! Meestal is dit stukken goedkoper. Wel gebruik ik ongeveer 400MB per dag met mijn iPhone, en ongeveer 2GB op mijn PC. Achja, intensief internetten? Nee! Apps volop gebruiken? Ja!

  15. 180 euro voor 2 weekjes nieuws lezen……

  16. Ik kijk met Orb ook live-tv via mijn videokaart op mijn pc. Erg handig. Pc aan en overal tv enz kijken. 🙂

  17. tip : installeer skype, koop een skype out tegoed, en je belt voor 2 cent per minuut naar vaste nummers in NL. moet je wel ergens een Wifi signaaltje kunnen oppikken natuurlijk 🙂

  18. Zit nu zelf in Florida en heb een t-mobile flexpay abo bij zo’n standje in een mall afgesloten. Je iPhone leeft dan weer als vanouds. Gewoon cash betalen en je zit een
    maand online. Bellen stelt niet veel voor met 5 dollar tegoed maar hey, who needs that. (ze doen niet moeilijk als je je hotel adres opgeeft. ) totaal $70 voor een maand maar helemaal goed: kan je nog eens een tip als deze schrijven…

    Verder niet vergeten voor iPhone EN Android: ‘hotels near me’, ‘mobinews’ en ‘streamitall radio’ om de Tour etc te volgen op Radio 1.

  19. Oh ja, voor dat t-mobile kaartje moest ik WEL nog even mn maagdelijke 3g jailbraken en unlocken want tmobile nl en us zijn twee heel verschillende dingen. Dat was overigens zo gepiept met de instructie op iphoneclub.nl

  20. 214 euro. 4 dagen Londen.

  21. Hoge rekeningen op je vakantie adres: kwestie van je een beetje beheersen en gezond verstand gebruiken.
    Bovendien: dan internet je toch gewoon even niet..? Dan heeft je gezin of je partner of je vrienden ook nog wat aan je tijdens je vakantie. Anders zit je toch maar de hele dag met dat ding te køtten.

    Dat spastische gedoe om je mail te checken.. /- 5 jaar geleden kón er niets. Ging ook goed.
    JE BENT MET VAKANTIE.

  22. Met t-mobile web’n’walk zit ik op max 5 euro per dag in europa. Erg handig, je weet dat je nooit meer kan uitgeven aan mobiel dataverkeer, dus zorgeloos even je mail chechen of twittteren… 🙂 Na 10Mb wordt je wel geknepen qua snelheid, maar ik vind het prima ! we’re roaming !!

  23. @Sjaak: Als het een dagje regent en je hebt alleen Duitse en Hongaarse zenders op je tv’tje, is het wel lekker om je even te wenden tot je iPhone met internet…

  24. HotelsByMe (veel beter en mooier dan Hotels near me)

  25. off topic: welke mini-spiegelreflexcamera was dit en wat werd er over gezegd? sorry maar ben belg 🙂 heb dus niet kunnen luisteren.

  26. Origineel geplaatst door Sjaak
    Hoge rekeningen op je vakantie adres: kwestie van je een beetje beheersen en gezond verstand gebruiken.
    Bovendien: dan internet je toch gewoon even niet..? Dan heeft je gezin of je partner of je vrienden ook nog wat aan je tijdens je vakantie. Anders zit je toch maar de hele dag met dat ding te køtten. Dat spastische gedoe om je mail te checken.. /- 5 jaar geleden kón er niets. Ging ook goed.
    JE BENT MET VAKANTIE.

    Helemaal mee eens!

  27. Origineel geplaatst door Snader
    @Sjaak: Als het een dagje regent en je hebt alleen Duitse en Hongaarse zenders op je tv’tje, is het wel lekker om je even te wenden tot je iPhone met internet…

    Alsof je perse moet gaan internetten of tv kijken als het een dag regent tijdens je vakantie. Daar is een paraplu voor uitgevonden.

  28. @Des: Lekker onder je paraplu op het strand… En buiten dat, als ik een dag op het strand lig, zou ik vroeger een oud tijdschrift of een slecht boek hebben gelezen. Nu lees ik het nieuws en deze artikelen, niets mis mee toch?!

  29. Ik gebruik als gids gewoon de papieren versie van lonely planet. Is iets praktischer.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.