ReSound LiNX is het eerste MFi gehoorapparaat: ‘Onopvallend, maar muziek kan beter’

De ReSound LiNX is het eerste MFi gecertificeerde iPhone-gehoorapparaat. De Nederlander Geert Klein Breteler was betatester en vertelt in dit review hoe hij het gebruik heeft ervaren.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

resound-linxHet eerste ‘Made for iPhone’-gehoorapparaat is een feit. De Deense fabrikant GN gaat de ReSound LiNX op de markt brengen, een hoortoestel dat probleemloos samenwerkt met de iPhone. Afgelopen november schreven we al over deze interessante ontwikkeling, waarbij Apple MFi-certificaten gaat uitreiken aan hoortoestellen die aan alle eisen voldoen. De Nederlander Geert Klein Breteler (@geertkb), die de afgelopen zeven jaar een hoorapparaat gebruikte, was één van de twee betatesters. Hij vertelde iCulture wat hoe hij het gebruik van de ReSound LiNX heeft ervaren.


Geert heeft al een aantal jaren ervaring met dergelijke apparaten en adviseert zorginstellingen over digitalisering en het gebruik van technologie:

Al meer dan 7 jaar weet ik dat ik een hoorapparaat nodig heb, mijn hele familie is slechthorend. Maar ik heb geen zin in een vleeskleurige banaan achter mijn oor. Totdat op mijn RSS-feeds een bericht van de CES voorbij kwam over de eerste ‘Made for iPhone’, de Resound LiNX. Ik werd één van de 2 betatesters.

Geert probeerde LiNX de afgelopen weken uit en is tevreden, maar heeft nog wel een kritische noot:

geert klein bretelerDe LiNX valt nauwelijks op, zeker als je zoals ik brildragend ben. Mijn zoon van 15 zag het ding pas na 6 dagen. De combinatie met de iPhone werkt prima. Volumeregeling, profielkeuze, instellingen bass en treble maar ook een locatie vastleggen op basis van GPS met vooraf vastgestelde instellingen. Als ik in een straal van ± 50 meter komt hoor ik 2 piepjes die verraden dat de locatie-instelling van kracht is. Geen gepruts meer achter het oor maar discreet via mijn iPhone. En, ja ook Spotify rechtstreeks op mijn hoorapparaat, al valt de geluidskwaliteit nog wat tegen omdat het een open systeem is.

Met de ReSound LiNX kun je telefoneren en naar muziek luisteren via het gehoorapparaat. Er hoort een iPhone-app bij, die dienst doet als een soort afstandsbediening. Je kunt er het volume, de equalizers en verschillende presets mee instellen. Die presets geven je de mogelijkheid om de gevoeligheid van de LiNX af te stemmen op de geluiden in een restaurant, verkeersdrukte of geluiden buitenshuis. Het mooie is dat de app zelfs gebruik maakt van geofencing: op basis van je locatie wisselt het gehoorapparaat automatisch het geluidsprofiel van ‘Outdoor’ naar ‘Restaurant’, mits je vooraf de locatie van bijvoorbeeld het bedrijfsrestaurant of je vaste lunchstek hebt ingesteld.

resound-app

Er zit in de app zelfs een ‘Find My Hearing Aid’-functie om een zoekgeraakt LiNX-hoorapparaat terug te vinden. Het is de eerste keer dat GN ReSound een gehoorapparaat voorzien van internetfuncties. Dat geldt niet alleen voor de geofencing, maar ook voor de mogelijkheid om Spotify te luisteren. Met dit gehoorapparaat krijg je het geluid van games, muziek, telefoongesprekken, FaceTime en andere audiotoepassingen rechtstreeks in je oor. Via de ReSound-app wissel je van de gehoorapparaatfuncties naar audio-streaming. Je kunt daarbij audio, treble en bass aanpassen. Het lijkt dan ook meer op een Bluetooth-headset dan op een hulpmiddel voor mensen met een handicap.

Kwaliteit als gehoorapparaat

Aan de geluidskwaliteit tijdens het luisteren van muziek kan nog wel wat worden gesleuteld, maar als gehoorapparaat bevalt de LiNX goed. Geert zegt erover:

Die kwaliteit is top. Door de verschillende profielen kan ik op de iPhone snel schakelen. In een café met veel mensen wordt het omgevingsgeluid getemperd en het richtgeluid met degene waarmee je in gesprek bent versterkt. Buiten zet ik ‘m op outdoor, zodat windgeluiden verminderd worden. Ik ben er blij mee, ik kan nu veel makkelijker gesprekken volgen.

Waarom samenwerking met Apple?

