
Review: Scope kilometerregistratie-app is lekker simpel
Een auto van de zaak is aangenaam, maar de kilometerregistratie die erbij hoort… die houd je het liefst zo simpel mogelijk. Het constante overpennen van de kilometerstand, de datum en het tijdstip overschrijven is gewoon geen fijne bezigheid. De Nederlandse applicatie Kilometerregistratie powered by SCOPE is een nieuwe app die het proces eenvoudiger wil maken. Voordat je rijdt, druk je de Startknop in en aan het einde stop je weer. De informatie wordt vastgelegd en kan je exporteren naar een spreadsheet.
Je kan Kilometerregistratie van Scope – die we hierna maar gewoon Scope noemen – tien ritten gratis proberen. Daarna betaal je in de app eenmalig 4,49 euro om de app verder te gebruiken. Binnen die tien ritten is het geen enkele moeite om de app te leren kennen, maar zie je ook de minpunten ervan wel in. Het begint goed: je hoeft geen account aan te maken in de app en de informatie staat afgeschermd op je eigen telefoon.
Je rit vastleggen is een fluitje van een cent. De applicatie kan je een seintje geven als je in de buurt komt van een favoriete locatie. Je start de app dan op en drukt op de centrale knop om je route vast te leggen. Je kiest tussen zakelijk, privé en woon-werk rijden, werkt indien nodig de kilometerstand bij en de app begint meteen met het meten van de afstand en reisduur. Omdat de app gebruik maakt van je locatie, is het wel handig om de iPhone onderweg aan de lader te leggen. Met een druk op beëindigen wordt de rit vastgelegd en zie je hem meteen terug in het eerste tabblad, waarop je de routes kan sorteren op zakelijk, privé, woon-werk of alles. Ritten worden in chronologische volgorde getoond en met een druk erop zie je de begin- en eindtijd ervan.
Handig is dat Scope een optie biedt om de app automatisch te deactiveren als je een tijd niet meer beweegt. Je kan er ook voor kiezen dat de app alleen een waarschuwingsbericht geeft, zodat je de rit zelf stopt.
De exporteeropties van Scope staan toe per maand of voor de totale periode de kosten te exporteren naar een CSV-bestand. Je kan het ingevulde formulier op twee manieren laten opmaken: als eenvoudig Belastingdienst-overzicht of met uitgebreide informatie over je ritten. Op het laatste vlak toont Scope zich helaas niet heel flexibel bij het invullen van ritten. Meer dan één zakelijke auto? Meerdere opdrachtgevers waarvoor je kilometers wil declareren? Je ritten een naam geven om ze makkelijk te identificeren? Gegevens opslaan in de cloud zoals bijvoorbeeld in Dropbox? De opties zijn allemaal niet aan de orde.
Scope versus RouteReg
Scope slaat geen modderfiguur in het aanbod van Nederlandstalige apps voor kilometerregistratie. De app verlangt simpelweg minder drukken dan de meeste apps in deze categorie en dat vereenvoudigt de kilometerregistratie gewoon. Het eerder op iPhoneclub besproken RouteReg scoort een gemiddelde van 4 sterren in de Nederlandse App Store en lijkt de grootste concurrent. En daartegen delft Scope toch het onderspit. Scope is intuïtiever om te gebruiken en anderhalve euro goedkoper, maar in RouteReg kan je ook achteraf een route invoeren, kan je synchroniseren met Dropbox en kan je ook je kilometervergoeding meenemen in het overzicht. Ook stel je daarin een limiet van het maximum aantal privékilometers in. Scope heeft nog genoeg verbeterpunten dus.
Downloaden: Kilometerregistratie powered by SCOPE (gratis, iPhone, iOS 6.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Via locatie lukt nooit goed!
De kilometers wijken altijd af van de teller van je auto wat dit soort Apps nutteloos maakt. Natuurlijk mag je administratie wel wat afwijken van de werkelijke kilometers maar over tijd en veel kleine ritten loopt het gewoon te veel uit de pas. Heb zelf ook zo’n soort registratie app gehad maar het achteraf corrigeren was mij te omslachtig.
Ik gebruik nu easy ritregistratie. Hierbij geef je zelf de teller stand in bij je eind bestemming. Het adres gaat wel via gps.
Deze heeft ook de functie om te uploaden en maandelijks een reportage te maken in allerlei verschillende bestands formaten.
Ik gebruik het zelf met tevredenheid al weer twee jaar.
Helemaal eens met Freaky. Ik zie de afwijking al met een vast rondje hardlopen (van een paar km) middels de GPS. Geen rondje heeft dezelfde afstand, en de afwijking kan best significant zijn. Daarom lijkt me deze app ook weinig zinvol.
Ik gebruik nu ook al drie jaar EasyRit registratie en die bevalt mij prima. GPS gebruik ik niet echt voor het bepalen van het adres. Hij zit er vaak toch net even naast en dan is handmatig het adres ingeven toch sneller. En bij herhaling staat het adres toch al in de lijst.
Ik bern het niet zo eens met mijn voorgangers.
Ik gebruik deze app zelf al maanden en ik rij voornamelijk woon-werk verkeer. Als je afrond op 1/10 dan kan ik niet anders tot de conclusie komen dat de APP nauwkeurig is. Elke dag weer zie ik 11,2 KM voor de heenweg en 10,5 KM voor de terugweg. Op hondersten blijft de zaak redelijk op orde.
Dat je niet parallel loopt met je kilometer teller is geen enkel bewijs. Deze meten waarschijnlijk minder nauwkeurig. Het wisselen van banden (zeker naar een andere maat) heeft grote invloed als je niet ijkt enz.
Dat GPS er zoms naast zit qua adres klopt in die zin dat hij postcode gebieden pakt schijnbaar.
Handmatig steeds je kilometer stand intikken zou voor mij geen enkel optie zijn.
Met RitMeister heb je ook nog eens een automatische link met Flitsmeister