Een nieuw boek over Apple’s bedrijfscultuur geeft een ontluisterend beeld van de bedrijfscultuur bij Apple, na het overlijden van Steve Jobs. De Wall Street Journal publiceerde vannacht een eerste fragment uit het boek, dat geschreven is door voormalig WSJ-verslaggeefster Yukari Iwatani Kane. Zij was jarenlang Apple-watcher voor de krant, maar is duidelijk geen fangirl. Kane beschrijft Tim Cook als een ‘machine’, met een enorm oog voor detail, zowel in zijn werk als in zijn privéleven. Hoe kon de rustige en stille Cook opklimmen in een bedrijf waar de donderpreken van Steve Jobs de norm waren?
Kane geeft een korte schets van Cook’s leven als student en de manier waarop hij bij Apple binnenkwam. In de begindagen zagen veel mensen Cook als een minzame, serieuze man uit het zuiden van de VS. Wat Cook in zijn vrije tijd deed, was onbekend. Op de werkvloer was Cook ook al geen gezellige prater. Hij straalde een zen-achtige kalmte uit en maakte weinig woorden vuil tijdens vergaderingen. “Vertel iets over je cijfers. Laat je spreadsheet zien”, was de enige aansporing aan ondergeschikten om te laten zien of ze hun werk wel goed hadden gedaan. In zijn rol als COO was Cook stil, maar niet verlegen. Terwijl Steve Jobs zich wel eens liet verleiden tot scheldpartijen tegen medewerkers, hanteerde Cook een ander wapen: zwijgen.
Sinds 2011 is er veel veranderd bij Apple. Cook veranderde zijn managementstijl nadat hij CEO werd en probeerde ook het klimaat bij Apple wat te verzachten, door bijvoorbeeld meer openheid te tonen, in het openbaar excuses aan te bieden en meer aandacht te besteden aan goede doelen. Vlak nadat Cook CEO werd richtte Apple een goede doelen-programma voor medewerkers op. Qua persoonlijkheid is Cook in veel opzichten het tegengestelde van Jobs: menselijker, toegankelijker, minder egoïstisch.
Tegelijk schetst het boek van Kane ook een minder florissant beeld van Cook. De bijna machine-achtige manier waarop hij werkt en de onprettige stiltes waarmee hij dingen voor elkaar krijgt, zijn berucht. Als een ondergeschikte niet in staat was een vraag te beantwoorden, dan bleef Cook onbewogen in zijn stoel zitten. De stilte werd zo intens en onprettig dat iedereen in de kamer het liefst zo snel mogelijk wilde wegvluchten. Ondertussen keek Cook onbewogen naar de betreffende medewerker en pakte doodleuk een energiereep uit zijn zak waarbij het knisperende papier het enige was wat de stilte doorbrak. Het is daarom fascinerend te kijken hoe zo’n kille man erin slaagt om Apple toch meer open en sociaal te maken.
Is er volgens Kane nog hoop voor Apple, ruim twee jaar na het overlijden van Steve Jobs? Dat kun je vanaf 18 maart ontdekken, als ‘Haunted Empire: Apple After Steve Jobs’ in de boekwinkels ligt.
Pre-order:
- Haunted Empire (paperbac,, HarperBusiness, 352 pagina’s) – €18,99
- Haunted Empire (hardcover, HarperBusiness, 384 pagina’s) – €20,99
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Vind dat Apple het slechter heeft.. Open en sociaal? Zeker niet. Het enige wat hij kan en doet is verkopen maar dat is mede doordat Jobs er een merk van maakte
Zo’n stilte is 100x erger dan een scheldpartij, geloof mij maar.
Na het lezen over de scheldpartijen van Steve Jobs, bewonder ik die man nog meer. Zijn imago bij mij kan in ieder geval niet stuk. Klasse man was hij
De kwaliteiten van deze man bij het organiseren van de productie zijn ontegenzeggelijk.
Maar een motivator/inspirator is het niet en de juiste mensen op de juiste plek zetten voor de kernwaliteit innovatie, daar heeft hij duidelijk niet het talent voor.