De ReSound LiNX is in nauwe samenwerking met Apple ontwikkeld. Voor de communicatie is gebruik gemaakt van het 2,4 GHz-protocol, dat speciaal is afgestemd op de communicatie tussen iPhones en gehoorapparaten. GN liet een nieuwe chip (SmartRange) maken om dit te ondersteunen, die bovendien erg energiezuinig is. De batterij gaat bij normaal gebruik 5 tot 6 dagen mee, wat behoorlijk lang is als je bedenkt hoeveel extra technologie erin zit. De LiNX is bovendien slim genoeg om snel aan en uit te schakelen, wat de batterijduur ook positief beïnvloedt.

De ReSound LiNX is vanaf vandaag wereldwijd verkrijgbaar. Het aantrekkelijke, zoals Geert hierboven al aangaf, is dat je geen banaan achter je oor hebt hangen. Je hoeft ook geen draadloze afstandsbediening mee te nemen om de instellingen aan te passen, zoals het geluidsvolume of het wisselen tussen profielen. Dat doe je bij de LiNX gewoon op je iPhone, een apparaat dat je toch al op zak had. Nadelen? Die zijn er natuurlijk wel. De geluidskwaliteit valt nog wat tegen, het is het eerste product waarmee dit kan (en dus kan je je als gebruiker nog een proefkonijn voelen) en de prijs is ook nog niet officieel bekendgemaakt. Maar GN heeft al gewaarschuwd dat de prijs op meer dan €2500 zal uitkomen, een niet ongebruikelijke prijs bij dit soort high-end hoortoestellen.

Meer informatie: ReSound LiNX
Downloaden app: ReSound Smart (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Informatie

Laatst bijgewerkt
25 februari 2014 om 19:30
Onderwerp
Categorie
Accessoires

Reacties: 18 reacties

  1. Nu hoop ik dus echt dat Cochlear dit ook met de Baha (Bone Anchored Hearing Aid) gaat doen. Want ik weet dat het nieuwste model ook over 2,4 GHz netwerktechnologie beschikt, dus het is er in feite al. 😛

  2. @Tom: Die ga ik krijgen over vijf weken de Baha 4. En ook ik hoop dat ze dit gauw gaan integreren.
    Voor mijn huidige oortoeters van phonak heb ik ook 2000 euro per stuk voor betaald.

  3. @Michael: Ik hoop zelf snel te mogen overstappen naar de Baha 4, al verwacht ik daar niet teveel van. Immers, ik heb mijn Baha 3 BP110 nog maar sinds mei 2013. En ik weet ook niet of de Baha 4 überhaupt voldoet aan de eisen die voor mij nodig zijn (het reguliere Baha 3-model, de BP100, produceert bijvoorbeeld net onvoldoende volume voor mij). Gelukkig heb ik binnenkort weer een hooronderzoek en dan zal ik het mijn audioloog eens navragen. Want die vernieuwingen spreken me echt wel aan. 😛

    Ik had voorheen trouwens ook van die ‘oortoeters’ (neem aan dat je dan AHO’s bedoeld; Achter Het Oor-toestellen?). En als ik er zo aan terugdenk… Die dingen waren voor mij gewoon niet te doen vergeleken met de prestaties van m’n Baha. Zo’n groot verschil is dat. xD

  4. Ja, ik neem aan dat dit de prijs per gehoorapparaat is.
    Voor mijn huidige set betaalde ik ook 2300 euro per stuk. Lijkt mij fijn dat je zelf hiermee meer zelf kan instellen m.n. de buiten situatie en in een restaurant zijn zeer moeilijke situaties qua gehoor met een gehoor apparaat.
    Net 2 jaar mijn huidige zet dus nog even een paar jaar wachten met nieuwe gehoor apparaten, hopelijk zijn ze dan nog beter.

  5. @Tom: Dat probleem van het te zachte geluid ken ik. Daarom de baha 4 omdat deze iets harder kan. Probleem is dat veel van die oortoeter bouwers veel geld verdienen aan accesoires zoals de FM zendertjes enzo. Die gaan niet makkelijk over om iets simpelers.
    En inderdaad bedoel ik met oortoeters AHO. Het is een ellende ook omdat ik bijna sinds ik ze heb oorontstekingen. Dan kan ik ze niet of maar een paar uur per dag dragen. Dus ik hoop dat dit systeem sowieso wat minder onstekingen op gaan leveren. Ik doe verder mee met een onderzoek van de Universiteit van Maastricht met een nieuwe techniek voor de schroef. Deze is huidvriendelijker en zou daardoor minder problemen opleveren. Kijk wel een beetje op tegen de operatie, maar het zal allemaal wel meevallen.

