Hoe Nederlander Bas Ording de tekstselectie in iOS bedacht

Bas Ording, de Nederlandse bedenker van de selectiemethode in iOS, spreekt in een interview uitgebreid over zijn werk bij Apple.

Bas OrdingKnippen, plakken en selecteren van tekst op de iPhone is tegenwoordig vanzelfsprekend, maar het ontbrak op de eerste iPhones. De Nederlander Bas Ording blijkt een cruciale rol te hebben gespeeld in het design van deze functies. Hij bedacht de zo kenmerkende stokjes met bolletjes, waarmee je de geselecteerde tekst kunt vergroten en verkleinen. Ording is al sinds 1998 werkzaam bij Apple en maakte deel uit van het team dat de tekstselectieknoppen moest ontwerpen. In een interview vertelt de Nederlandse designer zijn verhaal.


Bas Ording studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en ging daarna bij Apple aan de slag als User Interface Designer. Hij speelde een belangrijke rol bij het ontwerp van iOS; zo was hij verantwoordelijk voor het virtuele toetsenbord in vroegere iOS-versies tot iOS 6. Lang voordat de iPhone beschikbaar kwam sleutelde Ording al aan prototypes van de iPhone-gebruikersinterface. In juli 2013 verliet hij Apple.

Ording staat te boek als één van de uitvinders van het selectiesysteem in iOS in een patent dat afgelopen week door Apple werd bemachtigd.

Tekstselectie: relatief laat in iOS

iOS 7 selectieSinds iOS 3 kun je tekst selecteren door je vinger op het scherm gedrukt te houden en vervolgens twee kleine bolletjes om je selectie te plaatsen. Er ging een flink proces vooraf aan het bedenken van dit systeem. Een stylus om precieze selecties mogelijk te maken was voor Steve Jobs geen optie, herinnert Ording zich nog:

Ik weet nog dat Steve ons vertelde dat de iPhone niet zou worden verscheept als er een stylus vereist was. Het idee was altijd om je vinger in plaats van andere hulpmiddelen te gebruiken.

Uiteindelijk bedacht Ording’s team dat je handvaten aan beide zijden van een selectie kon tonen, die je heen en weer kon bewegen. Dit was een vroege versie van wat we nu op de iPhone gebruiken:

De handvaten rond een selectie werden door sommigen ook wel lollystokjes genoemd. Toen we begonnen waren ze veel groter en beter zichtbaar, maar we maakten ze kleiner en kleiner. Uiteindelijk hadden we alleen nog maar twee stippen over. Het bleek namelijk dat je vingers best wel precies zijn. Als er een zandkorrel op je bureau ligt kun je die makkelijk aanraken ondanks hoe klein hij is. De stippen op het scherm zijn klein, maar de software creëert daaromheen een groter, onzichtbaar gebied. Hierdoor is het makkelijk om een selectiestip vast te pakken.

De Nederlandse ontwerper vertrouwt er op dat een klein stipje op het scherm makkelijk met je vinger aangeraakt kan worden. Overigens houdt Apple uit voorzorg wel meerdere opties open, want in een eerder aan Apple toegewezen patent komt het bedrijf juist iPhone-gebruikers tegemoet die vaak verkeerd tappen. De opties op het iPhone-scherm worden in dit patent vergroot zodra je bijvoorbeeld gaat hardlopen of autorijden. Hierdoor is het makkelijker om ze aan te tappen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
18 februari 2014 om 14:40
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.