“Stay foolish” – he didn’t understand…
Tijd voor ’n ander
Het is veelzeggend hoe men de stilte in een gesprek ervaart; het zegt namelijk vooral iets over hij/zij die ermee geconfronteerd wordt. Tim Cook biedt je alle ruimte, niet meer en niet minder. Hoe jij als gesprekspartner die ruimte in wilt (of kunt) vullen, is aan jou. Heb je je niet goed voorbereid… tja, dan val je door de mand en wordt zo’n stilte pijnlijk. Heb je anderzijds iets zinvols bij te dragen, dan heb je ook zijn volle aandacht. Waar vind je dat nog in deze hectische tijden?
Alleen al het woord “ondergeschikte” waar komt dat vandaan? van de schiijfster of van de Iphone club redactie?
In welke tijd leven jullie
Ach, je wordt niet het grootste bedrijf van de wereld door lief te zijn. Steve Jobs wist dat en Tim Cook weet dat ook. Ze hebben alleen een andere stijl. Wil je de top bereiken dan moet je over lijken gaan (bijna letterlijk).
En nee, ik weet dat Apple niet het grootste bedrijf ter wereld is maar dat hebben ze natuurlijk wel als doel.
Sinds Cook CEO is bij Apple, is Apple minder arrogant en een veel opener bedrijf geworden.
Het is mooi om te zien hoe iedere CEO inderdaad zijn eigen manier van leidinggeven heeft. Dat Cook wat opener is biedt voor de medewerkers ook een fijnere sfeer denk ik. Want als je constant bekritiseerd wordt zoals Jobs deed, dan zul je na een tijdje ook liever willen opstappen. Natuurlijk is dat harde gedrag weleens nodig, maar ik denk dat er in het tijdperk Steve Jobs veel medewerkers waren die hem niet mochten. Ik kan dat mis hebben, maar als ik dit zo lees zou het me niets verbazen.
Toen Cook net CEO werd was men nogal sceptisch over hem, merkte ik. Zijn allereerste keynotes liepen nogal matig, omdat hij ‘saai’ overkwam. Dat is anno 2014 toch heel anders geworden vind ik. In mijn ogen is het ook een top CEO!
Ik mis eigenlijk het ontluisterende waarover in de eerste alinea gepraat wordt?
Wat ik lees is gewoon een managementstijl die past bij zo’n groot bedrijf (en die al een stuk ‘menselijker’ is dan die van Steve Jobs).
‘Boek geeft een ontluisterend beeld’, wat bedoel je dan? Ik lees alleen over een andere stijl van leidinggeven.
Ik vind cook zijn aanpak zeker niet slecht. Jobs is er nu eenmaal niet meer. Is niet simpel om iemand als jobs te vervangen.
Het enige gemeen dat Jobs en Cook hebben is de naam CEO. Steve Jobs heeft Apple gemaakt en Cook verkoopt hetgeen wat gemaakt is. Apple zal nooit meer worden zoals het was en ik vraag mij af hoe Apple eruit zou gezien hebben met nog steeds Steve Jobs aan het roer, helemaal anders als nu.
Wat ik wel grappig vind Tim de CEO die heel de supply chain bij Apple op poten heeft gezet toen jobs terug kwam en als ik nu de lever tijd van de Mac pro zie
Go back to China Tim
Cook is een manager, Jobs een ondernemer. Benieuwd of Cook de innovatie bij Apple terug weet te brengen. Jobs was one-of-a-kind, een kopie is onmogelijk, maar met het huidige innovatie niveau wordt het wel lastig voor Apple. Het is dat concurrenten zo zitten te slapen, maar anders had het er al heel anders uit gezien.
Diegenen die klagen dat Tim Cook niet innoveert …
Ik meen me te herinneren dat men uitgerekend had dat Steve Jobs ongeveer om de 8 jaar met een innovatie afkwam.
Jobs is nog maar 2.5 jaar geleden gestorven en toch is men blijkbaar al het verdict wat innoveren betreft over Tim Cook aan het vellen : vreemd …
Mijn persoonlijke ervaring :
– iOS is naar mijn persoonlijke ervaring nog nooit zo goed geweest als met deze iOS 7 het geval is
– Maverics is VERUIT het beste OS dat ik ooit heb gehad
Persoonlijk mis ik Jobs absoluut niet bij Apple.