  6. De tester heeft het over een open systeem, dit kan ook meer gesloten worden door op maat gemaakte life shells (Oorstukjes) http://www.comfoor.nl
    De geluidservaring en vooral pasvorm is dan optimaal.
    Het is alleen de vraag of dit toestel in Nederland via een zorgverzekering te krijgen zal zijn. Sinds 1-1-2013 wordt er nl. gewerkt volgens een hoorprotocol in Nederland.
    http://www.beterhoren.nl
    Audicien

  7. @Michael: Ik heb zelf ook altijd best veel last gehad van oorontstekingen, maar het probleem zat hem bij mij altijd bij het feit dat ik looporen heb. Die oorstukjes raakten dan om de haverklap verstopt. Verschrikkelijk was dat. Kon ik ze helemaal schoonmaken enzo… xD

    Ik neem trouwens aan dat je voor die nieuwe magneet gaat? Of ga je voor de DermaLock? Ik heb zelf een iets oudere variant van de schroef, namelijk de BI300 (speciaal voor de Baha 3-modellen, maar werkt blijkbaar ook gewoon met de Baha 4). 😛

  8. @Tom: Ja ik ken het van die looporen, hier ook chronisch. Maar sinds oortoeters erger geworden, 365 dagen per jaar een loopoor, viel niet tegen aan de druppelen en te stofzuigen door KNO arts, en inderdaad constant schoonmaken en filters die niet werken. Ja het is een nieuwe Dermalock die ze nu gaan onderzoeken. Niet de magneetversie dat doen ze nu alleen in België. Aan dit onderzoek doen honderd mensen mee uit Europa.

    @Léon: Het zal wel te krijgen zijn maar dan veel zelf bijbetalen. Maar dat bij betaalde bedrag kan je weer aftrekken van de belastingen.

  9. Ik gebruik sinds een paar maanden belltone promise die via Bluetooth en een iPhone app te bedienen zijn Het geheel is te bedienen via een (app natuurlijk) en een afstbed die tevens microfoon is voor de iPhone als je belt ook muziek wordt gestreamd
    Eea weekt goed maar muziek klinkt te iel
    Het is echter vergeleken met mijn eerdere gehoorapp een grote vooruitgang
    Het is goed te zien en horen dat deze ontwikkeling doorgaat
    Belltone kondigt ook een speciale iphone versie aan Fabrikanten hollen achter elkaar aan
    Fijn er hier wat over te lezen

  10. Opvallend: in de promotie video alleen ouderen, terwijl er toch zeer veel slechthorenden zijn in alle leeftijdsgroepen.

  11. Dit klinkt als muziek in de oren! Wat een mooie ontwikkeling.

  12. @Léon: Klopt ik ben ook betatester en gebruik de toestellen met oorstukjes (op maat gemaakt). Werkt super. Weinig geluidverlies. De toestellen zijn ook super. Voor on slechthorenden is dit echt een hele grote stap vooruit.

  13. Ik maak sindskort gebruik van de ReSound Alera. Deze gehoorapparaten (ik heb stereo) hebben via Bluetooth verbinding met mijn iPhone 5. Binnenkomende gesprekken komen rechtstreeks op mijn “oortjes” binnen. Met behulp van een telefoonclip, waar een microfoon in zit, kan ik de beller te woord staan. Ook kan ik luisteren naar muziek vanaf mijn iPhone. Via de tv wordt het geluid gestreamd en kan ik ongestoord luisteren. De telefoonclip dient tevens als afstandsbediening om het geluid zachter of luider te zetten. Ik gebruik ook een app op de iPhone om instellingen te kunnen doen. Ik ben uiterst tevreden met deze apparaten. Vooral het bellen is top!
    Over vijf jaar mag ik weer nieuwe gehoorapparaten uitzoeken en is de besproken ReSound LiNX verder doorontwikkeld.

  14. Aan de tv is een kastje gekoppeld, de Unite TV van ReSound, die vervolgens het geluid via Bluetooth gestreamd. Voorheen gebruikte ik een ringleiding.@dunster:

  15. @ricardo-one

    Ik dacht dat Bluetooth altijd een stukje vertraging heeft, dus dat je het geluid een fractie van een seconde later hoort.
    Daarom zijn draadloze hoofdtelefoons voor TVs meestal radiografisch draadloos.

    Heb je dat probleem van de vertraging niet?

  16. Beeld en geluid loopt één op één, dus geen vertraging. De reikwijdte is 7 meter. De bediening gaat met de app. Draadloze technologie is 2,4 GHz. Als ik Bluetooth uitschakel werkt de app niet meer, maar komt het geluid wel binnen. Met de app kan ik de Unite tv beschikbaar maken voor de hoorapparaten of op gewoon of op gezelschap zetten. Tevens het geluid regelen en apart voor linker of rechter oor.@dunster:

  17. Gebruik de telefoonclip van resound ook, maar over de microfoon heb ik erg veel klachten gehad.
    Als ik een belangrijk gesprek moet voeren, gebruik ik de losse microfoon van resound. Die kan je met een koptelefoonkabel verbinden met je telefoon. Het geluid van je telefoon wordt dan met bluetooth naar je hoortoestel gestuurd, maar je eigen stem wordt dan via de (betere) microfoon van je telefoontoestel verstuurd.